Grüne Woche -messuinfo 11.10.2024
11.10.2024
Grüne Woche 2025 -elintarvikemessut Berliinissä, messuinfo elintarvikealan yrityksille.
Grüne Woche -messuinfo 26.8.2024
26.8.2024
Grüne Woche 2025 -elintarvikemessut Berliinissä, messuinfo elintarvikealan yrityksille.
Yrittäjien aamukahvit
23.5.2024
Yrittäjiä ja Kouvolan virkajohtoa kokoontui 23.5.2024 Kohoa Synergiakeskukseen keskustelemaan Kouvolan alueen kehittämisestä, tulevista investoinneista sekä yrittäjien kuulumisista.
Kaupunginjohtaja Marita Toikan alustusmateriaali 23.5.2024
Grüne Woche messuinfo 20.5.2024
20.5.2024
Grüne Woche 2025 Berliinissä, messuinfo elintarvikealan yrityksille, verkkototeutus (Teams).
Pakastekuivaus ja sen mahdollisuudet 18.4.2024
19.4.2024
Pakastekuivauksesta ja sen mahdollisuuksista marjojen, juuresten, yrttien ja muiden elintarvikeraaka-aineiden säilömisessä, tuotekehityksessä ja jalostuksessa keskusteltiin Kohoa Synergiakeskuksessa 18.4.2024.
Tilaisuudessa pidetyt puheenvuorot:
Mitä on pakastekuivaus ja miten sitä voi hyödyntää? Päivi Karhunen, Kinno
Pakastekuivattuja tuotteita meillä ja maailmalla, Jaana Puhakka, ProAgria MKN Itä-Suomi
Pakastekuivaus ja tuotekehitysmahdollisuudet: kokemuksia, Heidi Fagerlund, Palomina Oy
Yritys case: Nordic Meal Oy:n tuotteet – Miksi päädyimme pakastekuivaukseen? Marko Lappalainen, Nordic Meal Oy
Pakastekuivaus Suomessa, Timo Väänänen, Nordic Freeze Dry Oy
Aineisto: Pakastekuivauksen mahdollisuudet
Tiekartta Kymenlaakson vetytalouteen -selvitystyö
11.4.2024
Tiekartta Kymenlaakson vetytalouteen -selvitystyöllä luodaan edellytyksiä Kymenlaakson vetytalouden kehitykselle 10 vuoden aikaperspektiivillä. Selvityksessä kuvataan konkreettisia toimenpiteitä, joilla voidaan edistää vetytalouden kehitystä ja tukea teollisten investointien sijoittumista Kymenlaaksoon muun muassa tarkastelemalla maankäyttöä, infrastruktuuria ja teollisuusrakennetta. Selvitystyössä on kartoitettu alueellisen uusiutuvan energian roolia vetytalouden edistämisessä ja tarkennettu muita sijaintipaikan valinnan kannalta tärkeitä vetytaloutta tukevia tekijöitä, kuten käyttöhyödykkeiden saatavuutta, vedyn siirtoa- ja varastointia, teollisia tontteja ja kaavoitusta. Tarkastelussa on identifioitu potentiaalisia uusia sijaintikohteita ja kartoitettu sopivia alueita vaihtoehtoisia elektrolyyseri- ja jatkojalostuskonseptien näkökulmasta.
Työn rajauksena on otettu huomioon, että osa Kymenlaakson selvimmistä vetytaloudelle potentiaalisista kohteista on jo kartoitettu, kuten alueella sijaitsevat metsäteollisuuden tehdasalueet. Alueen T/Kem -tontit on myös selvitetty ja tunnistettu jo aiemmissa selvityksissä potentiaalisiksi vetytalouden kohteiksi, joten näihin ei keskitytä tässä selvityksessä. Selvityksen tavoitteena on indikoida potentiaalisia uusia vedyntuotantoon tai jatkojalosteiden tuotantoon soveltuvia alueita, huomioiden projektin lähtöolettamana kokoluokka; minimissään 100 MW:n elektrolyyseriteho vedyn tuotannolle.
Tiekartta Kymenlaakson vetytalouteen - Loppuraportti
Rahoitusinfo yrityksille 21.3.2024, materiaalit
22.3.2024
Rahoitusinfo yrityksille järjestettiin 21.3.2024 Kohoassa. Tilaisuudessa kuultiin yrityksille suunnatuista rahoituksista, yritysten kehittämisavustusten hakukriteereistä ja -prosesseista. Puhujina toimivat Leena Gardemeister (Kinno), Antero Järvinen ja Kirsi Teräväinen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta sekä Evita Reitti Pohjois-Kymen Kasvu ry:stä.
Rahoitusinfo yrityksille -tapahtuman esitysmateriaali
Omistajanvaihdos – haaste ja mahdollisuus -tilaisuuden esitysmateriaali
8.3.2024
Omistajanvaihdos - haaste ja mahdollisuus -tilaisuus järjestettiin 7.3.2024. Tilaisuudessa jaettiin tietoa ja tukea yrityksen omistajanvaihdokseen yritystoiminnasta luopumista harkitsevalle, mahdolliselle yritystoiminnan jatkajalle ja ostajalle. Tilaisuudessa kuultiin mm. omistajanvaihdosasiantuntija Asko Viréniä. Virén on Auktorisoitu Yritysvälittäjä, joka on valittu vuoden 2021 Omistajanvaihdosasiantuntijaksi.
Tutustu Askon esitysmateriaaliin tästä
Vety Kymenlaakson logistiikassa -selvitys
4.3.2024
Vihreään sähköön ja vetyyn perustuvalla teollisuudella on suuri rooli Kymenlaakson teollisessa murroksessa ja alueen kehittymisessä. Kymenlaaksossa on suuri tarve saada lisää uusiutuvaa energiaa ja tehdyn Itä-Kaakko vetylaaksoselvityksen perusteella alueella onkin erittäin merkittävät uusiutuvan energian ja vetyteollisuuden mahdollisuudet.
Vety Kymenlaakson logistiikassa selvityksen tarkoituksena on tutkia vedyn ja vetyjalosteiden roolia tulevaisuuden logistiikassa, vedyn ja vetyjalosteiden potentiaalia Kymenlaakson logistiikka-alalle, sekä Kymenlaakson logistiikka-alan roolia vetytalouden kehityksessä kansallisesti ja kansainvälisesti. Työn tavoitteena on koota synteesi Kymenlaakson logistiikka-alan investointimahdollisuuksista vetytaloudessa.
Työ on toteutettu haastattelemalla alueen vetytalous- ja logistiikkatoimijoita, konsultin työpöytätyönä ja järjestämällä sidosryhmätyöpaja.
Tutustu selvitykseen: Vety Kymenlaakson logistiikassa
Urheat -hankkeen päätösseminaari 30.1.2024
19.2.2024
Urheat -hankkeen päätösseminaari keräsi Kohoaan kiinnostuneita kuulijoita saamaan viimeisintä tietoa Ukrainan jälleenrakentamisesta. Seminaarin materiaaleista saa eväitä jälleenrakennushankkeiden suunnitteluun. Materiaalit eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia.
Koulu Ukrainaan, Veli Hyyryläinen, Elementit-E Oy
Kymenlaakson yrityspotentiaalin kartoitus, Jari Simola, Jakendos Oy
Tiekartta jatkotoimille, Jaana Myllyluoma, FCG Oy
Ukrainan jälleenrakennukseen osallistumisen askelmerkit ja rahoitus, Justus Jokela, Capful Oy
Ylimaakunnallisen yhteistyön mahdollisuudet, Olli-Pekka Hätinen, Kajamo Oy
Vetyliiketoiminnan kehittämiseen liittyvien luvitus- ja tukiprosessien selvitys
21.11.2022
Vetyä, virtaa Kaakkoon -hankkeessa on edistetty uusiutuvan energian ja vetytalouden tuotantopotentiaalin taloudellisen hyödyntämisen edellytyksiä sekä niihin pohjautuvan liiketoiminnan kehittymistä Suomessa ja erityisesti Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Osana hanketta on toteutettu vetyliiketoiminnan kehittämiseen liittyvien luvitus- ja tukiprosessien selvitys.
Selvityksessä on havainnollistettu, selvitetty ja kuvattu vetyliiketoiminnan kehittämiseen liittyviä luvitus- ja tukiprosesseja, niiden aikataulua ja sujuvoittamista erilaisille vetyliiketoimintaan liittyville toiminnoille.
Erilaisia vetytalouden hankkeita voivat olla esimerkiksi vihreän vedyn tuotanto, varastointi ja jakelu tai vedyn jatkojalostaminen e-polttoaineiksi tai kemianteollisuuden raaka-aineiksi. Vihreällä vedyllä tarkoitetaan uusiutuvan sähkön avulla valmistettua vetyä. Esimerkkejä jatkojalostetuista tuotteista ovat metaani, metanoli ja ammoniakki.
Tutustu selvitykseen: Vetyliiketoiminnan luvitusselvitys
Yritysrahoitusinfo 7.11.2023
Tutustu aineistoon: Yritysrahoitusinfo 7.11.2023
Aineisto ei täytä saavutettavuusvaatimuksia.
Hankintaseminaari 2023
Hankintaseminaari teemalla Vaikuttavat hankinnat 19.10.2023 Kohoa Synergiakeskuksessa. Aineisto ei täytä saavutettavuusvaatimuksia.
Mitä hankinnoista on kirjattu uuteen hallitusohjelmaan?
Olli Jylhä, Kuntaliitto
Julkisten hankintojen strategisen johtamisen parhaat käytännöt
Tuure Marku, Tuomi Logistiikka Oy
Miten hankinnoilla saadaan aikaa säästöjä - Case: Senaatti-kiinteistöt
Esapekka Kuikka, Senaatti-kiinteistöt
Pk-yritykset mukaan hyvinvointialueiden hankintoihin
Harri Jaskari, Suomen Yrittäjät
Kymenlaakson hyvinvointialueen hankinnat
Nina Brask ja Kirsi Pitkälä, Kymenlaakson Hyvinvointialue
Seppo Pajari, Kymen Tuki
Kilpailun merkitys ja kartelliriskit julkisissa hankinnoissa
Mika Hermas, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, KVV
South-East Finland Hydrogen Valley – Research report
5.9.2022
Tämä raportti kuvaa keväällä 2022 toteutettua Itä- ja Kaakkois-Suomen vetylaaksohanketta. Hanke toteutettiin LUT yliopiston toimesta alueen kuntien (Joensuu, Kitee, Imatra, Lappeenranta, Kouvola, Kotka, Hamina) ja alueellisten kehitysyhtiöiden toimeksiannosta. Itä- ja Kaakkois-Suomen kuntien yhteistyö nähdään erittäin tärkeänä alueen elinvoiman ja teollisuuden uudistumisen kannalta.