Kehittäminen
Pitkän linjan yritys saattaa silloin tällöin tarvita tukea
siinä missä vasta-alkajakin.

Yrityksen kehittäminen
Kouvolan talouden ekosysteemin selkärangan muodostavat asemansa ja toimintansa jo vakiinnuttaneet yritykset, jotka eivät kenties kiri kasvupolulla, mutta kohtaavat silti toiminnassaan haasteita.
Pitkän linjan paikallinen yritys saattaa tarvita silloin tällöin tukea siinä missä vasta-alkajakin. Joskus tarvitaan ulkopuolisen näkemystä ja lisälihasta ongelmanratkaisuun; joskus haetaan “kriisiapua” tulehtuneeseen tilanteeseen.
Meillä on halu ja valmiudet toimia sinun yrityksesi tukena ja auttaa kohtaamaan niin pienet, keskikokoiset kuin suuretkin haasteet.
Olemme mukana yrityksen kaikissa vaiheissa ja meillä on vinkit moneen tiukkaan tilanteeseen. Varaa aika yritysneuvojaltamme!
Rahoitusneuvonta
Yritykset voivat tarvita rahoitusneuvontaa uuden toiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointien rahoittamiseen sekä yrityskauppajärjestelyihin. Kinnon yritysneuvonta auttaa yrittäjää rahoitustarpeen arvioinnissa sekä rahoitus- ja avustusmahdollisuuksien kartoituksessa.
Me autamme yritystä rahoitushakemusten laatimisessa ja tarvittavien liitteiden hankkimisessa. Näitä ovat esimerkiksi rahoitus- ja tulosennustelaskelmat sekä liiketoimintasuunnitelmien tarkennukset.
Tutustu myös Yritystulkin rahoitusohjeisiin
Partnerina Finnvera
Parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistamiseksi Kinno tekee kiinteästi yhteistyötä seudun rahoitusorganisaatioiden ja Finnvera Oyj:n kanssa. Keräämme ajantasaista tietoa erilaisista julkisista tukimahdollisuuksista ja järjestämme neuvotteluja sekä yksityisten että julkisten rahoittajien kanssa.
Kouvolan yrityksille suunnatussa palvelussa yrityksen rahoitustarpeet selvitetään aina luottamuksellisesti henkilökohtaisessa tapaamisessa. Samalla analysoidaan yrityksen nykytilanne ja laaditaan yrittäjän kanssa yhteistyössä tarvittavat rahoitus-, tulos- ja liiketoimintasuunnitelmat.
Linkki Finnveran verkkosivuille: Finnvera
Innovaationeuvonta
Sekä yritykset että yksityishenkilöt voivat ottaa yhteyttä Kinnoon hakiessaan apua tuote- tai palveluidean suojaamiseen, tuotekehitykseen tai sen rahoitukseen. Asiakas saa päätöksensä tueksi tietoa mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista sekä ohjausta julkisiin tukipalveluihin. Innovaationeuvontamme on luottamuksellinen ja maksuton palvelu.
Kilpailukykyiset innovaatiot syntyvät ympäristöissä, joissa erilaiset tiedot, tarpeet ja intressit kohtaavat. Yritykset hakevat innovaatioista kilpailuetua. Innovaatiot perustuvat usein laaja-alaiseen osaamiseen ja ne auttavat yrityksiä rakentamaan kilpailukykyään ja lisäämään tuottavuuttaan. Innovaatioiden avulla kansantalouden tuottavuus ja yhteiskunnan hyvinvointi lisääntyvät.
Innovaatio voi olla uusi läpimurtotuote, tekninen ratkaisu tai tuotantoprosessi – mutta aivan samalla tavalla myös uusi liiketoimintamalli, arvoketju tai -verkosto. Uusi ja parempi tapa tehdä työtä on takuuvarmasti innovaatio.
Itse asiassa innovaation tarkka rajaaminen ja määrittely sotisi koko innovaation perusideaa vastaan.
Älä siis jää yksin pähkäilemään, onko ideastasi mihinkään. Tule Kinnoon juttelemaan, niin selvitetään yhdessä, onko innovaatio mahdollista saada siivilleen ja lentoon!
Kansainvälistyminen
Vientiin ja kansainvälistymiseen on Suomessa tarjolla runsaasti apua. Koska viennin edistäminen on koko kansakunnan etu, on apua usein verovaroin maksettua tai osittain tuettua toimintaa. Myös yksityisiä palveluntarjoajia on olemassa.
Yrityksissä kannattaakin kääntyä asiantuntijoiden puoleen jo kansainvälisen kasvun suunnitteluvaiheessa. Ensivaiheen neuvoja voi kysyä alueen elinkeino- ja kehittämisorganisaatiosta tai ELY-keskuksesta. Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Katso myös: Business Finland
Yrityksen polku tukiorganisaatioiden parissa
Kouvolassa Kinnon yritysneuvonta antaa apua matalalla kynnyksellä ja on tukena kehittämispolulla.
On tärkeää, että kasvua ja kansainvälistymistä suunnitteleva yritys tuntee kohdemarkkinan. Paikallistuntemusta omaavan kumppanin hankkiminen voi olla järkevä päätös. Kontakteja voi tiedustella esimerkiksi paikalliselta kauppakamarilta.
Viennin kehittämismalli Kinnon näkökulmasta
Yritysneuvonta: Kehittämispolun seuranta ja ohjaus yrittäjän tukena.
Edistäjät / tukijat: Team Finland, yksityiset asiantuntijat, kauppakamarit, ulkoministeriö, elinkeinoyhtiöt.
Osaamisen kerryttäminen: Koulutusorganisaatiot, kauppakamarit, tutkimuslaitokset, yritysverkosto.
Yrityksen vientipotentiaalin ja tahtotilan tunnistaminen
Kriteeri 1: Yrityksen tahtotila ja motivaatio vientiin ja kansainväliseen kasvuun.
Tahtotila ratkaisee, onko kasvulle, viennille tai muulle kehitykselle jalansijaa yrityksen liiketoiminnassa. Kyse on kärjistetysti valinnasta. Halutaanko vuosituloa ja työpaikka vai ostajia kiinnostavan kasvuyrityksen ja joskus muhkean exitin. Tahtotilan kasvuun pitää olla aito ja niin vahva, että kasvun eteen ollaan valmiita tekemään työtä, investoimaan ja ottamaan hallittuja riskejä.
Ohje
Tahtotilan merkitys on suurin kaikelle yrityksen kehittämiselle. Vientiä voi edistää monin erilaisin tavoin, mutta pitkäjänteisyys ja investointiin sitoutuminen on ainut tae edes jonkinlaisille tuloksille. Tästä huolimatta ”kokeilut” eri keinojen välillä ovat hyvä tapa edetä alkuvaiheessa, kuitenkin sitoutuen viennin määrätietoiseen kehittämiseen pitkäjänteisesti.
Tahtotilaa voi olla vaikea tunnistaa, se voi muuttua ja häilyä. Joskus viennin idea syntyy lyhyen tähtäimen epätoivosta löytää liikevaihtoa, ja tahto katoaa heti kun liikevaihtoa löytyy kotimarkkinasta. Välillä vienti otetaan vakavasti yhtiön strategisena päämääränä ja aiheen kehittämiseen varataan riittävästi resursseja. Toiset kansainvälistyvät vaivihkaa asiakkaidensa kautta, toiset määrätietoisesti vientiin ryhtyen. Ja kaikkea siltä väliltä.
Vienti vaatii enemmän perehtymistä kuin tuttu kotimarkkina ja suurimmat haasteet syntyvät erilaisesta hierarkiasta ja kulttuurista. Tahtotilan pitää kantaa yli haasteiden ja olla niin vahva, että yritys pitää tarpeellisena paneutua kohdemarkkinan erityisominaisuuksiin.
On muistettava, että kannattava,mutta kasvuhaluton yrityskin on ok. Kaikkien ei tarvitse reuhtoa kehityksen kärjessä.
Kriteeri 2: Vientikelpoinen ja kilpailukykyinen tuote tai palvelu. Edellyttää markkinaselvityksiä ja faktaa.
Vientikelpoisen tuotteen tai palvelun tunnistaminen on joskus vaikeaa, joten kohderyhmäselvitykset ja markkinatutkimukset voivat olla paikallaan. Hinta-laatu -suhde ratkaisee, onko viennissä odotettavissa volyymia ja kasvua. Vientikelpoisuuteen vaikuttavat myös muun muassa tuotteen säilyvyys, asiakaspalvelun toimivuus, logistiikan kustannukset ja nopeus, huolto- ja takuuasioiden organisointi, ja mahdolliset maakohtaiset rajoitteet sekä lait. Paraskaan tuote ei myy pitkään, jos jokin asiakkaalle merkittävä seikka ontuu tai esim. ei ole tunnistettu tuotteen tai palvelun elinkaarikustannuksia kohdemarkkinalla.
Ohje
Joskus vientikelpoisuus on ilmiselvää, joskus taas vaikea hahmottaa. Lähtökohtaisesti helposti pilaantuvat tai muuten logistisesti haastavat tuotteet ovat vaikeita viennissä.
Ensimmäinen ehto on kysyntä ja tarve, jotka voi todentaa markkinatutkimuksella. Joskus tarpeita on piilossa ja vienti lähtee käyntiin yllättävillä palveluilla ja tuotteilla. Toisaalta välillä käy niin, että selkeästi kilpailukykyinen ja markkinavalmis tuote ei generoi riittävää liikevaihtoa viennissä, vaikka paperilla kaikki näyttää hyvältä ja kaikki ponnistelut on tehty oikein ja riittävin resurssein.
Kilpailukyky muodostuu hinnasta, laadusta, brändistä ja luotettavasta imagosta sekä jälkimarkkinoinnin toiminnasta.
Kilpailukyky ja vientikelpoisuus ei poista ajoituksen, henkilökohtaisten kontaktien ja puhtaan tuurin vaikutusta viennin onnistumiseen.
Kriteeri 3: Resurssit ja halu hankkia resursseja. Uuden markkinan avaaminen vaatii rahaa ja henkilöresursseja, vaikka kyse olisi esimerkiksi verkkokaupasta.
Vaikka tuote tai palvelu olisikin vientiin sopiva, voi yrityksen kyky tuottaa itse tuotetta olla rajallinen. Ehkä sen varat eivät riitä uuden markkinan avaamiseen tai organisaation muut resurssit eivät ole riittävät. Jos tahtoa on ja tuote on hyvä, resursseja voidaan usein hankkia monista kanavista. Tämä voi johtaa sijoittajien ja pääoman hankintaan. Sijoittajien lisäksi kehittämiseen ja viennin kehittämisen pääoman saamiselle on Suomessa lainoitusta ja moninaiset tukimuodot. Resurssitarve tulee arvioida realistisesti tai yläkanttiin, aliresursointi ei kannata.
Ohje
Viennin kehittäminen vaatii resursseja ja pitkäjänteisyyttä. Vaikka kansainvälistyminen tapahtuisi luontaisesti kasvun myötä, esimerkiksi asiakkaiden kautta, tulee kansainvälisiin toimintoihin allokoida resursseja. Täten kv-toiminnan kannattavuutta tulee seurata ja hinnoittelua suunnitella järjestelmällisesti.
Viennin kehittämiseen saa Suomessa runsaasti tukia, mutta yrityksen omaakin panosta ja sitoutumista tarvitaan. Tukien ei saa antaa ohjata viennin kehittämisen päätöksiä, vaan ne tulee tehdä puhtaasti liiketoiminnallisin perustein.
Jos yritys on erittäin kasvuhaluinen ja kasvutahtia halutaan kiihdyttää, kannattaa harkita yhtiön pääomitusta tai ainakin viennin rahoittamista muullakin kuin kassalla. Likviditeettiä ei kannata riskeerata. Mikroyrityksillä sijoittajat ovat usein varteenotettava vaihtoehto nopean kasvun rahoittamiseksi.
Ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa kaavaa kasvuun ja kansainvälistymiseen. On osattava tunnistaa myös epätavallisia keinoja, uusia toimintamalleja ja reittejä kansainvälisten asiakkaiden luo. Kehitys voi tapahtua iteratiivisesti yrityksen, erehdyksen ja oppimisen kautta: kokeillaan ja se mikä toimii, skaalataan suuremmaksi.
Kehityspolun määrittely ja resursoinnin suunnittelu
1. On muodostettava realistinen käsitys tuotteen tai palvelun valmiudesta tai soveltuvuudesta valitulle vientimarkkinalle. On varmistettava myös resurssit ja osaamisen taso, jonka uuden markkinan avaaminen ja ylläpito vaatii. Realistisen käsityksen muodostaminen vaatii usein markkinoiden ja asiakkaiden tarpeiden selvittämistä sekä kilpailevien tuotteiden tuntemusta.
2. Vientitoiminnan vaatimuksia tulee verrata nykytilaan ja tehdä kehittämissuunnitelma siitä, miten tavoitetila saavutetaan ja vieläpä oikeaan aikaan. Samalla on suunniteltava, millaista verkostoa tai ketä kumppaneita tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan.
3. On päätettävä tavoitetaso, johon viennillä pyritään. Paljonko resursseja laitetaan uuden markkinan avaamiseen? On päätettävä myös kriteerit, joilla projekti lopetetaan kesken, jos riskit toteutuvat. Kokeilulle, erehtymiselle ja oppimiselle on jätettävä tilaa ja varattava resursseja.
4. Resurssit tulee suunnitella ja laskea markkinoinnin, operoinnin, tuotekehityksen, tuotannon, osaamisen ja henkilötyöpäivien osalta, valitun tavoitetason mukaan ja iteratiivisuus huomioiden. Tehdäänkö kassalla vai haetaanko lainaa, tukia tai investoria?
5. Projektointi ja vastuut: Normaalin liiketoiminta-arjen ohella toteutettava kehittämisprojekti vaatii yleensä vastuullisen vetäjän tai yrittäjän rinnalle projektia tukevan ja eteenpäin ohjaavan asiantuntijan, mikä on otettava huomioon resursoinnissa.
Yritysneuvonnassa autetaan yritystä kehityspolun suunnittelussa ja asiantuntijoiden hankinnassa.
Osaamisen ja tiedon kerryttäminen
Kun vientiin ja valittuun markkinaan tarvittava vaatimustaso on selvillä, on ryhdyttävä määrätietoisesti toteuttamaan kehittämistoimia:
- Markkinan ja sillä toimivien asiakkaiden ostopäätöskriteerit - tunnetaanko ne riittävän hyvin? Tieto kohdemarkkinasta ja asiakkaista on ensiarvoisen tärkeää.
- Resursointi! Rahan ja voimavarojen tulee riittää tavoitteen mukaiseen projektin läpivientiin. Osataanko resurssit hankkia, jos omaa kassaa ei haluta tai voida käyttää riittävästi? Resurssien saatavuus on viisasta varmistella jo alkuvaiheessa.
- Yrityksen valmiudet. On tunnistettava tarvittava osaaminen ja tiedot, mutta kaikkea ei tarvitse tietää kaikesta. Tekemälläkin oppii, mutta jonkinlainen perustason suorituskyky pitää olla.
- Verkosto. On mahdollisesti etsittävä uusia kontakteja vientiponnistusta tukemaan (toimitusketju, yrityskumppanit, asiantuntijat, viranomaiset, tuki- ja asiantuntijaorganisaatiot, oma kontakti kohdemarkkinalla).
- Tuotteen tai palvelun valmius ja mahdolliset sertifioinnit.
- Markkinointi, myynti ja asiakkuuksien sekä reklamaatioiden hoito.
- Logistiikka ja toimituskanavat.
- Tuotanto ja alihankkijat.
Osaamisen kerryttämisessä yrityksen tukena ovat Internet, kohdemarkkinalla jo toimivat kontaktit, oppilaitokset, tutkimusorganisaatiot, yksityiset asiantuntijat, kauppakamarit, Team Finland jne.
Esimerkki selvitys- ja valintavaiheen toimintamallista
Resurssien ja ostopalveluiden käyttö
Yrityksen kehittämishankkeen kriittisiin toimenpiteisiin on suositeltavaa löytää paras mahdollinen osaaja joko omasta organisaatiosta tai ulkopuolisista asiantuntijoista.
Ulkopuolisten asiantuntijoiden osalta on syytä huomioida, että kukaan ei ole paras kaikessa. On olemassa isoja asiantuntijayrityksiä ja verkostoja, joiden kautta voi saada laajasti osaamista, mutta kunkin osa-alueen osaamistarve on syytä arvioida erikseen ja optimoida resurssien käytöstä koituva hyöty. Jos oma organisaatio ei pysty tai ehdi hoitamaan projektin koordinointia ja ohjaamista, siihenkin löytyy rutinoituneita osaajia ostopalveluna.
B2B kaupassa kohdemarkkinalla toimiva paikallinen kumppani voi usein olla välttämätön. Tämä voi olla jaettu resurssi useamman yrityksen kesken.
Strategiat
Kehittämisen, kasvun ja yhtiön johtamisen perustana on aina jokin strategia, vaikka sitä ei olisi kirjattu mihinkään. Yksinkertaisimmillaan se on tahtotilana ja kehityspolkuna yrittäjän mielessä.
Yhtiön ja liiketoiminnan kasvun aikana eteen tulee monia ”strategioita” mietittäväksi: Liiketoiminta, kasvu, kansainvälistyminen, omistus ja rahoitus, brändi, markkinointistrategia, tuote tai palvelu, henkilöstö, johtaminen, IPR, exit, jne. Sana strategia luo mielikuvan vaativasta prosessista, mutta käytännössä puhutaan toteuttamiskelpoisesta pitkän aikavälin karkeasta suunnitelmasta, joka pohjautuu faktoihin ja perusteelliseen harkintaan. Tämän alla on sitten käytännön toteutusten suunnitelmat, ns. taktinen ja operatiivinen taso, jolla tehdään tarkemmat askelmerkit tavoitteiden saavuttamiseksi.
Olennaista on kulloinkin tunnistaa suunnitelmallisuuden tarve ja toimia parhaan mahdollisen tiedon pohjalta.
Yrityksen tai tuotteen brändi, tarina ja lupaus kv-asiakkaalle
Tuotteella ja yrityksellä sen takana on hyvä olla mieleen painuva nimi ja tarina, brändi, jolla erotutaan kilpailijoista ja jota voidaan käyttää markkinoinnissa. Brändin voi rakentaa yrittäjän tai jonkin paikan tai tapahtuman tai historian varaan, tai näihin tai muuhun liittyvän tarinan varaan. Olennaista on, että brändi taipuu useamman kulttuuripiirin ymmärrettäväksi ja luottamusta herättäväksi.
Brändin rakentaminen perinteisesti isossa mittakaavassa on kallista ja aikaa vievää, mutta on sosiaalisen median kautta saavutettavissa myös SME-kokoluokassa kohtuullisin panostuksin. Brändin rakentaminen kannattaa, se todistetusti lisää yrityksen arvoa ja liikevaihtoa. Tuttu brändi tarttuu helpommin ostajan matkaan.
Brändi on riippuvainen asiakaslupausten lunastamisesta - suurella vaivalla luodun brändin voi tuhota hetkessä väärillä valinnoilla ja huonolla asiakaspalvelulla tai tuotteilla. Brändin luomisessa kansainväliselle asiakaskunnalle on syytä kääntyä aiheen asiantuntijoiden puoleen.
Varmista ulkomaisen ostajan tai yhteistyökumppanin taustat
Isoissa vientikaupoissa on syytä varmistaa, että asiakas on aito ja ostotarjous luotettava – selvitä taustat. Tätä haastetta ei ole verkkokaupassa, jossa tuote tai palvelu maksetaan etukäteen.
- Taustojen selvittelyssä voi käyttää esim. Suomessa toimivia luottotietoyhtiöitä (Asiakastieto, Bisnode-Dun & Bradstreet), joilla on valmis ulkomaanverkosto tiedonsaantiin.
- Jos kauppa on riittävän suuri, myös luottovakuuttajien (esim. EulerHermes, Atradius) käyttäminen voi olla hyvä tietolähde.
- Ulkoministeriön edustustot sekä Business Finlandin toimistot maailmalla voivat mahdollisesti myös olla apuna taustojen selvittelyssä.
- Tarvittaessa maksuehdoksi asetetaan riittävän suuri etumaksu ja loput tunnetun pankin vahvistamalla peruuttamattomalla remburssilla.
Viennin pilotointi, pienen mittakaavan kokeilu rajatulla kohderyhmällä
- Vientiä kannattaa pilotoida ja testimarkkinoida ennen suuria julkistuksia tai kampanjoita valitulla päämarkkinalla. Samalla koeponnistetaan brändin toimivuus. Tämä onnistuu hyvin erityisesti verkkokaupan osalta.
- Pilotointi ja testaaminen on myös julkisissa tukijärjestelmissä erityisasemassa.
- Pilotoinnissa kaiken ei tarvitse olla viimeistä piirtoa myöten valmista, vaan silloin hakeudutaan tietoisesti iteratiiviseen kehittymisen vaiheeseen ja varataan vapaus muuttaa ja säätää toimintaa useampaa otteeseen.
- Pilotoimalla ja suppeammalla markkinoinnilla opitaan markkinan ominaispiirteitä ja oman organisaation sekä toimitusketjun pullonkauloja, ja haasteisiin reagoimiseen varataan aikaa. Kokeilujen kautta voi löytyä oikea tie ja tapa, ilman suuria riskejä.
- Yksi ikävä skenaario on epäkypsän tuotteen, organisaation tai toimitusketjun jättimenestys ja julkisuus heti alussa, kun prosessia ei ole vielä hiottu kuntoon ja asiakaslupausta ei kyetä suuren volyymin takia lunastamaan. Tuloksena on mainehaitta, jonka korjaaminen on kallista ja hidasta.
Viennin kehittämisen yritysyhteistyö
- Yritykset voivat toteuttaa yhteisiä toimenpiteitä kohdemarkkinoilla ja alentaa siten kustannuksia sekä hyötyä synergiasta.
- Keinoja ovat mm. yhteisen resurssin tai kumppanin käyttö tai yhteismarkkinointi. Tapa ei sovellu suoraan kilpaileville yhtiöille, mutta sopii samaan toimialaan, asiakasryhmään tai kohdemarkkinaan suuntaville yrityksille, joilla on synergiaa rajapinnassa.
Yhteistoimenpiteet voivat olla mm.
- koulutusta tai perusvalmennusta
- tuotteiden ja palveluiden vientikelpoisuuden selvityksiä
- yhteisiä tutustumismatkoja kohdemarkkinalle, joiden puitteissa mm. toteutetaan asiakastarvekartoitusta ja selvitetään markkinan ominaispiirteitä ja kulttuuria tai etsitään yhtiöille sopivaa kumppania tai edustajaa
- markkinakartoitus tai markkinaselvitys
- ulkopuolisen asiantuntija-avun käyttäminen ja hyödyntäminen.
Yritysyhteistyö ja kansainvälistyminen voi tapahtua myös alihankkijan roolissa, jolloin vetovastuussa olevan yhtiön kautta muodostuu kansainvälistymiseen kehittymistarve ja veturiyrityksen sekä alihankkijoiden yritysyhteistyö.
Eri osa-alueiden kehittämisprojektit ja mahdolliset tuet
Joitakin kehittämisen osa-alueita kannattaa projektoida ja hankkia niille resurssit. Resursseja selvitellessä yleensä ilmenee, että monia kehittämisen aiheita tuetaan lukuisin eri tavoin. Tukia myöntävät mm. Business Finland, ELY, Finnvera, ulkoministeriö, Sitra, elinkeinoyhtiöt, oppilaitokset sekä säätiöt ja rahastot. Lisäksi tiettyjen kriteerien täyttyessä enkelisijoittajat ja VC-fundit ovat kiinnostuneita pääomittamaan kasvuyhtiötä.
Projektointiin tarvitaan riittävä asiantuntemus aihealueesta. Tarvittaessa on hankittava osaamista.
Viennin laajentaminen ja kasvun turvaaminen
Viennin pilotointi lisää ymmärrystä siihen, mitä vaaditaan, jotta vienti toimii, kasvaa ja kasvupolku säilyy. Pilotit ja kokeilut antavat näkemystä siihen, millä tavoin toimia ja missä yrityksen vientimarkkina oikeasti on.
Viennin ja kasvun laajamittaiseen kehittämiseen on olemassa yhteiskunnallisia tukia. Jos yrityksen liiketoiminta on kasvavalla alalla skaalautuva ja tahtotila on sopiva, on mahdollista hankkia pääomaa ja sijoittajia tai tehdä kasvua tukevia yritys- tai liiketoimintakauppoja.
Toimintamalli viennin kehittämiseen
Omistajanvaihdospalvelu
Oletko kenties ostamassa yritystä – tai myymässä?
Nettisivustot Firmakauppa ja Yrityspörssi sekä Kinnon yritysneuvonta yhdistävät yritysten myyjät ja ostajat. Jo olemassa olevan yrityksen ruoriin hyppääminen voi olla fiksu tapa aloittaa yrittäminen – etenkin jos yrityksellä on vakiintunut asiakaskunta ja tuulta purjeissa. Kinnon omistajanvaihdospalvelussa pääset eteenpäin.
Firmakauppa
Firmakauppa on pienten yritysten omistajanvaihdoksiin erikoistunut maksuton markkinointikanava. Palvelu on uudenlainen ratkaisu sinulle, joka olet etsimässä yrityksellesi jatkajaa tai sinulle sopivaa yritystä. Firmakauppa.fi on markkinapaikka mikroyrityksille, joiden hintapyyntö on alle 200 000 euroa.
Yrityspörssi
Yrityspörssi.fi on kävijämääriltään Suomen suurin yritysten kauppapaikka verkossa. Yrityspörssiin voit jättää ilmoituksen myytävästä yrityksestä, jolla tavoitat palvelun 40 000 kuukausittaista kävijää.
Yrityspörssi on Suomen Yrittäjien perustama ja osin omistama palvelu. Voit ilmoittaa itse tai soittaa numeroon 010 339 3300, jolloin Yrityspörssi kirjoittaa ja julkaisee ilmoituksesi täyspalveluna.
Asiantuntijaverkosto
Kinnon yrityspalvelut on koonnut asiakkaiden tueksi vahvan asiantuntijapoolin. Paikallisena Uusyrityskeskuksena voimme tehdä asiantuntijalähetteen neuvontatapahtuman yhteydessä eri alojen asiantuntijoille. Kinnon Uusyrityskeskustoimintaa ohjaa laatujärjestelmä, joka on ISO9001-sertifioitu. Lue lisää valtakunnallisesta Uusyrityskeskustoiminnasta täältä.
Kutsumme eri toimijoita liittymään mukaan ja tarjoamaan palvelujaan – olivat ne sitten maksuttomia tai maksullisia. Haluamme tarjota yrityksillemme osaavia kumppaneita ja tuoda heidät esille. Verkoston jäsenyys on maksutonta ja me Kinnossa koordinoimme toimintaa.
Maksuton alkukartoitus
Asiantuntijayhteistyössä ja yhteisessä asiakaspalvelussa tähtäin on korkealla: haluamme lisätä neuvonnan tehokkuutta ja tarjota entistä parempaa palvelua yrityksille.
Asiantuntija-avun kautta yritys saa henkilökohtaista, puolueetonta ja paikallista opastusta. Tilanteen alkukartoitus on aina maksutonta.
Asiantuntijaverkoston hakulomakkeet
Kinnon asiantuntijaverkosto
Taloushallinnon asiantuntijaverkosto
Yritystoiminnan kehittämisen asiantuntijaverkosto
Innovaatiotoiminnan asiantuntijaverkosto
Lakipalveluiden asiantuntijaverkosto
Muut asiantuntijapalvelut
Yrityskummipalvelu
Onko yrityksesi toiminta tienhaarassa, etkä tiedä mihin suuntaan lähtisit? Kokeneelta ja osaavalta yrityskummilta saat maksutonta tukea ja ohjausta yritystoiminnan kehittämiseen.
Yrityskummi auttaa hahmottamaan yrittämisen nykytilanteen, asettamaan sille tavoitteet ja oivaltamaan keinot tavoitteiden saavuttamiseen. Yrityskummit ovat kokeneita yritysjohtajia ja yritystoiminnan asiantuntijoita, heillä on osaamista useimmilta aloilta.
Yrityksen ulkopuolisena toimijana yrityskummi osaa tehdä oikeita kysymyksiä, joilla on merkitystä yrityksen menestymisen ja kehittymisen kannalta. Yrityskummi auttaa yrittäjää verkostoitumaan ja esittää toimivia tapoja ja välineitä ratkaisujen löytämiseen.
Kokemus kantaa
Kinnossa toimii Kouvolan yrityskummiverkoston aluetoimisto. Se koordinoi yrityskummien toimintaa sekä on siltana yrittäjien ja yrityskummien välillä. Me tunnemme yrittäjät ja tiedämme, millainen yrityskummi voisi olla tilanteeseen sopiva. Kouvolan seudun yrityskummiverkostossa on lähes parikymmentä asiantuntijaa.
Haluatko yrityksellesi kummin?
Jos arvelet yrityksesi voivan hyötyä yrityskummi-kumppanuudesta, täytä lomake yrityskummit.fi-verkkosivulla ja lähetä se palveluun.
Lomake on luottamuksellinen, tiedot lähetetään Kouvolan seudulla aluekoordinaattorille ja aluekummille. Tietoja käytetään vain yrityskummipalvelun yhteydessä eikä niitä luovuteta ulkopuolisille.
Tutustu myös Suomen yrityskummien toimintaan ja toimintaperiaatteisiin tästä.
Ryhtyisitkö yrityskummiksi?
Jos haluat ryhtyä yrityskummiksi, tutustu kummitoimintaan yrityskummit.fi-sivustolla.
Lisätietoja yrityskummitoiminnasta antaa myös
Kymenlaakson aluekummi Jarmo Kuntonen, p. 0500 657 362, jarmo.kuntonen@tilitarkastuskuntonen.fi
Yrittäjän oppaat ja verkkopalvelut
Yritystulkki
Yritystulkki tarjoaa rautaisen tietopaketin yrittäjyydestä – ajantasaisena ja paikallisesti tuotettuna. Yritystulkista löydät oppaat, työkirjat ja laskentaohjelmat yrityksen suunnitteluun, rahoitukseen, perustamiseen… Yritystulkki tarjoaa myös kelpo vinkit talouden ja markkinoinnin omatoimiseen hoitamiseen. Yritystulkissa on myös kaikki kuviteltavissa olevat lomakkeet, joita aloittava yrittäjä saattaa tarvita. Yritystulkki.fi
Perustamisopas
Suomen Uusyritykseskus, johon Kinnon yrityspalvelutkin kuuluu, julkaisee vuosittain Perustamisoppaan alkavalle yrittäjälle. Maksuttoman verkkoversion voi ladata SUK:n verkkosivuilta ja sieltä voi myös tilata painetun oppaan. Painettuja oppaita saa myös Kinnosta.
Lataa viimeisin opas täältä.
Yrityksen reittiapuri PRH:n palveluihin
Patentti- ja rekisterihallituksen reittiapuriin on koottu tietoa PRH:n tarjoamista palveluista sekä yrityksen elinkaaren eri vaiheissa PRH:lle tehtävistä ilmoituksista. Reittiapurissa on esitelty lisäksi myös muita julkisia toimijoita ja palveluja. Yrityksen reittiapuri
Yrittäjän talousapu
Kinno on osa Yrittäjän talousavun alueellista verkostoa. Yrittäjän talousapu -palvelu neuvoo yrittäjiä talous- ja maksuvaikeuksiin tai esimerkiksi yrityksen kannattavuuden lisäämiseen liittyen. Toiminnan tavoitteena on, että yrittäjät havahtuisivat talousvaikeuksiin ajoissa ja uskaltaisivat hyödyntää heille tarkoitettuja palveluja. Luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa. Yrittäjän talousapu
Työnhaun ja rekrytoinnin opas
Yrittäjän talousapu
Yrittäjän talousapu on luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Valtakunnallinen palvelukokonaisuus, joka tarjoaa apua ja neuvontaa talous- ja maksuvaikeuksissa oleville pk-yrittäjille sekä -yrityksille. Palvelu koostuu valtakunnallisesta puhelin- ja verkkopalvelusta ja niitä tukevista alueellisista palveluista. Yrittäjän talousavun neuvojat ovat yrityksen talouden ja tervehdyttämisen asiantuntijoita.
Yrittäjän talousapuun kannattaa olla yhteydessä, kun
- yrityksen kannattavuus huolettaa
- palkanmaksu on vaikeaa ja laskut kasaantuvat
- lainojen ja korkojen maksaminen on vaikeaa
tai kun yrityksen toiminta on hiipunut, talousvaikeudet ja oma jaksaminen huolettavat.
Neuvontapalvelu suomeksi ma–pe klo 9–16.15. Puhelun hinta pvm/mpm.
Kehittämistyötä koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön ohjaama ELY-keskusten ja TE-toimistojen yhteinen Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus. Palvelua kehitetään osana EU:n laajuista Early Warning-toimintamallia.
Palvelulupauksemme yrityksen neuvontapalveluissa
”Kun yrityksestä otetaan yhteyttä, Kinnon yritysneuvoja selvittää viivytyksettä asiakkaan palvelutarpeen ja tarjoaa mahdollisuuksiensa mukaan ratkaisuvaihtoehtoja. Palvelun tärkeimpiä periaatteita ovat asiakkaan kuuntelu, käytännöllinen työtapa, tuloskeskeisyys sekä asiakkaan rinnalla kulkeminen.”
Asiantuntijat apunasi:
Gardemeister Leena
Yhteyspäällikkö
Rahoitusneuvonta, omistajanvaihdokset
+358 20 615 8191
leena.gardemeister@kinno.fi
Antila Jukka
Yritysneuvoja
Innovaationeuvonta, kehittäminen
+358 20 615 6365
jukka.antila@kinno.fi
Turunen Aleksandra
Yhteyspäällikkö
Sijoittuminen, kansainvälistyminen
Elintarvikesektori
+358 20 615 8140
aleksandra.turunen@kinno.fi