Ajankohtaista hankinnoista
Ajankohtaista hankinnoista
Hankinta-asiamiehen ajankohtaiset asiat, samoin kuin kaikki Kinnon uutiset, blogit, tiedotteet ja uutiskirjeet, löydät täältä.
Hankintaseminaari tarjosi monipuolisen paketin julkisista hankinnoista
Hankintaseminaari - Vaikuttavat hankinnat tarjosi 19.11.2023 laajan kattauksen ajankohtaista tietoa julkisista hankinnoista.
Voit tutustua tilaisuuden esitysmateriaaleihin alla. Aineisto ei täytä saavutettavuusvaatimuksia.
Mitä hankinnoista on kirjattu uuteen hallitusohjelmaan?
Olli Jylhä, Kuntaliitto
Julkisten hankintojen strategisen johtamisen parhaat käytännöt
Tuure Marku, Tuomi Logistiikka Oy
Miten hankinnoilla saadaan aikaa säästöjä - Case: Senaatti-kiinteistöt
Esapekka Kuikka, Senaatti-kiinteistöt
Pk-yritykset mukaan hyvinvointialueiden hankintoihin
Harri Jaskari, Suomen Yrittäjät
Kymenlaakson hyvinvointialueen hankinnat
Nina Brask ja Kirsi Pitkälä, Kymenlaakson Hyvinvointialue
Seppo Pajari, Kymen Tuki
Kilpailun merkitys ja kartelliriskit julkisissa hankinnoissa
Mika Hermas, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, KVV
Talonrakennustoimialan markkinayhteistyöseminaari kiinnosti urakoitsijoita ja konsultteja
Kouvolan kaupungin Tilapalvelujen ja Talonrakennusteollisuus ry:n 18.4.2023 järjestämään Talonrakennustoimialan markkinayhteistyöseminaariin osallistui nelisenkymmentä yritystä. Kouvolan kaupungin Tilapalvelut, Kotkan kaupunki ja Kymen Tuki eli Kymenlaakson hyvinvointialueen tuki- ja kiinteistöpalvelut Oy esittelivät tilaisuudessa tulevien vuosien rakennus- ja pieninvestointikohteitaan ja hankkeisiin suunniteltuja hankinta- ja sopimusmalleja. Voit tutustua tilaisuuden esitysmateriaaleihin ohessa. Aineisto ei täytä saavutettavuusvaatimuksia.
Yhteistoiminnalliset urakat
Risto Aunio, Talonrakennusteollisuus ry
Miksi kannattaa hyödyntää yhteistoiminnallisuutta hankkeissa?
Juha Virolainen, Vison
Kouvolan kaupungin rakennusinvestoinnit 2023-2032
Katja Ahola, Anneli Vartiainen ja Pia Rajala, Kouvolan kaupungin Tilapalvelut
Kotkan rakennusinvestoinnit 2024-2029
Tero Huusko, Kotkan kaupunki
Kymen Tuki Investoinnit 2023-2029
Jari Toikka, Kymenlaakson hyvinvointialue
Hankinta-asiamieheltä kysyttyä:
”Miten tarjouskilpailuun voisi osallistua, kun kokonaisuudet ovat liian suuria, eivätkä yrityksen resurssit riitä, tai kun kelpoisuusvaatimukset ovat liian kovat?”
Hankintalaki mahdollistaa tarjoajien osallistumisen kilpailutukseen ryhmittymänä, minkä taloudelliset ja tekniset voimavarat, kuten liikevaihto, referenssit ja ammatillinen pätevyys, lasketaan tarjouksessa yhteen. Ryhmittymä on tilapäinen, tarjousta varten koottu yhteenliittymä, eikä siltä edellytetä oikeudellista muotoa.
Jotta ryhmittymää ei luettaisi kartelliksi, nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: ryhmittymänä voidaan osallistua sellaisiin kilpailutuksiin, mihin ryhmittymän jäsenet eivät voisi itsenäisesti ottaa osaa.
Ryhmittymänä tarjoaminen on teknisesti helppoa. Sähköisessä tarjouspyynnössä on yleensä oma kohtansa, minkä merkitsemällä tarjoaja kertoo osallistuvansa hankintamenettelyyn yhdessä muiden kanssa.
Ryhmittymän kokoaminen on vaativa työ ja se pitää aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Verkostoitumisessa kannattaa hyödyntää vaikkapa Kymen Yrittäjien tapahtumia, joissa on helppo solmia suhteita saman tai halutun toimialan yrittäjien kanssa. Ryhmittymän on hyvä sopia ennalta sisäiset pelisäännöt, jotta vastaanotetut työt tulevat varmasti hoidettua. Pitää miettiä, että kuka on tarjousveturi, hallinnollinen kumppani, joka hoitaa esimerkiksi laskutuksen, kirjanpidon, reklamointien käsittelyn ja vastaavat. Myös ryhmittymän verokohtelu on hyvä selvittää ajoissa.
Kun ryhmittymään tarvittava verkosto on rakennettu ja pelisäännöt yhteisesti hyväksytty, on helppoa osallistua lyhyelläkin aikataululla isoihin kilpailutuksiin. Tosin menestymisen kannalta kilpailutuksista on hyvä olla tietoisia jo reilusti ennen kuin tarjouspyyntö julkaistaan.
Hankintayksikkö voi edellyttää ryhmittymältä sopimusaikana tiettyä oikeudellista muotoa, esimerkiksi osakeyhtiötä, jos se on tarpeen hankintasopimuksen asianmukaiseksi toteuttamiseksi.
Mikäli oikeudellista muotoa ei tarvita, ryhmittymää vaaditaan esittämään, esimerkiksi sopimuksella, että tarjouksessa ilmoitetut yritykset ovat sitoutuneet antamaan voimavaransa sen käyttöön. Sopimus kannattaa laatia varmuuden vuoksi jo hyvissä ajoin ennen tarjouskilpailun päättymistä. Sopimuspohjana voi käyttää esimerkiksi osakeyhtiön osakassopimusta. Sopimuksen laatimiseen kannattaa käyttää tarvittaessa myös lakipalveluita.
Julkisissa hankinnoissa on aina valitusoikeus. Ryhmittymänä tarjottaessa, ainoastaan ryhmittymä voi tehdä hankintapäätöksestä muutospyynnön, ei yksittäinen jäsen.
Hankintojen yhteistyöryhmä perustettiin hankintayhteistyön kehittämiseksi yrittäjien ja Kouvolan kaupungin hankinnoista päättävien välille. Ensimmäinen kokous pidettiin 30.1.2020. Tämä yhteistyömuoto on koettu puolin ja toisin erittäin merkitykselliseksi. Toimintamalli halutaan jatkossakin pitää avoimuutta ja luottamusta korostavana keskustelufoorumina.
Kolmen toimintavuotensa aikana ryhmä on yhdessä edistänyt lukuisia eri asioita, joista ehkä merkittävimpänä pidetään yrittäjien äänen kuulemista hankintaohjelman päivityksessä. Hankintaohjelmaan saatiin laajapohjaisen yhteistyön ansiosta sisällytettyä monia yrittäjille merkityksellisiä asioita elinvoiman vahvistamiseksi ja pk-yritysten osallistumisen mahdollistamiseksi julkisiin hankintoihin aiempaa paremmin. Samalla täsmentyivät tavoitteiden seurannan mittarit.
Toisena merkittävimpänä asiana pidetään yritys- ja elinvoimavaikutusten arviointia euromääräisesti tai strategisesti merkittävissä Kouvolan kaupungin hankinnoissa. Vaikutusten ennakkoarviointi tarjoaa päättäjille näkökulmaa vaihtoehtoisten toimintamallien vahvuuksista ja heikkouksista.
Hankintojen yhteistyöryhmä on lisäksi pyrkinyt vaikuttamaan ja edistämään mm.
- markkinavuoropuhelujen määrää ja laatua -> markkinavuoropuhelut ovat yksi tärkeimmistä keinoista edistää hankintaohjelman tavoitteiden toteutumista (esim. toimialoittain järjestettävät infotilaisuudet, kilpailutuskohtaiset markkinavuoropuhelut, tekniset vuoropuhelut, tietopyynnöt Hilmassa jne.)
- hankintojen toteuttamista pk-yrityksille soveltuvina kokonaisuuksina, jotta pienet ja keskisuuret yritykset pääsisivät tarjoamaan -> jaettujen EU-hankintojen määrä vuonna 2022 oli Kouvolassa 77,8 % kaikista kilpailutetuista sopimuksista
- paikallisten yritysten aliurakointimahdollisuuksien lisäämistä suurissa rakennusurakoissa -> Hankinta-asiamiespalvelun aliurakoitsijalistat ja aliurakointimahdollisuuksista tiedottaminen -> luotu yhdessä toimintamalli, jossa alkavan rakennushankkeen toteuttajalle voidaan toimittaa tietoa paikallisista yrityksistä, joilla olisi mahdollisuus myydä tuotteita tai tarjota palveluja urakoitsijalle
- hankintojen luokittelun käyttöönottoa strategisen ja taloudellisen vaikuttavuuden perusteella
- hankintaohjelman tavoitteiden toteutumisen seurantaa (mittarit) ja korjaavien toimenpiteiden tekemistä
- hankinnoista viestimistä yrittäjille ja muille sidosryhmille -> Hankinta-asiamiespalvelun uutiskirje, yhteiset tilaisuudet, vuosittainen Hankintaseminaari, hankintakalenteri, Kinnon ja kaupungin nettisivut ja face, kilpailutusportaalien käyttö (hankintojen avoimuus)
- hankintakalenterin kehittämistä, jossa kaupunki viestii yrittäjille avoimesti ja ajoissa tulevista kilpailutuksistaan -> uudessa hankintakalenterissa kaikki yli 9000 euron suunnitteilla olevat hankinnat ja voimassa olevat vuosisopimukset ovat nyt selkeästi omina kokonaisuuksinaan
- kaupungin viranhaltijoiden ja yrittäjien hankinta- ja tarjousosaamisen lisäämistä -> Kouvolan kaupunki osallistui 2019–2020 KEINO-osaamiskeskuksen hankintojen vaikuttavuuden koulutukseen ja vuonna 2021 KEINOn Vähähiilisten hankintojen kehittämisohjelmaan; hankinta-asiamies järjestää yrittäjille Menesty ja kehity tarjoajana -koulutuksia
- hankintojen johtamisen kehittämistä ja tiedon jalkauttamista toimialoille -> Hankintafoorumin perustaminen, Hankintojen ABC-koulutukset hankintoja tekeville ja palautekyselyt tarjoajille hankintaprosessin jälkeen -> tavoitteena tehostaa hankintaohjelmaan kirjattujen tavoitteiden toimeenpanoa
- ostolaskudatan avointa julkaisemista ja tiedon analysointia
- paikallisten yritysten tarjousten määrän lisäämistä ja tarjouspyyntöjen ehtojen asettamista niin, että ne ovat kohtuullisesti toteutettavissa pk-yrityksissä -> paikallisten yritysten jättämien tarjousten määrä vuonna 2022 oli Kouvolassa kaikista saaduista tarjouksista 57 %
- työllistämisehdon käyttöä -> käytetään vain soveltuviin kilpailutuksiin, joissa sopimus on työvoimapainotteinen, sopimuskausi riittävän pitkä ja euromäärältään riittävän suuri; työllistämisehtoa käytettäessä asiasta tulee käydä markkinavuoropuhelu
- lähituotannon ja pienyrittäjyyden edistämistä -> lähituotannolle suunnatut kilpailutukset, referenssien ja pilotointikohteiden mahdollistaminen
- hankintaneuvontaan tulleiden ”haastepähkinöiden” ratkomista yhdessä
- hankintaohjelman tavoitteiden seurannan ulottamista myös konserniyhtiöiden hankintoihin
Yhteistyöryhmässä vaikuttavat vuonna 2023:
- Kouvolan kaupungin hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä, rakennuttajapäälliköt Anneli Vartiainen, Pia Rajala ja Markku Brandtell, kaupungininsinööri Anne Ahtiainen sekä hallintojohtaja Saara Rahkonen-Rannikko (1.5.2023 alkaen)
- Kouvolan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jari Liikkanen ja varapuheenjohtaja Kirsi Lantta
- Kouvola Innovation Oy:n (Kinnon) hankinta-asiamies Marita Melkko
Hankintojen yhteistyöryhmä kokoontuu kuusi kertaa vuodessa.
Hankinta-Suomen tuore selvitys listaa stepit hankintaguruksi. Hankintavinkit jaetaan neljään eri teema-alueeseen: kyvykkyydet, organisaatio, prosessit ja työkalut ja hankinnan rooli ja arvolupaus.
Lue artikkeli täältä.
19.10.2023 järjestetyn Hankintaseminaarin esityksiin perustuva juttusarja.
Hoiva-alan julkisissa hankinnoissa on vielä paljon tehostamisen varaa – miltä tulevaisuus näyttää? Hyvinvointialueiden hankintakuviot puhuttivat Hankintaseminaarissa – miten paikalliset pk-yritykset saadaan mukaan?
Lue artikkeli täältä.
19.10.2023 järjestetyn Hankintaseminaarin esityksiin perustuva juttusarja.
Terve ja avoin kilpailu innostaa yrityksiä jättämään tarjouksen pienestäkin osasta hankintakokonaisuutta – mutta miksi kummassa toimivan kilpailutusprosessin rakentaminen on niin vaikeaa?
Lue artikkeli täältä.
19.10.2023 järjestetyn Hankintaseminaarin esityksiin perustuva juttusarja.
Petteri Orpon (kok) hallitus on linjannut tavoittelevansa merkittäviä kustannussäästöjä julkisia hankintoja tehostamalla. Hallitusohjelmassa mainitaan hankinnat peräti 67 eri kohdassa – mutta mikä muuttuu?
Lue artikkeli täältä.
19.10.2023 järjestetyn Hankintaseminaarin esityksiin perustuva juttusarja.
Julkiset hankinnat -juttusarja 14.3.2023
Kouvolan kaupunki on hankintaohjelmassaan sitoutunut siihen, että hankinnoilla pyritään myös työllistämään. Hankinnoilla on työllistetty pitkäaikaistyöttömiä muun muassa kiinteistönhuollon, vapaa-aikatoimen ja rakennuspuolen tehtäviin. Työllistämisvelvoite koskee nykyään myös kaupungin tytäryhtiöitä.
Julkiset hankinnat -juttusarja 1.3.2023
Hankinnat muodostavat noin 45 % Kymenlaakson hyvinvointialueen kokonaiskustannuksista. Vuositasolla hankintojen arvo on noin 400 miljoonaa euroa.
Yrittäjäyhdistysten edustajat ja Kinnon hankinta-asiamies tapasivat Kymenlaakson hyvinvointialueen johtoa tavoitteena rakentaa yhteistyötä ja käynnistää säännöllinen vuoropuhelu hyvinvointialueen tulevista kilpailutuksista.
Julkiset hankinnat -juttusarja 16.1. 2023
Yrittäjällä on mahdollisuus saada tietoa ja vaikuttaa julkisiin hankintoihin. Markkinavuoropuhelut, Kouvolan kaupungin hankintakalenteri, hankinta-asiamiehen palvelut ja hankintojen yhteistyöryhmä tarjoavat yrittäjälle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa.
Julkiset hankinnat -juttusarja 31.1. 2023
Hankintaseminaarin 8.12.2022 paneelikeskustelussa pohdittiin, miten ilmasto- ja ympäristönäkökulmat saadaan nykyistä vahvemmin mukaan julkisiin hankintoihin. Erityisesti pienten yritysten kapasiteetti huomioida kestävän kehityksen vaatimukset huolettivat.
Asiantuntija palveluksessasi:
Melkko Marita
Hankinta-asiamies
Julkiset hankinnat
+358 20 615 5039
+358 40 489 9299
marita.melkko@kinno.fi