Havainnekuva isosta rakennuksesta

Kouvola pyrkii työllistämään hankinnoillaan

Julkiset hankinnat -juttusarja 13.3.2023

Kouvolan kaupunki on sekä edellisessä että nykyisin voimassa olevassa hankintaohjelmassaan sitoutunut siihen, että hankinnoilla pyritään myös työllistämään. Maaliskuussa 2023 päättyvällä erillisellä hankkeella haettiin tukea asian jalkauttamiseen. Hankinnoilla on työllistetty pitkäaikaistyöttömiä muun muassa kiinteistönhuollon, vapaa-aikatoimen ja rakennuspuolen tehtäviin. Työllistämisvelvoite koskee nykyään myös kaupungin tytäryhtiöitä.

”Hankinnoilla työllistäminen otetaan käyttöön tapauskohtaisesti silloin kun se järkevää. Hankintojen markkinavuoropuheluissa selvitämme työllistämisen mahdollisuutta aina myös yritysten ja muiden palveluntuottajien kanssa”, sanoo kaupungin hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä.

Rakennushankkeissa työtä tarjolla

Hyvänä esimerkkinä on Valkealan monitoimitalon rakentaminen, jossa pääurakoisijana toiminut YIT on työllistänyt kaksi pitkäaikaistyötöntä. ”Saimme kaupungilta työhaastatteluja varten työllistämisehdot täyttävien henkilöiden nimet ja yhteystiedot. No, aluksi kesti jonkin aikaa ja useamman puhelun sai tehdä, ennen kuin saimme tavoitettua heidät ja työhaastatteluun meille. Työllistimme lopulta kaksi henkilöä, joista toinen oli töissä sovitun määräajan eli kymmenen kuukautta. Toisen henkilön työsuhdetta jatkettiin ja hän on edelleen meillä töissä”, työpäällikkö Petri Lahtinen YIT:stä kertoo.

Hän kertoo, että yhteistyö Kouvolan kaupungin kanssa sujui hyvin. Tällä hetkellä työvoimaa on hyvin tarjolla ja työntekijät ottavat aktiivisesti yhteyttä. ”Olemme palkanneet uusia työntekijöitä ja alihankkijoitakin on työllistetty. Meillä eri rakennushankkeissa löytyy kyllä työtä heille, jotka haluavat tehdä ja oppia”, Lahtinen vakuuttaa.

Kunnilla entistä enemmän elinvoimatehtäviä ja työllistämisvelvoitteita

”Kunnat ovat olleet suuressa murroksessa, mutta elinvoimatehtävät ovat siirtyneet kunnalle entistä vahvemmin. Hallitusohjelmassa on peräti 27 tavoitetta työllistämisen edistämiseen. Yritysten osalta työllistäminen voi kuulua yhtiön arvoihin ja se on eduksi muun muassa lainaneuvotteluissa,” sanoo projektipäällikkö Anu Tirkkonen Kuntaliitosta.

Kaupungin hankintoja koskevissa markkinavuoropuheluissa yrittäjät voivat kysellä ja saada vastauksia työllistämiseen liittyvistä asioista. Lisäksi yrittäjille kerrotaan tuesta, jonka kaupungin työllisyyden edistämisyksikkö heille tarjoaa rekrytoinnista tai työllistämistukien hakemisessa. Keskustelua voidaan käydä myös alueen työmarkkinatilanteesta, joka on yksi tärkeä tekijä tunnistettaessa hankinnan kohteen työllistämispotentiaalia.

Lisätietoa hankinnoilla työllistämisestä Kouvolassa

 

Kuva: Havainnekuva rakenteilla olevasta Valkealan Monitoimitalosta, joka valmistuu vuonna 2024.

Artikkeli on osa joulukuisen 2022 Kouvolan Hankintaseminaarin teemoihin pureutuvaa juttusarjaa.

 

Asiantuntijasi julkisissa hankinnoissa:

Marita Melkko

Melkko Marita

Hankinta-asiamies
Julkiset hankinnat
+358 20 615 5039
+358 40 489 9299
marita.melkko@kinno.fi

Scroll to top