Maarit Kari

Uudenlaista biomassabisnestä kehittämässä

Kokemuksella ja vahvuuksilla haasteita päin

Kasvinviljelygronomi Maarit Kari tuli Kinnoon maaliskuun alussa työskentelemään projektipäällikkönä Suoviljelystä uutta liiketoimintaa Kymenlaaksoon -hankkeessa. ”Koen palanneeni agronomisille juurilleni aikaisempaa vahvemmalla painotuksella, mutta hanke operoi myös todella uusien tulokulmien parissa.”

Maarit Kari on ilahtunut avoimesta ja ystävällisestä vastaanotostaan Kinnossa. ”Olen todella viihtynyt tässä työympäristössä ja myös Kouvolan seudulla, mistä minulla on kokemusta myös aiempien projektien osalta edellisessä työpaikassani.”

Maarit Kari
Maarit Kari

Käytännönläheiset tavoitteet

"Valmistumiseni jälkeen työskentelin ensin perunan prosessilaatututkijana, sittemmin vastasin Maatalouskeskon lajiketutkimuksesta öljykasvien, herneen, perunan ja nurmien osalta. ProAgrialla nurmet olivat työssäni mukana erityisesti päästöjen vähentämisen ja energian tuotannon näkökulmasta. Keskeisin roolini on kuitenkin ollut kehittää energianeuvontaa, työkaluja laskentaan niin energian tuotannossa kuin kulutuksessakin, sekä tuottaa koulutus- ja julkaisumateriaaleja aiheesta. Työurani aikana olen opiskellut myös energia-asioita tuotannosta kulutukseen, samoin elintarviketeknologiaa ja suorittanut myös kokin opintoja."

"Biomassabisneksessä rasitteena ovat logistiset kustannukset, suuret volyymitarpeet ja tuotteen alhainen kilohinta. Työntövoimana ovat toisaalta biokiertotalouden vaatimukset ja oheishyödyt. Rinnalla voi olla myös arvojakeita."

"Tässä tehtävässä pääsen käyttämään monipuolisesti laskentaan ja viestintään liittyviä vahvuuksiani ja kertynyttä osaamista päästömatematiikasta tuotetietoon ja käytännön ratkaisuihin. Toivon voivani tuottaa ja tunnistaa hyötyjä, liiketoimintamahdollisuuksia ja käytännölliseen muotoon toimitettuja suunnittelumateriaaleja maankäyttöalalle."

Haasteita riittämiin

"Suurimpana haasteena alalla näen pitkälle katsomisen ja laskemisen vaikeuden, kun muuttujia ja epävarmuustekijöitä on paljon. Korkeamman jalostusarvon tuotteissa on puolestaan haasteena mm. pitkä ketju, vaatimus sidosryhmien kiinnostukselle ja sitoutumiselle ja biologisen raaka-ainemateriaalin ominaisuuksien vaihtelevuus ja tuotannon epävarmuus", Maarit Kari luettelee.

”Tämän hankkeen haasteena on uusien kasvien onnistumisen riskit ja olosuhteiden arvaamattomuus. On nähtävä ja ymmärrettävä monia asioita samanaikaisesti ja silti purettava kaikki ’atomeiksi’, jotta kokonaisuutta voi rakentaa ja laskea liiketoimintamahdollisuuksiksi, joita ei vielä ole", näkee Maarit Kari.

 

Julkaistu toukokuussa 2024

Lisätietoja Suoviljelystä uutta liiketoimintaa Kymenlaaksoon -hankkeesta täältä.

 

Scroll to top