Kouvolassa kokoonnuttiin tärkeän teeman äärelle torstaina 7.3.2024, kun Ruokala 57:n tiloissa järjestetty "Omistajanvaihdos – haaste ja mahdollisuus" -iltatilaisuus keräsi saman katon alle omistajanvaihdosasiantuntijoita, yrittäjiä, oppilaitoksen edustajia, sekä yrityksen jatkajia ja yritystoiminnasta luopujia.
Milloin ja miten omistajanvaihdos kannattaa toteuttaa?
Tilaisuudessa kuultiin muun muassa omistajanvaihdosasiantuntija Asko Virénin esitys mitä onnistuneessa omistajanvaihdoksessa tulee ottaa huomioon. Asko Virénin esitys on katsottavissa ja ladattavissa täältä. Virénin päähuomiot keskittyivät omistajanvaihdoksen ajoitukseen sekä ennen kauppaa tehtäviin toimenpiteisiin, jotka helpottavat yrityksen myyntiä. Omistajanvaihdokseen ja yrityskauppaan valmistautuminen kannattaakin aloittaa ajoissa – mieluiten nyt eikä vasta tulevaisuudessa. Yrityskaupat on mahdollista toteuttaa ilman ulkopuolista apua, mutta asiantuntijoiden hyödyntäminen ja maksuton alkuneuvonta voivat antaa omaan tilanteeseen uusia näkökulmia.
Uusia näkökulmia ja rahoittajan vinkkejä omistajanvaihdokseen saatiin kuulla Helmi Säästöpankin asiakkuuspäällikkö Milla Abelalta. Abela peräänkuulutti huolellista valmistautumista ja yrityksen luopujan ja jatkajan yhteistyötä, joka puolestaan helpottaa rahoituksen saamisessa.
Kokemuksia omistajanvaihdoksesta
Tilaisuudessa pääsi ääneen myös joukko omistajanvaihdoksen läpikäyneitä yrittäjiä – sekä yrityksestään luopuneita että yrityksen jatkajia yhteisessä paneelikeskustelussa. Panelisteina olivat Menokoneesta luopunut Tomi Piipponen, Pektran jatkajayrittäjä Tero Ollikainen, Kouvolan Matkatoimiston jatkajasukupolvea edustava Heidi Laukas sekä Kuusankosken Viherpisteen luopujayrittäjä Arja Sarkanen ja jatkajayrittäjä Heidi Paavola.
Panelisteja haastateltiin useista eri teemoista, kuten omistajanvaihdostaipaleensa onnistumisista sekä kompastuskivistä ja miten ne voisi välttää. Esimerkiksi Menokoneen omistajanvaihdoksessa sopimusasiat hoidettiin itse, kun taas Pektra hyödynsi jo aiemmin mainitun omistajanvaihdosasiantuntija Asko Virénin asiantuntija-apua. Panelisteilta kysyttiin myös millä käytännön toimenpiteillä omistajanvaihdos oli saatu aikaiseksi. Kuusankosken Viherpisteen hiljattain toteutetussa omistajanvaihdoksessa kommandiittiyhtiö oli muutettu omistajanvaihdoksen jälkeen osakeyhtiöksi, joka vaati yrityksen jatkajalta yhteydenottoja moniin eri tahoihin ja perehtymistä yritysmuodon muuttamiseen.
Omistajanvaihdosta ei ole pakko toteuttaa kokonaan yhdellä kertaa, vaan se on mahdollista toteuttaa myös vaiheittain – varsinkin perheensisäisissä sukupolvenvaihdoksissa. Kouvolan Matkatoimiston Heidi Laukas kertoi kuinka heidän perheensä matkatoimistoyrityksen omistajanvaihdos on jatkunut jo noin viidentoista vuoden ajan. Laukaksella, hänen siskollaan ja äidillään on yrityksessä omat selkeät vastuualueensa, ja kukin omistaa yrityksestä kolmasosan eli äänivalta on jaettu tasaisesti perheen naiskolmikon kesken.
Varustamo – tukena yrityksen omistajanvaihdoksessa
Omistajanvaihdos – haaste ja mahdollisuus -tilaisuus järjestettiin osana Varustamo -hanketta, jossa kehitetään Kymenlaaksoon yritysten omistajanvaihdoksia edistävä ja tukeva palvelumalli ja annetaan konkreettista apua yritysten omistajanvaihdos tilanteissa. Hankkeen pääasiallinen rahoitus tulee ESR+ -ohjelmasta.
Tilaisuudessa kuultiin myös Varustamon osahankkeiden tarjoamasta tuesta ja palveluista omistajanvaihdosta suunnitteleville yrityksille. Kinno tarjoaa maksutonta neuvontaa sekä alkukartoitusta omistajanvaihdosta suunnitteleville yrittäjille. Alkukartoituksen perusteella yrittäjä osataan ohjata oikean asiantuntijan luo, ja omistajanvaihdosprosessia viedään yhdessä eteenpäin. Jos yritykselle ei ole vielä jatkajaa tiedossa, niin potentiaalisia jatkajia etsitään yhdessä paikallisten oppilaitosten, Xamkin ja Edukon, sekä Kouvolan Uusyrityskeskuksen kanssa. Varustamo -hankkeessa ovat mukana myös Ekami ja Cursor.
Varustamo hankkeen palveluista kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä info@kinno.fi