Kuusankosken Viherpiste vaihtoi omistajaa 42 vuoden jälkeen
Omistajanvaihdos voi olla pitkä prosessi, ja valmistautuminen yrityksestä luopumiseen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin ennen varsinaista myyntiä. Omistajanvaihdokseen liittyy monia tunteita, myös huoli uuden yrittäjän onnistumisesta ja yrityksen tulevaisuudesta.
Kuusankosken Viherpisteen toisena yrittäjänä 42 vuotta toiminut Arja Sarkanen teki yrityskaupat helmikuun alussa. Arja Sarkanen omisti yrityksen puoliksi yhtiökumppaninsa Pekka Enqvistin kanssa, ja molemmat myivät osuutensa uudelle yrittäjälle.
”Yrityskauppa sai tunteet myllertämään laidasta laitaan, mutta kevään edetessä ovat haikeus ja huolehtiminen antaneet sijaa ilolle, kun uusi ovi tuntuu avautuvan omassa elämässä”, sanoo Arja Sarkanen.
”Jo pari vuotta on ollut selvää, että yritykselle pitää löytyä jatkaja, kun itse ikäännyn. Asia oli puheen tasolla ollut vireillä jo pitkään yrityksessä työskennelleen Jenni Paavolan kanssa, mutta vasta vuoden 2023 lopussa suunnitelma yrityskaupasta alkoi näyttää toteutumisen merkkejä”, kertoo Arja Sarkanen.
”On ollut hienoa, että olemme voineet kysyä neuvoja Kinnosta. Kun 1980-luvulla itse ryhdyin yrittäjäksi, ei neuvoja saanut oikein mistään. Parhaat neuvojat olivat tilitoimisto ja yrityksen edellinen omistaja.”
Myyjän näkökulmasta yrityskauppa voi tuntua elämäntyöstä luopumiselta. On luotettava siihen, että jatkaja osaa ja pärjää, ja on päästettävä irti. Vallasta ja vastuusta luopuminen voikin olla yllättävän hankalaa.
”Yrityskauppaa seurannut kuukausi kului auttaessa uutta yrittäjää alkuun, ja ennen yrityskauppaa energiaa kului melkoisesti omistajanvaihdoksen edellyttämissä järjestelyissä. Yrityksen asiat pulpahtelevat edelleen ajoittain mieleen ja tunnen huolta uuden yrittäjän pärjäämisestä, mutta oma kaipuuni ja ikäväni varsinaiseen toimintaan on selvästi jo hiipunut.”
Jatkajayrittäjä Jenni Paavola:
”Itse koen, että prosessia hankaloitti se, kun yritys ei ollut varsinaisesti myynnissä, vaikka yrittäjät olivatkin luopumassa ja etsivät jatkajaa. Ei siis ollut hintaa ja valmista kauppatavaraa, vaan asioista neuvoteltiin ja keskusteltiin töiden ohessa vuosien mittaan, samalla kun aiemmat yrittäjät työstivät ajatusta elämäntyönsä luovuttamisesta toiselle.”
”Minä halusin itselleni vakituisen työpaikan. Puutarha-alalla työt ovat pääasiassa kausiluonteisia, joten jos haluaa työllistää itsensä koko vuoden, yrittäjyys on ehkä jopa pääasiallinen vaihtoehto. Hortonomina olisin voinut hakeutua suunnittelu- tms. tehtäviin esim. kaupungille tai konsulttitoimistoon, mutta toimistotyö ei ole minua varten. Tykkään tehdä töitä ulkona ja käsillä, taimimyymälä on työympäristönä siihen juuri sopiva.”
”Itselleni innostavinta yrittäjyydessä on itsensä ja omien visioiden toteuttaminen. Innostavaa on myös positiivinen ja rohkaiseva palaute asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta. Varsinkin alkuun on tehtävä paljon hankintoja ja rahaa menee helposti enemmän kuin tulee, mutta ostavat ja tyytyväiset asiakkaat innostavat.”
" Yrittäjyys sitoo ja velvoittaa, mutta antaa vapautta tehdä oman näköisiä valintoja; tuo haastetta, mutta myös mahdollisuuden ratkaista niitä."
”Näen, että yrittäjyys kysyy ehkä vähän hullunrohkeaakin itseluottamusta, mutta varsinkin palvelualalla nöyryyttä ja valmiutta kuunnella asiakkaita, tavarantoimittajia, työntekijöitä ja kollegoita. Tietynlaista järjestelmällisyyttäkin yrittäjällä pitää olla, samoin stressin- ja paineensietokykyä, organisointikykyä ja innovatiivisuutta, sekä kokonaisuuksien hallintaa.”
Mitkä ovat tärkeimmät saamasi ohjeet ja mistä olet ne saanut?
”Olen kokenut saaneeni paljon hyviä neuvoja ja vinkkejä useilta tahoilta, enkä yllätyksekseni lainkaan varsinaista vastustusta tai väheksyntää. Käytännön toimintaan liittyvät neuvot ja ohjeet ovat tietysti tulleet edellisiltä yrittäjiltä eli Arjalta ja Pekalta. Talouteen liittyvät neuvot olen saanut pääasiassa Kinnosta, pankista ja alalla toimivalta pienyrittäjäystävältä. Hyödyllisiä neuvoja olen saanut myös Finnveralta ja TE-keskukselta. Lisäksi olen vuosien varrella saanut seurata tuntemieni yrittäjien haasteita sekä onnistumisia.”
Artikkeli julkaistu huhtikuussa 2024
Jenni Paavola ja Arja Sarkanen osallistuivat 7.3.2024 Kouvolassa järjestettyyn Omistajanvaihdos – haaste ja mahdollisuus -tilaisuuteen. Tilaisuus järjestettiin osana Varustamo -hanketta, jossa kehitetään Kymenlaaksoon yritysten omistajanvaihdoksia edistävä ja tukeva palvelumalli ja annetaan konkreettista apua yritysten omistajanvaihdos tilanteissa. Hankkeen pääasiallinen rahoitus tulee ESR+ -ohjelmasta.
Omistajanvaihdoksessa yhteyshenkilösi on:
Sipilä Nora
Asiantuntija
Omistajanvaihdokset
+358 20 615 5070
+358 40 661 4170
nora.sipila@kinno.fi