Henkilökuva Petteri Tynyksestä

Tuoreelta metsuriyrittäjältä ei sisua puutu

Tuore metsäalan yrittäjä Petteri Tynys, 34, oli vain 4-vuotias, kun hän sai ensimmäisen kerran kirveen käteensä ja kaatoi isoisänsä sekä isänsä avustamana puun. Tynyksen mukaan puiden kaataminen on vieläkin yhtä kiehtovaa ja jännittävää.

"Jokainen puu on yksilö, joten kaataminen pitää arvioida puu kerrallaan", Tynys sanoo.

Isoisänsä jalanjäljissä Tynys perusti yrityksensä Piha & Metsätyö Tynys Oy:n loppukeväästä. Tynys tekee yrityksessään muun muassa erikoispuunkaatoa, metsänhoitoa ja tarjoaa erilaisia pihatyöpalveluja.

Mies on ennättänyt tehdä elämänsä aikana monenlaista työtä. Tynys laskeskelee, että hän on tehnyt yli 50 eri ammatin työtehtäviä työuransa aikana. Hän kuitenkin koki tulleensa muutamissa työpaikoissaan kaltoinkohdelluksi, eivätkä taidealan työt tuoneet hänelle rahaa riittävästi, joten hän päätti etsiä alan, josta hän pitää ja jolla on töitä. Niinpä hän kouluttautui metsuriksi.

Sisua tuoreelta yrittäjältä ei puutu. Tynyksen oli vaikea löytää työharjoittelupaikkaa metsurikoulussa, sillä hänellä ei vielä silloin ollut ajokorttia. Lopulta hän ratkaisi ongelman pyöräilemällä työmaille. Tynys sitoi raivaussahan nippusiteillä polkupyöräänsä, polttoaineet ja muut tarpeet hän kantoi repussaan.

"Vanhat metsurit katsoivat, että tuo mies on ihan hullu", Tynys kertoo.

Seuraava ongelma tuli eteen, kun miehen piti suorittaa punkorjuupalveluiden näyttö. Taaskaan harjoittelupaikkaa ei irronnut ajokortittomalle opiskelijalle. Tynys päätti ottaa riskin. Hän osti viimeisillä rahoillaan metsän huutokaupasta. Tynys asui metsässään seuraavat kolme kuukautta, sillä ajokortin puuttumisen takia hän ei voinut kulkea edestakaisin kodin ja metsän väliä.

"Aluksi nukuin pressun alla, sillä minulla ei ollut varaa edes telttaan, mutta jollain tapaa pidän tätä aikaa yhtenä parhaimmista kokemuksistani. Oli vain mies, saha ja metsä", Tynys sanoo.

Tynys hoiti kolmisenkymmentä vuotta hoitamattomana ollutta metsää ja oppi kantapään kautta metsänhoidon ja erikoispuunkaadon salat.

Seuraavaksi Tynys keksi kuvata videoita työstään sosiaaliseen mediaan. Hän alkoi saada työtarjouksia. Samalla virisi ajatus oman yrityksen perustamisesta.

"Usein teen työkeikan yhdelle ja hän suosittelee minua seuraavalle. On hienoa, että täällä viidakkorumpu laulaa ja sen avulla saan koko ajan enemmän töitä."

Tynys kiittelee Kinnosta saamaansa apua oman yrittäjäuransa alkutaipaleella.

"Tehtiin Timon (Lehmusmetsä) kanssa laskelmat. Sain myös apua hyvän kirjanpitäjän löytämiseen."

Tynys kehuu ja kiittää myös puolisoaan saamastaan avusta.

"Puolisoni on auttanut aina kun vain voi ja mahdollistanut näin yritykseni toiminnan alun vastoinkäymisissä."

Nyt Tynys haluaa vakiinnuttaa yrityksensä, jotta hän voi kehittää toimintaansa entisestään. Ajokorttikin löytyy nykyään lompakosta. Uusi yrittäjä palkkasi vastikään ensimmäisen työntekijänsäkin. Hän toivoo, että voisi palkata tulevaisuudessa lisää ihmisiä alalle, jonka tekijät alkavat olla iäkkäitä.

"Ala tarvitsee nuoria metsureita."

Tynys on saanut mallia yrittäjyyteen äidiltään ja isoisältään. Tynyksen vaari ei käynyt hirveästi kouluja, mutta se ei visionääriä pysäyttänyt.

"Isoisäni oli avoin, lahjakas ja sisukas mies, joka kohteli kaikkia ihmisiä aina todella hyvin. Sain häneltä hyvän esimerkin siihen, mitä koen hyvän esimiehen olevan. Äidiltäni olen oppinut, mitä yrittäjyyden plussat ja miinukset ovat."

Tynyksen motto onkin semper sisukas eli alati sisukas.

"Matto on vedetty jalkojeni alta monta kertaa, mutta aina olen noussut jaloilleni. Nykyään sitä voi välillä jo lennellä ja liidelläkin. Pitää vain uskoa, että asiat muuttuvat, kun niiden eteen tekee töitä. Meistä jokainen voi saavuttaa jotakin parempaa", Tynys kertoo.

Teksti ja kuva: Elina Iiskola-Joutjärvi

Yrityksen perustajia Kinnossa palvelee:

Timo Lehmusmetsä

Lehmusmetsä Timo

Yritysneuvoja
Yrityksen perustaminen
+358 20 615 5957
+358 40 483 2957
timo.lehmusmetsa@kinno.fi

Scroll to top