solvay oy voikkaan tuotantolaitos

”Suomalaiset kollegat saivat houkuteltua minut Kouvolaan”

Joka vuosi Kouvolaan saapuu ulkomaalaisia työntekijöitä, joista jokaisella on oma tarinansa. Yksi heistä on vuonna 2016 Suomeen muuttanut Egwin Warnier.

Egwin Warnier on ollut töissä Solvay Groupilla yhteensä 15 vuotta. Hän aloitti Solvayn työuransa asuessaan vielä kotikaupungissaan Zwijndrechtissä, joka sijaitsee Antwerpenin lähellä Belgian pohjoisosassa. Noin kahdentoista miljoonan asukkaan Belgia voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri osaan kieli- ja kulttuurialueen perusteella: ranskan- ja saksankieliseen eteläiseen Vallonian alueeseen, Brysselin pääkaupunkialueeseen, sekä hollanninkielisen pohjoisen Flanderin alueeseen, josta myös Warnier on kotoisin.

Solvayn palveluksessa Saudi-Arabian kautta Suomeen

Egwin Warnier

Warnier ehti olla kahdeksan vuoden verran töissä Solvaylla Belgiassa, ennen kuin sai siirron uudelle vetyperoksiditehtaalle Saudi-Arabiaan. Siellä Warnier tutustui samalla vetyperoksiditehtaalla työskenteleviin suomalaisiin. Pääkonttori Belgiassa pyysi Warnieria vahvistamaan Voikkaan henkilökuntaa väliaikaisesti, koska Saudi-Arabian vetyperoksiditehdas-projekti kesti odotettua kauemmin. Warnier päätti tarttua tilaisuuteen ja muutti perheineen Suomeen vuonna 2016, jolloin hänen lapsensa olivat 2 ja 4-vuotiaita. Nykyään hän työskentelee Solvay Chemicals Finlandin Voikkaan tuotantolaitoksella sisäänostajana. Vaikka työ hoituukin osittain englanniksi, Warnier tuntee kotiutuneensa Kouvolaan.

”Suomalaisten kanssa on ollut helppo ystävystyä. Voi aluksi vaikuttaa, että suomalaiset ovat paksukuorisia, eli heitä voi olla vaikeampaa aluksi lähestyä, mutta kun on tutustuttu puolin ja toisin ja on saatu toisen luottamus, ihmiset avautuvat helpommin itsestään ja elämästään”, Warnier toteaa. ”Suomalaisten tapa toimia on usein suora ilman small talkia, mikä voi olla vierasta monelle ulkomaalaiselle”.

Vaikka Warnier on asunut Suomessa jo pitkään ja puhuu suomea sujuvasti, hän myöntää, että suomen kielen opiskelu tuotti hänelle vaikeuksia. ”Jos olisin opiskellut jotain toista länsieurooppalaista kieltä, olisin varmasti päässyt helpommalla. Kun aloin opiskelemaan suomea, minun piti unohtaa kaikki mitä siihen asti tiesin kielistä ja aloittaa puhtaalta pöydältä.” Egwinin mielestä suomen kielen vaikeudesta huolimatta sen osaaminen kannattaa. ”Jos haluaa saada töitä Suomessa, on ehdottomasti osattava suomea. Suomessa saa lisäpisteitä, kun puhuu suomalaisen kanssa heidän omaa kieltään, ja osoittaa haluavansa integroitua osaksi ympäröivää yhteiskuntaa.” Warnier tuumaa.

Egwin perheineen todellakin haluaa integroitua osaksi ympäröivää yhteiskuntaa. Perhe osti talopaketin, jonka rakentaminen alkoi elokuussa 2022 ja talon on määrä valmistua tämän vuoden huhtikuussa. Hänellä on aiempaa talonrakennuskokemusta Belgiasta, jossa he ostivat vaimonsa kanssa vanhan talon, jonka he remontoivat täysin. Vaikka Warnier arvostaa suomalaista insinööritaitoa ja puun käyttöä rakentamisessa, hänen mielestään byrokratiaan ja lupiin liittyviin paperitöihin kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin Belgiassa. ”Talopaketti on ollut meille toimiva ratkaisu ja palvelu on pelannut hyvin, niin kuin palvelu ylipäätään Suomessa”, Warnier sanoo.

”Don’t let the cold stop you from visiting Finland”

Vaikka Egwin on kotiutunut hyvin Kouvolaan ja nauttii elämästään täällä, hän ei silti sulje pois muualle muuttamista tai toisiin työtehtäviin siirtymistä tulevaisuudessa. On myös asioita, joita hän kaipaa kotimaastaan ja toivoo, että ne olisivat mahdollisia myös Kouvolassa: ”Belgiaan verrattuna Kouvolassa ja Suomessa ylipäätään on varsin vähän ravintoloita. Myös elintarvikkeet ja juomat maksavat jopa kaksi tai kolme kertaa enemmän”, Egwin summaa. Vastavuoroisesti Egwin näkee myös asioita, joista toivoisi entisen kotimaansa voivan ottaa mallia: ”Belgiassa työ- ja koulupäivä voi paperilla kestää aamu kahdeksasta iltaviiteen, mutta todellisuudessa työ- ja koulupäivät ovat paljon pidempiä. Oulun yliopistossa opiskellessani kaikki opiskelijat ja professorit olivat jo lähteneet kampukselta kello neljään mennessä. Tätä toivoisin myös Belgiassa. Toinen asia, missä toivoisin muutosta Belgiassa, on päätöksenteko. Belgiassa on mm. alueellisten erojen takia vaikea saada päätöksiä tehtyä. Suomessa tämä on helpompaa, koska on vain yksi kansa, yksi yhdistävä kieli ja kulttuuri ja kompromisseille ollaan avoimempia.”

”On hienoa, että suomalaiset ovat ylpeitä maastaan ja yhtenäisiä. Näin syntyy parempi tulevaisuus kaikille”, Egwin toteaa. Hän myös kannustaa monimuotoisuuden lisäämistä esimerkiksi työpaikoilla. ”Monimuotoisuus tuo uusia ideoita ja näkökulmia pöytään, joista suomalaiset työpaikat ja työkulttuuri voivat oppia ja kehittyä.” Hänen viestinsä Suomeen tuloa harkitseville on ”Don’t let the cold stop you from visiting Finland” eli ”älkää antako kylmän estää teitä tulemasta Suomeen”. Egwin itse on pyöräillyt työ- ja kotimatkansa säällä kuin säällä jo useamman vuoden ajan. ”Uskon, että minulla on usein enemmän sisua kuin joillain suomalaisilla.” Warnier naurahtaa. ”Onneksi Suomen -20⁰C ja -30⁰C lämpötiloissa voi kerrospukeutua, kun taas Saudi-Arabian +50⁰C ei saanut ottaa vaatteita pois.”

Kuva ja teksti: Oskar Wilenius
Julkaistu maaliskuussa 2023

You can read this article also in English here.

Scroll to top