Suoviljelystä uutta liiketoimintaa Kymenlaaksoon
SuoLiike project description in English can be found here
SuoLiike-hanke vastaa tarpeeseen tunnistaa ja kehittää turvetuotantoketjulle uusia ansainta- ja liiketoimintamahdollisuuksia turvetoimialan muutoksessa. Hankkeessa tunnistetaan ja testataan potentiaalisia suo- ja kosteikkoviljelyyn sopivia ja liiketoiminnallisesti kiinnostavia kasveja. Lisäksi tavoitteena on kehittää viljelytekniikoita ja suoviljelyyn pohjautuvaa tuotannollista toimintaa ja tuoteideoita.
Hankkeen tavoitteena on tukea kansallisten hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista ja hiilinielujen kasvattamista tai säilyttämistä. Viljelykokeissa tutkitaan myös hiilitaloutta kaasumittauksin ja biohiilen mahdollisuuksia ja vaikuttavuutta.
SuoLiike-hanke selvittää mm.
- Potentiaalista tuotantoalaa, asiakastarpeita ja markkinoita käytöstä poistetuilla turpeennostoalueilla tuotettaville kasveille
- Soveltuvaa viljelytekniikkaa, satopotentiaalia ja laatuvaatimuksia elintarvike-, biomassa- ja biostimulanttien jalostuksessa
- Toimintaan liittyvää lainsäädäntöä ja referenssejä ulkomailta
- Mahdollisia liiketoimintakonsepteja ja kannattavuuden edellytyksiä
Kinno toimii hankkeen päätoteuttajana ja hankekumppaneina ovat Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristöopisto (SYKLI). Hankkeessa tehdään yhteistyötä keskeisten sidosryhmien kanssa ja hyödynnetään olemassa olevaa tutkimustietoa.
Projektin nimi: Suoviljelystä uutta liiketoimintaa Kymenlaaksoon - SuoLiike
Toteutusaika: 1.3.2024 - 30.6.2026
Rahoitus: Kymenlaakson liitto, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Noudatamme kaikessa henkilötietojen käsittelyssä asianmukaisia suojatoimenpiteitä ja tietosuojalainsäädännön periaatteita. Tutustu tietosuojaselosteeseemme täältä.
Lisätietoja
Kari Maarit
Asiantuntija
+358 20 615 7670
+358 40 532 2670
maarit.kari@kinno.fi
Kouvolassa testataan tuttuja ja eksoottisia luonnonkasveja turvesuolla
Kari Maarit 17.6.2024
Kouvolassa selvitetään tuttujen ja vähän tunnettujen luonnonkasvien menestymistä, ominaisuuksia ja satopotentiaalia turpeennostosta vapautuneilla suoalueilla. Lue lisää täältä.
Turpeennostoalueita voidaan hyödyntää monin eri tavoin
Kari Maarit 9.8.2024
Hyödynnetyt turpeennostoalueet ovat kasvava voimavara ja sen tiimoilta tehdään nyt kauaskantoisia ratkaisuja. Lue lisää täältä.
Turvesuon jälkikäyttömahdollisuudet kiinnostivat Brysselissä
Kari Maarit 22.10.2024
Supermarjojen, kasviperäisten arvojakeiden ja kasvualustoissa turvetta korvaavien kasvien viljelykoe kiinnosti Brysselissä. Lue lisää täältä.
Ehdollisuus rajoittaa myös turvesuonpohjan käyttöä
Kari Maarit 13.12.2024
Turvesuonpohjat ovat kasvava potentiaali uudenlaiselle tuotannolle, ilmastohyödyille ja hiilensidonnalle, mutta tukipolitiikka kannustaa pikemminkin passiiviseen maankäyttöön. Lue lisää täältä.