Re-Star Oy on vuoden 2023 alussa perustettu yritys, joka tarjoaa tehokkaita kiertotalousratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin uusinta teknologiaa ja innovaatioita hyödyntämällä.
Yrityksen osaaminen perustuu perustajiensa kymmenien vuosien kokemukseen maarakentamisen, koneurakoinnin sekä kiertotalousrakentamisen suunnittelun ja konsultoinnin saralla.
”Käytössämme on laajat asiantuntijaverkostot ja kontaktit kiertotalousratkaisujen materiaaleihin liittyen”, kertoo Re-Starin Mikael Rossi.
Yritysidea syntyi ajatuksesta yhdistää voimavaroja ja osaamista uudella, fiksulla tavalla.
”Me olemme kaikki hyörineet alalla jo jonkin aikaa omillamme ja vuosi sitten voimien yhdistäminen tuli ajankohtaiseksi”, toteaa Jukka Tupala. Takana oli yhteishankkeita ja onnistumisia ja niiden myötä kasvanut usko kiertotalouden mahdollisuuksiin: jo yksin teollisuuden sivuvirroissa muhii rajusti liiketoimintapotentiaalia.
”Me haluamme kehittyä varteenotettavaksi toimijaksi sivuvirtojen hyödyntäjänä sekä uusiutuvien ja muuttuvien materiaalien käytön osaajana”, summaa Ari-Matti Mäkelä.
Tonteista timantteja
Re-Starin ykkösprioriteetti tällä hetkellä on Hyötyvirta-alueen kehittäminen. Yhtiö on vuokrannut alueelta noin kahdeksan hehtaaria, joista 1,7 hehtaarille on tulossa asfaltointi ensi kesänä.
”Asfalttikentän pohjatyöt ovat jo hyvässä mallissa eli puolessa välissä”, Tupala toteaa tammikuussa 2024. Tarkoitus on tehdä valmiita tontteja kiertotalouden yrityksille, jotka haluavat tehdä Hyötyvirrasta kotipesänsä.
”Käyttäjiä etsitään vielä, mutta keskusteluja käydään”, kertoo Rossi. Sijoittumisneuvottelut ovat menossa kahden merkittävän kotimaisen toimijan kanssa.
Re-Starilla on varattuna alueelta 11,8 hehtaaria ja aikeena ”tontittaa” alue räätälöintiperiaatteella: kustomoidut tontit rakennetaan sovittuun valmiuteen, sovituilla herkuilla, valmiiksi asiakasyrityksille.
”Me pystymme tekemään viimeisen päälle konseptoidut tontit kiertotalouden toimijoille kuten vaikkapa jätteiden käsittelyyn ja hyödyntämiseen erikoistuneille yrityksille”, Tupala lupaa. Re-Starilla on tulossa myös omaa käsittelytoimintaa alueelle.
Enemmän irti sivuvirroista!
Samalla kun tontteja paketoidaan asiakkaiden toivomusten mukaan, laajempana tavoitteena ja viitekehyksenä on synergioiden kehittäminen alueen yritysten kanssa. Esimerkki: kun raaka-ainetta on saatavilla naapurista, logistiikkahuolet helpottavat kummasti.
”Sivuvirtojen hyödyntäminen on tulevaisuutta. Esimerkiksi ravinteiden kierrätys ja polttoaineiden jalostus Hyötyvirrassa tarjoavat paljon mahdollisuuksia vihreän siirtymän näkökulmasta”, Rossi toteaa.
Tontti sinänsä on vasta alkua, sillä yritysten alueelle kaavailemat toiminnot tarvitsevat myös kiinteistöjä. Re-Star on valmis auttamaan tässäkin suhteessa: tiedossa on kestäviä materiaaleja, jotka siivittävät kenttien nopeaakin kiertotalousrakentamista.
Verkoston voimaa
Yrityksen perustajilla on yhteensä yli puolen vuosisadan kokemus kiertotaloudesta – ja sitä myöten huomattavan laaja kontaktiverkosto ympäri Suomen.
”Me tunnemme Suomen suurimmat teollisuuden sivuvirtojen tuottajat, alan asiantuntijat sekä laitteistoratkaisuja tuottavat yritykset. Nollasta ei ole tarvinnut lähteä liikkeelle”, Rossi vakuuttaa. Mäkelä huomauttaa, että toimiala on mennyt koko ajan eteenpäin hänen yli 30 vuotta kestäneellä yrittäjän urallaan. ”Esimerkiksi maisemointi on muuttunut paljon 1990-luvusta – ja hiilijalanjälki lasketaan nyt joka projektissa.”
Tarkoituksena on jatkossakin verkostoitua voimakkaasti alan toimijoiden kanssa ja etsiä out-of-the-box-yhteistyökuvioita kiertotalouden kentällä. Re-Starin perustajat tunnetaan Kymenlaaksossa jo entuudestaan innovatiivisen ajattelun edelläkävijöinä niin toimintamallien kuin menetelmien ja laitteistoratkaisujenkin suhteen.
”Tämän kolmikon yrittäjätausta ja kauaskatseisuus lupaavat hyvää tulevaisuuden suhteen. Innovaatioiden kehittämistä ajatellen Re-Starilla on varmasti myös kansainvälistä potentiaalia”, Kinnon kehittämispäällikkönä Re-Starin kanssa töitä tehnyt Mika Penttilä toteaa.
Ulkomaille, mars?
Re-Star-kolmikko pitää arvossa Penttilältä saatuja neuvoja ja vinkkejä. ”Mikan kautta on tullut ideoita siitä, miten kansainvälistytään ja päästään kiinni esimerkiksi Viron markkinoihin”, toteaa Rossi ja lisää, että Penttilän avulla on saatu näkymää mahdollisuuksiin, joita ei aiemmin osannut ajatellakaan.
Tupala ja Mäkelä ovat samoilla linjoilla. ”Olemme suunnitelleet tämänkaltaista kiertotaloustoimintaa eri puolille Suomea, mutta Kouvolassa tämä konsepti lähti ensimmäisenä vetämään – ja siitä kuuluu iso kiitos Mikalle”, Tupala toteaa.
Penttilä taas on mielissään, että Hyötyvirta-alueelle on saatu mukaan Re-Starin kaltainen kova tekijä.
Sokkeli kunnossa seudulla
Re-Starin yrittäjät katsovat, että Kymenlaaksolla on vanhastaan leveät teolliset hartiat, joiden varaan on hyvä viritellä kiertotalousbisnestä. Seudulla on tehokas satama ja esimerkiksi vahvaa metsäteollisuutta, mikä tarjoaa saumoja ison mittakaavan toimintaan.
”Isojen teollisten toimijoiden kainalossa voi yhdistellä erilaisia tarpeita ja löytää synergioita”, kuvailee Tupala.
”Toiveiden tynnyrissä” Hyötyvirrassa on biokaasun tuottaminen ja laajamittaisempi hyödyntäminen.
”Biokaasuasemalle etsitään nyt operaattoria”, Tupala vahvistaa ja kehottaa kiinnostuneita ottamaan yhteyttä.
Teksti: Sami Anteroinen
Julkaistu helmikuussa 2024