Koko logistiikkaketjun toimivuus on tärkeää tehtaiden toiminnalle

Ukrainan sodan myötä puun tuonti Venäjältä päättyi. Pakotteiden tultua voimaan myös Suomen metsäteollisuudessa tehtiin heti päätös, että Venäjältä ei enää puuta osteta.

UPM Metsän logistiikkapäällikkö Esa Korhosen tehtävänä on huolehtia, että tehtailla kuitenkin raaka-ainetta riittää. Tilalle ovat tulleet uudet reitit ja uudet toimijat.

”Kaikki puu, mitä ennen pakotteita tuli Suomeen kaikille toimijoille, oli noin 300-400 junavaunullista puuta päivittäin. Kaakkois-Suomen metsät ovat  täydessä käytössä, joten puuta haetaan nyt laivoilla Baltiasta ja Ruotsista. Saimaan kanavan sulkeuduttua Hamina-Kotkan satama on ollut isossa roolissa. Hakkeen ja puun välivarastointiin tarvitaan puolestaan Kouvolan logistiikka-aluetta”, Korhonen kertoo.

UPM aloitti energiahakkeen varastoinnin Kouvolassa jo syksyllä 2021, kun tilanne oli vielä entinen. Nyt hakkeen lisäksi alueella varastoidaan myös koivukuitupuuta.

Hyvän varastointialueen kriteerit

”Energiahake menee polttotarkoituksiin, pääosin UPM:n käyttöön ja loppu menee asiakkaillemme. Koivukuitupuu on pääsääntöisesti Itämeren alueelta, Hallan satamasta se on kuljetettu tänne välivarastoon ja siirrettäväksi jossain vaiheessa Kuusankoskelle, selluloosatehtaan käyttöön”.

Korhosen mukaan hyvän varastoalueen kriteerejä ovat, että alue on aina käytettävissä, siinä on kova, tasainen alusta, jota kelirikko ei rajoita, ja isot kentät ajoneuvojen liikkumiseen. Tärkeää on myös alueen sijainti isojen teiden äärellä.

”Kouvolan KCY-alue on ihan kouluesimerkki sopivasta sijainnista. Tämä on reitin varrella, joten ei tule lisäkuljetuskilometrejä eikä tarvitse kaupungin läpi ajaa.”

Tulevaisuutta emme voi ennustaa, mutta Esa Korhonen näkee, että muuttuneesta tilanteesta huolimatta näkymät Kaakkois-Suomen metsäteollisuudessa ovat myönteisiä.

”Kuusanniemen tehdas on monella mittarilla UPM:n lippulaiva. Yhtiö on satsannut siihen merkittävästi, miljardiluokan verran useassa vaiheessa 2000-luvulla. Tehtaalla valmistetaan hyviä tuotteita, joilla on kysyntää, joten jatkuvuutta tälle toiminnalle näkisi olevan.”

Metsässä jokainen vuosi on erilainen

Metsäteollisuudelle puilla on arvoa silloin, kun ne ovat tehtaalla. Logistiikkaketju metsästä tehtaalle on tärkeässä roolissa, kuljetusten ja varastoinnin on toimittava. Metsässä toimitaan luonnon ehdoilla ja jokainen vuosi on erilainen. Välillä on ankaria talvia ja sateita, jotka vaikuttavat puun saatavuuteen.

”KCY-alueen osalta olemme olleet tyytyväisiä ja sopimusta on päivitetty vuoden takaisesta. Olemme vuokranneet lisää alueita myös radan vierestä, mikä mahdollistaa rautatiekuljetukset. Tällainen monikäyttöinen tila on meille tarpeellinen, jossa voidaan toimia kulloisenkin tilanteen mukaan”.

Lisätietoa logistisista ratkaisuista Kouvolassa:

Sanna Kauppi

Kauppi Sanna

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
+358 20 615 7284
+358 40 531 5898
sanna.kauppi@kinno.fi

Miettinen Pasi

Va. toimitusjohtaja
Hallinto- ja kehitysjohtaja

+358 20 615 8814
+358 40 069 1221
pasi.miettinen@kinno.fi

Harri Mustonen

Mustonen Harri

Myyntipäällikkö
+358 20 615 4380
+358 40 672 2841
harri.mustonen@kinno.fi

Scroll to top