Kouvolan seudulla on todellista saumaa profiloitua kiertotalouden edelläkävijänä. Keskeisessä roolissa tässä vihreässä vallankumouksessa on Hyötyvirran yritysalue, joka tuo alan toimijat yhteen.
Anjalankoskella Valtatie 15:n varressa sijaitseva Hyötyvirta kasvaa ja kehittyy. Alueella on jo kymmenkunta yritystä, joista suurimpina Fortum ja Kymenlaakson Jäte. Lisää yrityksiä ja investointeja odotetaan, eikä tilanpuute muodostu ongelmaksi aivan heti: kaupungin omistamaa laajentumistilaa on yhteensä 25 hehtaaria. Tontteja on välittömästi vapaana sekä toimialan konkarien että uusien ideanikkareiden käyttöön.
Se, että jossain päin Suomea on tien varressa teollisuusalue, ei vielä ole mikään mullistava eko- tai muu konsepti. Tontteja ja tehdashalleja on valtakunta täynnä.
Mutta mitä Hyötyvirrassa haluaa saavuttaa, onkin pari piirua kunnianhimoisempi juttu. Hyötyvirran alueesta rakennetaan uuden ajan innovaatioalustaa, joka ”kohtauttaa” alan pienet ja suuret tekijät, kestävät kuningasideat ja vihreän liiketoiminnan idut.
Kun alan toimijoita on tarpeeksi, voidaan saavuttaa kriittinen massa, joka mahdollistaa innovaatiotoiminnan ja uuden liiketoiminnan kehittämisen yhden luukun periaatteella. 2020-luvulla kiertotalouden läpimurtotuotteet ja -palvelut nojaavat vahvan verkoston olemassaoloon – ja sellaisen me haluamme nähdä Hyötyvirrassa.
Verkostotutkijat osaavat kertoa, että liian löysät verkostot eivät toimi – tarvitaan siis jonkinlainen ”vihreä linkki”, joka tuo alan pelurit saman pöydän ääreen. Kinno tutkii Koskes-hankkeen puitteissa mahdollisuutta rakentaa Hyötyvirran alueelle uudisrakennus, joka muodostaisi vahvan ankkurin paikalliselle bisnesyhteisölle.
Mitä herkkuja ”hyötytalo” sitten voisi pitää sisällään? - Ainakin talo voisi palvella yhteisenä showroomina alueen yrityksille. Se olisi varmasti myös mielekäs vaihtoehto esimerkiksi kiertotalouden suunnittelijoille ja konsulteille, jotka eivät tarvitse omaa tonttia ja taloa.
Sekin on selvää, että tällainen ”kiertotalouden mallitalo” ei voisi sisältää ihan niitä tavanomaisimpia ratkaisuja, ainakaan mitä tulee rakentamiseen, materiaaleihin ja energian käyttöön. Rohkeita, uusia ratkaisuja esittelemällä talosta voisi tulla koko toimialan käyntikortti.
Hyötyvirran liiketoiminta- ja innovaatioalusta voisi parhaimmillaan olla sitouttaja ja syventäjä alan toimijoille: uusien synergioiden kehrääjä ja kirittäjä, joka on aina enemmän kuin vain osiensa summa.
Me Kinnossa haluamme mennä entistä rohkeammin paikallisten kiertotalousyritysten luo ja kysyä: miten voimme auttaa teitä kasvamaan ja keksimään uutta? Miten tehdään onnellisten tähtien alla syntyneitä törmäytyksiä, jotka säteilevät menestystä ja hyvinvointia ympäri Kymenlaaksoa? Mistä löytyy se yhdessä tekemisen henki, joka nostaa koko maakuntaa?
Hyötyvirta saattaa hyvinkin olla se paikka, joka ”kokoaa heimot” ja vie koko toimialan uudelle tasolle. Hienointa Hyötyvirrassa on nimittäin se, että kestävän menestyksen takomiseen on vain yksi tie, yhteistyön tie.