Ekoeriste on tehnyt merkittävän investoinnin imuautoon, jonka avulla yritys laajentaa lämpöeristeiden poistotoimintaa. Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on kerätyn eristysmateriaalin uusiokäyttö.
Lämpöeristeasennuksiin tähän asti keskittynyt Ekoeriste Oy on investoinut imujärjestelmällä varustettuun autoon, joka mahdollistaa entistä laajemman eristeiden poistotoiminnan. Ekoeristeen toimitusjohtaja Toni Salstolan mukaan Etelä-Suomessa eristeiden poistoon keskittyneitä yrityksiä on vähän, vaikka tarvetta palvelulle on.
”Eristeitä poistetaan remonttien yhteydessä. Vanhoista rakennuksista löytyy purueristettä, uudemmista puhallus- tai levyvillaa. Näitä kaikkia voimme nyt kerätä koneellisesti” Salstola kertoo.
Aiemmin poistot on tehty joko käsin tai pienemmillä imulaitteilla. ”Levyeristeet on kannettu työskentelyalueelta käsin vaihtolavalle ja purut sekä puhallusvillat säkitetty lapioimalla tai koneellisesti,” kuvailee Salstola.
Imuauto tehostaa poistotyötä, sillä laitteisto jaksaa imeä käytännössä kaiken, mikä letkusta mahtuu läpi. Purkueristeitä ei tarvitse liikutella työmaalla paikasta toiseen, eikä pölyhaittoja synny.
Ekoeristeen toiveiden mukaan räätälöity erikoisajoneuvo hankittiin Hollannista. Imuauton hankkimiseen Ekoeriste sai ELY-keskuksen myöntämää maaseudun kehittämisrahaa.
Tutustu eristeiden poistoon tarkemmin Ekoeristeen sivuilla: ekoeriste.com/eristeiden-poisto
Uudet palvelut tuovat uusia työpaikkoja
Vuonna 1994 perustettu Ekoeriste on perheyritys, joka toimii jo toisessa sukupolvessa. Yrityksen toimialuetta Kymenlaakson lisäksi ovat naapurimaakunnat Uusimaa, Päijät-Häme, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala. Ekoeriste työllistää tällä hetkellä 5 henkilöä.
Uudet palvelut mahdollistava investointi luo myös uusia työpaikkoja. ”Imuautoinvestoinnin myötä rekrytoimme 2–3 henkilöä lisää”, kertoo Salstola.
Lähivuosien Ekoeristeen tavoitteena on kaksinkertaistaa liikevaihto imupalveluiden avulla. Salstola asettaa tavoitteita myös pidemmälle aikavälille. ”Haluamme laajentaa toimintaamme laajemmalle Suomeen ja kehittää kaupallisia vaihtoehtoja eristejätteen hyödyntämiselle.”
Poistettavat eristeet hyötykäyttöön
Vuonna 2020 voimaan tullut EU:n jätedirektiivi velvoittaa myös Suomea kierrättämään 70 % rakennus- ja purkujätteistä. Purkueristeiden uusiokäyttöön onkin syntynyt jo joitakin ratkaisuja. Esimerkiksi purettu lasi- tai kivivilla voi uusiokäytössä päätyä sementin tai asfaltin sekaan.
Kaatopaikoille päätyy kuitenkin paljon käyttökelpoista eristejätettä, jota voisi käyttää esimerkiksi toisen kohteen lisäeristämisessä. ”Eristejätteen käyttökelpoisuus tulee pystyä todentamaan ja tuotteelle tulisi hakea CE-hyväksyntää,” Toni Salstola kertoo. ”Teemme parhaillaan TKI-yhteistyötä XAMK:in kanssa. Tavoitteena on kehittää toimintamalleja eristejätteen käyttökelpoisuuden osoittamiselle sekä löytää uusia tapoja eristejätteen hyödyntämiseen täysin uusina tuotteina.”