Ecopulp Finland Oy valmistaa, kehittää ja suunnittelee valmistavalle teollisuudelle muotoiltuja kuituvaloksia. Puu- tai kierrätyskuidusta 'munakenno'-tekniikalla valmistettu Ecopulp-pakkaus on ympäristöystävällinen, koska se on biohajoava ja 100 % kierrätettävä. Ympäristötekijät on huomioitu myös yrityksen omassa toiminnassa.
Miten vuonna 2009 perustettu Ecopulp Finland Oy sai alkunsa?
”Kaikki alkoi pienestä. Olen ollut tämän yrityksen edeltäjässä töissä, valitettavasti se ajautui konkurssiin, mutta mä näin siinä potentiaalia. Työkaverini Juho Hovilan kanssa sitten päätimme lyödä päämme yhteen. Perustettiin firma ja ostettiin liiketoiminta ja konekanta itsellemme. Lähdimme siitä liikkeelle varovaisin askelin, hyvin nöyrinä poikina, kulurakennetta varoen ja tulorahoitusperusteisesti laajentamaan yrityksen toimintaa. Siperia oli meitä opettanut”, toimitusjohtaja Ari Henttonen kertoo.
Raaka-aineena on paikallinen, pääsääntöisesti kerätty sanomalehtipaperi ja muut vastaavat, joista yritys valmistaa teknisiä pakkauksia. Käyttämällä kierrätyspaperia pakkausten valmistamiseen, vähennetään muovin käyttöä huomattavasti, lisäksi Ecopulp-pakkaukset voidaan edelleen kierrättää.
”Me annetaan tälle raaka-aineelle arvonnousua ja saadaan sitten myös työllistettyä porukkaa täällä Kouvolassa”.
Yhtiö työllistää tällä hetkellä 16 henkilöä ja osaajia on saatu hyvin omalta paikkakunnalta. Työntekijöiltä edellytetään muun mussa teknistä osaamista ja prosessipuolen hallintaa.
”Asiakkaamme ovat pääosin lähialueilla, sillä pakkauksia ei kannata kovin pitkälle kuljettaa. Vientiä on Pohjoismaihin ja Baltiaan, jonkun verran myös Saksaan”, Henttonen kertoo.
Yritys on sijainnut nykyisissä toimitiloissa koko toimintansa ajan ja Henttosen mielestä Kouvola on hyvä paikka yrittää.
”Täällä on hyvä yrittää, minulla ei ole mitään valittamista. Ollaan myös tehty hyvää yhteistyötä oppilaitosten ja Kinnon kanssa.”
Ari Henttonen on muun muassa maakunnallisen ”Biotalouden Uudet Tuulet” -hankkeen ohjausryhmän jäsen. Hankkeen tavoitteena on löytää uusia avauksia Kymenlaakson hiilineutraalisuuden saavuttamiseksi yhteistyössä yritysten, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston ja Kinnon kanssa.
”Sieltä se kasvaa se ymmärrys, tietoisuus ja asenne näihinkin vaihtoehtoihin. Kyllä meidän täytyy kotimaassa ja näistä täällä olevista resursseista saada toimintaa ja kasvua aikaiseksi”, Henttonen painottaa.
Yritys on myös omassa toiminnassaan huomioinut ympäristöasiat. Kotimaisena toimijana se minimoi omassa tuotannossa ympäristövaikutuksen energian talteenotolla, raaka-aineiden hankintaan liittyvällä optimointiohjelmalla ja suljetuilla vesikierroilla.
”Me yritetään toimia fiksusti, koska sehän on myös säästöä meille. Esimerkiksi meidän poistuvalla energialla lämmitetään koko halli ja prosessivesi kiertää suljetussa järjestelmässä.
Toiminnan jatkuva kehittäminen ja uusien tuotteiden innovointi ovat Henttosen mukaan tärkeää yrityksen tulevaisuuden varmistamiseksi.
”Me ollaan panostamassa yritystä sellaiseen valmiuteen, että pystymme valmistamaan nykyistä isompia ja vankempia, fyysisesti kookkaampia, tuotteita. Näin pyrimme laajentamaan tuotevalikoimaamme.”
Kuva Elina Hook: Toimitusjohtaja Ari Henttonen, Ecopulp Oy.