Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Jos et vielä ole valmistautunut verokannan muutokseen, ehdit vielä varmistaa, että yrityksenne toiminta pysyy sujuvana ja liiketoiminta kannattavana muutoksesta huolimatta. On tärkeää arvioida, mihin myynteihin ja ostoihin uutta verokantaa tulee soveltaa.
Toimitus- tai suoritusajankohta määrää sovellettavan veron
Tuotteen toimitusajankohta tai palvelun suoritushetki määrittelee sen, peritäänkö arvonlisäveroa 24 vai 25,5 prosenttia. Korkeampaa arvonlisäveroprosenttia sovelletaan 1.9.2024 ja sen jälkeen toimitettuihin tuotteisiin ja suoritettuihin palveluihin. Mikäli tuotteen tai palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu ennen yleisen arvonlisäverokannan korotusta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta on 24 prosenttia. Myös palveluiden arvonlisäveron määrä riippuu palvelun suoritusajankohdasta, ei sopimuksentekohetkestä tai laskun maksamisen ajankohdasta.
Mitä yrittäjän kannattaa huomioida omassa toiminnassaan?
Hinnoittelu ja hinnastot
Tarkista yrityksesi voimassa olevat sopimukset ja varmista, että alv-muutos on huomioitu niissä. Varmista, että verkkosivuilla, verkkokaupassa ja markkinointimateriaaleissa hinnat on päivitetty ja sisältävät oikean arvonlisäveron. Päivitä myös myymälässä näkyvillä olevat hintalaput ja hinnastot.
Sopimus-, tarjous- ja laskupohjat
Päivitä käytössänne olevat tarjous-, sopimus- ja laskupohjat vastaamaan alv-muutosta.
Taloushallinnon järjestelmät, myös kassajärjestelmä ja verkkokauppa-alusta
Varmista, että käyttämänne taloushallinnon ja toiminnanohjauksen järjestelmät on päivitetty vastaamaan uutta alv-kantaa. Tarkista myös ohjelmistojen väliset rajapinnat, toimivathan ohjelmistot edelleen yhteen? Huolehdi myös kassajärjestelmän ja verkkokauppa-alustan päivityksistä.
Erityistilanteet
Valmistaudu etukäteen myös erityistilanteisiin. On hyvä varmistaa, että osapuolilla on yhteinen näkemys sovellettavasta arvonlisäverokannasta projekteissa, jotka ovat elo-syyskuun vaihteessa keskeneräisiä. Myös osamaksukaupan, ennakkomaksujen ja luottotappioiden sekä palautus- ja hyvitystilanteiden hoitamiseen siirtymäaikana kannattaa varautua huolella.
Korotus ei koske alennettuja arvonlisäverokantoja
Osaan tavaroista ja palveluista sovelletaan 10 ja 14 prosentin alennettuja arvonlisäverokantoja. Tällaisia ovat muun muassa elintarvikkeet, rehut, ruoka- ja ravintolapalvelut, lääkkeet, kirjat ja lehdet. Syyskuun alun muutos ei koske alennettuja arvonlisäverokantoja.
Lisätietoa muutoksesta
Hyödyllistä lisätietoa muutoksesta ja sen vaikutuksesta saa Verottajan sivuilta, täältä.
Myös Taloushallintoliiton Tilisanomissa on laaja artikkeli yleisen arvonlisäveron muutoksesta, linkki artikkeliin tässä.
Yritysneuvojamme ovat apunasi, kun haluat keskustella muutoksen vaikutuksista omaan toimintaanne.