Elimäkeläinen Marjatta Hirvi toimittaa ja julkaisee työkseen kankaankudontaan erikoistunutta Mallikerta-lehteä. Kankaankudonnan harrastus on Suomessa jo vuosikymmeniä ollut vähenemään päin, kuten Mallikerta-lehden tilauskantakin, mutta Marjatta Hirvi ei tahdo luovuttaa. Siksi hän otti yhteyttä Kinnon yritysneuvontaan.
”Leena Gardemeister ehdotti yrityskummia. Koska toimin yksin, eikä ympärilläni ole verkostoja, ajattelin yrityskummin sopivan tilanteeseeni. Pian sainkin soiton Pertti Eskeliseltä ja sovimme tapaamisesta. Olin siinä vaiheessa juuri tekemässä päätöksiä yritystoiminnan uudistamisesta. Yrityskummi oli siten mukana alusta alkaen, ja oli ajatuksia selkiyttävää keskustella erilaisista mahdollisuuksista, liittyen esimerkiksi rahoitukseen ja verkkokauppaan”, kertaa Marjatta Hirvi prosessia.
”Koin säännöllisen yhteydenpidon kannustavaksi. Tapaamisissa ja puheluissa konkretisoituivat ne askeleet, jotka oli edelliskerrasta otettu.”
Kokonaistilanne ratkaisee
”Yrityskummin roolissa tärkeintä on hahmottaa asiakasyrityksen kokonaistila. Yleensä yrityksellä on meneillään tai alkamassa jokin projekti, mutta sitä ei kummin kannata jäädä tuijottamaan, yrityksen kokonaistilanne ratkaisee”, kertoo Pertti Eskelinen.
”Yleensä tarpeellista on päivittää yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja hakea rahoitusta.”
”Pyysin Kinnosta prosessiin mukaan yritysnevoja Timo Lehmusmetsän, jonka asiantuntemukselle oli käyttöä käytännön toteutuksessa. Oli esimerkiksi hyödyllistä olla perillä tukialueista. Tämä nimenomainen yritys sijaitsee alueella, jolla tukirahoituksen saaminen on mahdollista.”
Millaisille yrityksille yrityskummista voi olla hyötyä?
”Yrittäjä näkee usein perinteisen bisneksen hiipuvan ja siinä vaiheessa omaa toimintamallia olisi syytä miettiä ja muuttaa niin, että bisnes muuttuisi taas riittävän laajaksi. Yrittäjät ovat kuitenkin lähtökohtaisesti individualisteja ja haluavat tehdä asiat itse. Avun pyytäminen ei välttämättä tule mieleen.”
Pertti Eskelisen mielestä yrityskummista voi olla apua erityisesti yrityksissä, joissa pohditaan uusia investointeja ja on tarkoitus kehittää liiketoimintaa. Eskelinen muistuttaa kuitenkin, että yrityksen ja yrityskummin pitää muodostaa match.
”Kinno on onnistunut kummien valinnassa hyvin”, sanoo Eskelinen.
”Toivon, että yritys näillä uudistuksilla jää elämään”
”Mallikertaa julkaistaan tulevaisuudessa myös diginä ja aion myös perustaa verkkokaupan. Asiakkaat haetaan ulkomailta ja julkaisukielenä on myös englanti. Tämän myötä työni muuttuu. Tähän saakka työ on jakautunut erilaisiin jaksoihin. Taitan lehden kotona ja siksi neljä kertaa vuodessa olen istunut tiiviisti tietokoneella aamusta iltaan. Ennen lehden taittoa otan viimeisiä pakollisia kuvia ja kirjoitan ohjeita.
Malleja suunnittelen koko ajan. Siitä ei voi ottaa vapaata, sillä täydellisen tauon jälkeen on vaikeaa saada ideoista kiinni. Edellisten töiden suunnittelussa ja kudonnassa on jo mukana seuraavien töiden ituja.
Suunnittelu on mukavaa ja palkitsevaa luovaa työtä. Mallien kudonta on käynnissä koko ajan, ja olen mukana ohjaamassa sitä, jos en itse kudo. Kuvia otan myös kudonnan eri vaiheista, ja tulevaisuudessa vielä enemmän somekanaviin. Malleja kuvaan erityisesti kesällä. Kesä on inspiroivaa ja valoisaa aikaa, jolloin saa otettua hyviä kuvia. Muu aika menee tilausten käsittelyssä, lähettämisessä ja toimistotöissä. Nyt uusi verkkokauppa on valmistumassa, minkä myötä alan tehdä lehdestä myös verkkoversiota.
Ajattelen, että kymmenen vuoden kuluttua Mallikerta on saavuttanut pysyvän aseman kankaankutojien lehtenä myös ulkomailla. Olen silloin itse eläkkeellä ja firma on uusissa käsissä, ehkä.”
Kuva ja teksti: Kirsi Markkanen, huhtikuu 2019