Asiakassegmentoinnin valmennus auttaa uusien asiakkaiden tavoittamisessa

Joukko Kymenlaakson elintarvikealan yrityksiä kokoontui yhteen 6.5. Kohoa Synergiakeskukseen pohtimaan oman yrityksen potentiaalisia asiakasryhmiä ja työstämään konkreettisen työsuunnitelman siitä, kuinka tavoittaa nämä valitut pääkohderyhmät 3–6 kuukauden aikaikkunassa. 

Asiakassegmentoinnin valmennus käynnissä.

Valmennuksessa keskityttiin kolmeen eri osioon. Aluksi käsiteltiin asiakassegmentointia yleisellä tasolla: Miksi on tärkeää tuntea omat asiakkaat mahdollisimman hyvin? Tästä päästiin ideointivaiheeseen, jossa tehtiin erilaisia määritelmiä potentiaalisista asiakkaista hyvin vapaamuotoisesti. Liikkeelle lähdettiin pohtimalla mm. sitä milloin, missä ja miten asiakkaat tekevät ostoksia ja millaisia arvoja heillä on. Tässä kohtaa pohdittiin laajasti erilaisia ominaisuuksia, joita asiakkaille voi nimetä.  

Tämän jälkeen laajemman keskustelun saattelemana valittiin syntyneestä aineistosta ne asiakkaita koskevat ominaisuudet, jotka yritys koki tärkeimmiksi. Tämän valinnan pohjalta työstettiin työsuunnitelma, millaisilla konkreettisilla toimenpiteillä näitä valittuja asiakkuuksia ryhdytään tavoittelemaan.  

Valmennuksen työskentely tapahtui ryhmissä ja lisäksi yhdessä keskustelemalla, kun jokainen yritys sai vuorollaan kertoa omista ajatuksistaan jokaisessa valmennuksen työvaiheessa. Asiakassegmentoinnin valmennuksesta vastasi ruotsalaisen The Scaling Schoolin asiantuntijat Maria Horelli-Rosenlew ja Niina Hietalahti, jotka ovat sparranneet yritysjohtoa ja tiimejä asiakassegmentointiin niin Ruotsissa kuin Suomessakin.  

- Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä The Scaling Schoolin kanssa, sillä heidän rakentamansa työkalut asiakassegmentoinnin suunnitteluun ovat hyvin konkreettisia ja oivaltavia. Huomasimme, että kokonaisuus palveli hyvin paikallista valmennusryhmäämme, jossa yritykset olivat eri kokoisia, ja osa elinkaarensa alussa ja osa vakiintuneempia, kertoi Noora Juvonen Kinnosta. 

Asiakassegmentoinnin valmennuksessa tutustuttiin myös Xamkin FoodLabiin.

Valmennuksen tuloksena yksi yrityksistä päätti supistaa tuotevalikoimaa, yksi yritys päätti fokusoitua tapahtumamyyntiin ja kolmas testata sosiaalisen median markkinointikanavia uusien asiakkaiden löytämiseksi. 

- Kun yrittäjänä joutuu tekemään ison osan asioista alusta pitäen itse, sitä tärkeämpää on fokusointi ja lyhyen tähtäimen tavoitteiden asetanta. Vain siten syntyy tuloksia ja pää pysyy pinnalla, kommentoi Niina Hietalahti valmennuksen hyötyä yrityksille. 

Asiakassegmentoinnin valmennus oli osa KEKE Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka -hankkeen kehittämistoimenpiteitä. Hankkeessa keskitytään auttamaan alan yrityksiä kehittämään uutta liiketoimintaa ja jakamaan tietoutta alaa koskevista ajankohtaisista aiheista ja yhteistyön mahdollisuuksista. Kinnossa yrityksiä palvelevat asiantuntijat Päivi Karhunen ja Noora Juvonen.  

Valmennukseen osallistuivat sparraajien roolissa myös LUT-yliopiston Kouvolan yksikön elintarvikealan tutkijoita. Valmennus oli yrityksille maksuton.

 

Teksti ja kuvat: Noora Juvonen
Julkaistu kesäkuussa 2025

Scroll to top