Hankinta- ja kilpailutustyökalut
...
Yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen liittyy jos jonkinmoista asiaa maan ja taivaan väliltä – aina siinä määrin, että infoähky tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin.
Tätä silmällä pitäen olemme koonneet sinulle tietopaketin, joka tarjoaa vastauksen moneen jo mielessä pyörivään kysymykseen... ja toivottavasti herättää halun kysyä lisää!
Kinnon yritysneuvonta on maksuton ja luottamuksellinen palvelu. Käänny ihmeessä puolemme, mikä tahansa yrittämisessä askarruttaakin. Olemme osa valtakunnallista Uusyrityskeskusten ketjua.
Onko sinulla liikeidea?
Siinä tapauksessa varaa aika perustamisneuvontaan! Henkilökohtaisessa neuvonnassa yrityksen liikeidea käydään syvällisesti läpi; erityistä huomiota kiinnitetään liiketoiminnan kannattavuuteen ja rahoitukseen.
Tapaamisen jälkeen pystyt jo paljon paremmin harkitsemaan, onko yrityksen perustaminen tarkoituksenmukaista ja kannattavaa. Uusyrityskeskuksen toimintaa tukee alueemme 24 asiantuntijayritystä ja halutessasi ohjaamme sinut heidän luokseen saamaan lisätietoa.
Liikeidea
Yrityksellä on oltava toiminta-ajatus – ja liikeidea kertoo konkreettisesti, miten tuo toiminta-ajatus käytännössä toteutetaan. Liikeidea on jokaisella yrittäjällä – ainakin päässä. Kirjoita liikeideasi paperille. Voit aloittaa vastaamalla kolmeen kysymykseen: mitä, kenelle ja miten. Mitä tarkoittaa niitä tuotteita tai palveluja, joita yritys myy asiakkailleen; kenelle tarkoittaa yrityksen mahdollisia asiakkaita; miten tarkoittaa sitä, miten yritys tuotteensa tai palvelunsa tuottaa ja toimittaa asiakkaiden saataville.
Liikeidean tulisi olla muista alan kilpailijoista selvästi erottuva – tai ainakin riittävästi erottuva. Alusta alkaen liikeidean on oltava myös taloudellisesti kannattava.
Liiketoimintasuunnitelma
Yrityksen perustamisen tärkein vaihe on varsinaisen liiketoiminnan suunnittelu. Liiketoimintasuunnitelma on kirjallinen suunnitelma yritystoiminnan eri osa-alueiden järjestämisestä. Koska yrittämiseen liittyy aina taloudellinen riski, liiketoimintasuunnitelma on laadittava erityisellä huolella – ja päivitettävä muutaman vuoden välein.
Liiketoimintasuunnitelma jäsentää ja selventää aiotun yritystoiminnan kannattavuutta ja menestymisen mahdollisuuksia. Liiketoimintasuunnitelma on tarpeellinen – paitsi yrittäjälle itselleen – myös ulkopuolisille tahoille, kuten rahoittajille.
Laskelmat
Huolellisesti tehty kannattavuuslaskelma on kriittinen vaihe arvioitaessa yrityksen menestymismahdollisuuksia. Yrittäjällä saa olla pää pilvissä aina silloin tällöin, mutta lukuja on rustattava nöyrin mielin ja jalat maassa. Kulut kannattaa arvioida ennemmin liian suuriksi kuin pieniksi.
Kannattavuuslaskelman ytimessä on kaksi asiaa: mitkä ovat yritystoiminnan kustannukset ja miten liikevaihto muodostuu? Tärkeä ohjenuora yrittäjälle on muistaa, että firman rahat ja omat rahat on pidettävä erillään aina ja joka tilanteessa.
Kirjanpito
Kirjanpitolain mukaan kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia. Kysymyksessä ei silti ole välttämätön paha, vaan välttämätön hyvä: kelpo kirjanpitäjä on yrittäjän paras ystävä. Yrittäjän täytyy tietää perusasiat esimerkiksi arvonlisäverosta, mutta kirjanpitäjällä on oman alansa tarkin ja viimeisin tieto. Kun yrityksen taloushallinto on hyvissä käsissä, yrittäjä nukkuu yönsä paremmin ja välttää karikot varmemmin.
Valitse tilitoimisto, jolla on kokemusta aloittavien yritysten kanssa toimimisesta – ja rakenna kirjanpitäjääsi hyvä ja luottamuksellinen suhde.
Aiheesta lisää:
Rahoitus ja tuet
Yrityksen rahoitus järjestyy yleensä kolmesta lähteestä: yrittäjän omasta rahoituksesta, lainoista ja mahdollisista avustuksista. Lainarahoitusta myöntävät pääasiassa liikepankit sekä erityisrahoitusyhtiö Finnvera, joka tarjoaa myös takauksia muiden lainanantajien luottojen vakuudeksi.
Kokoaikaiseksi yrittäjäksi ryhtyvälle TE-toimisto voi myöntää myös starttirahaa, jonka suuruus on noin 700 euroa kuukaudessa. Starttirahan saamisen edellytyksenä on mm. päätoiminen yrittäjyys sekä riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan ja mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Yritystoimintaa ei myöskään saa aloittaa ennen kuin tuen myöntämisestä on päätetty.
Vakuutukset
Yrittämistoimintaan liittyy paljon vakuutuksia, joista merkittävin yrittäjän itsensä kannalta on Yrittäjän eläkevakuutus (YEL). Muita mahdollisia vakuutuksia ovat yrityksen osalta vastuu- ja oikeusturvavakuutus sekä keskeytysvakuutus ja konerikkovakuutus ja yrittäjän kannalta tapaturma- ja ammattitautivakuutus, yrittäjän henkivakuutus ja yrittäjän sairaskuluvakuutus. Lisäeläkkeeseen taas voi vaikuttaa vapaaehtoisella eläkevakuutuksella.
Vakuutustarve riippuu pitkälti toimialasta ja työnkuvasta.
Lisää aiheesta:
Suomessa on elinkeinovapaus – mutta eräille toimialoille tarvitaan kuitenkin yhteiskunnan, ympäristön ja kuluttajien turvallisuuden vuoksi lupa. Toisilla aloilla täytyy toiminnasta tehdä ilmoitus viranomaisille, vaikka varsinaista lupaa ei tarvitakaan. Lupia myöntävät kuntien ja kaupunkien viranomaiset, aluehallintovirastot sekä ministeriöt, kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja muut lupaviranomaiset.
Ennen yritystoiminnan aloittamista on aina tärkeää tarkistaa, tarvitaanko toimintaan erityinen lupa tai ilmoitus – sekä mitä muuta tämän alan elinkeinonharjoittajalta vaaditaan. Joissakin tapauksissa pitää hankkia monen eri viranomaisen lupa: esimerkiksi ravintolatoiminnassa tarvitaan mm. hygieniapassi, anniskelupassi, alkoholin anniskelulupa ja ilmoitukset terveystarkastajalle, pelastuslaitokselle ja rakennusvalvontaan.
Lisää tästä:
Yritysmuoto kannattaa valita huolella. Yritystoiminnan alkuvaiheessa ei yrityksen verotuksella ole juurikaan merkitystä, mutta yrittäjän itsensä kannalta yleensä on. Yritysmuotoa valittaessa vaa’assa painavat ainakin yrityksen toimivuus käytännössä, yhtiömiesten määrä ja kyvyt, pääoman määrä ja suhtautuminen yrittäjän riskiin.
Esimerkiksi yksinyrittäjä-asiantuntija laittaa usein pystyyn toiminimen, jossa byrokratian osuus on vähäinen. Liiketoiminnan kasvaessa muut vaihtoehdot alkavat kiinnostaa.
Vero.fi-sivuilla aiheesta lisää:
Pääsääntöisesti kaikkien yritysten on ilmoittauduttava Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään Kaupparekisteriin, joka on maan virallinen ja julkinen yritystietorekisteri. Samalla ilmoituksella voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin, joita ovat ennakkoperintärekisteri, työnantajarekisteri ja arvonlisäverovelvollisten rekisteri.
Yrityksen perustamisilmoitus on lain mukaan tehtävä ennen toiminnan aloittamista, mutta toiminnan voi monesti aloittaa jo ilmoituksen ollessa vasta vireillä. Y-tunnuksen antaa Patentti- ja rekisterihallitus tai Verohallinto heti, kun perustamista koskeva ilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (noin kahden työpäivän kuluessa ilmoituksen saapumisesta).
Katso lisätietoja:
Kun yritys ryhtyy maksamaan säännöllisesti palkkoja, täytyy sen ilmoittautua Verohallinnon työnantajarekisteriin perustamisilmoituslomakkeella tai muutosilmoituslomakkeella (mikäli yrityksellä on jo y-tunnus). Kun yritys on merkitty rekisteriin, Verohallinto lähettää yritykselle verotili-ohjeet ennakonpidätysten ja sosiaaliturvamaksujen maksamista ja ilmoittamista varten.
Sellaisen työnantajan, joka työllistää henkilökuntaa vakituisesti (sopimustyönantaja), tulee järjestää työntekijöidensä eläketurva kuntoon erillisellä vakuutuksella. Etenkin aloittavalle yrittäjälle joustavampi tapa kuin palkata yritykselle oma työntekijä on ostaa tarpeelliset resurssit toiselta yritykseltä.
Yrityksen ja yrittäjän rahat pysyvät paremmin erillään, kun on eri tilit. Varaa aika pankistasi yrityksen tilin avaamista varten – ja kysy samalla myös pankin muista palveluista yrittäjille.
Katso lisätietoja Suomen Yrittäjien verkkosivuilta: Työnantajan ABC
Yrityksen tilikausi on normaalisti 12 kuukautta. Kun tilikausi on päättynyt, tehdään tilinpäätös (isoilla yrityksillä myös toimintakertomus). Pienyrityksen tilinpäätökseen sisältyvät tuloslaskelma, tase ja tilinpäätöksen liitetiedot. Kaikki nämä asiakirjat noudattavat kirjanpitolain, kirjanpitoasetuksen ja yhteisölakien tarkkoja muotomääräyksiä.
Yhtiön tai osuuskunnan hallitus ja toimitusjohtaja, henkilöyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet tai yksityinen elinkeinonharjoittaja hyväksyvät tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen allekirjoituksellaan. Jos yrityksessä on tilintarkastaja, hän tarkastaa kirjanpidon ja yhtiön hallinnon sekä kirjoittaa tarkastuskertomuksen.
Palvelulupauksemme yrityksen perustamisneuvonnassa
"Neuvonnan jälkeen mahdollisesti käynnistyvällä yritystoiminnalla on kannattavan liiketoiminnan edellytykset ja tarvittava rahoitus. Asiakkaalla on tietoa suunnitelmallisesta ja kannattavasta yritystoiminnasta. Hän on myös tietoinen toimintaansa koskevista laeista ja määräyksistä."
Asiantuntija palveluksessasi:
Lehmusmetsä Timo
Yritysneuvoja
Yrityksen perustaminen
+358 20 615 5957
+358 40 483 2957
timo.lehmusmetsa@kinno.fi