Omistajanvaihdostilaisuuden yrittäjäpaneeli

Pektra löysi yrityskaupan kautta kasvu-uralle

Korialla Terästiellä toimiva teräsrakenteita valmistava Pektra Oy vietti viime vuonna 30-vuotisjuhlavuotta. Pari vuotta aikaisemmin, vuonna 2020, yrityksessä toteutettiin omistajanvaihdos ja yrityskaupan myötä sen omistuspohja laajeni. Nyt yrityksen tavoitteena on kasvu.

Menestyksen taustalla vaikuttavat pitkäaikaiset asiakassuhteet. Yhtiö haluaa olla aktiivinen toimija suomalaisen teräsrakentamisen saralla ja mukana edistämässä muun muassa toimialan digitalisaatiota ja kiertotaloutta. Yhtiön kotisivuilta selviää myös, että se on valmistanut teräsrunkoja viime vuosina esimerkiksi kouluihin ja liikerakennuksiin, sekä toimittanut muun muassa helikopterikentän Jorvin sairaalan katolle.

Pektra työllistää tällä hetkellä 23 henkilöä, mutta alihankintaverkosto mukaan luettuna lukumäärä kasvaa huomattavasti. Taantuma näkyy toiminnassa jonkin verran. ”Tarjouskilpailu on kovaa ja hankkeita joutuu jäihin enemmän kuin tavallisesti. Työtilanne meillä on kuitenkin todella hyvä ja luottavaisin mielin jatkamme kohti kasvutavoitteita”, kertoo Tero Ollikainen, yksi uusista omistajista.

Tero Ollikainen
Tero Ollikainen

Ollikainen pitää yrityksen sijaintia hyvänä. Pääosa kilpailijoista on kauempana, joten osaajia riittää sopivasti Pektran tarpeisiin. Kuitenkin päämarkkina-alue eli pääkaupunkiseutu sijaitsee lähellä.

Vaikka tulevaisuus nyt näyttää valoisalta, tietää Tero Ollikainen, että tilanteet muuttuvat. Pandemia viivytti yrityskauppaa ja kun kauppa viimein vietiin läpi, tilauskanta kasvoi tahmeasti.

 

”Muistan miettineeni, että yrityksen 30-vuotisjuhlat olivat tulossa ja samaan aikaan tilauskirjat ammottivat tyhjyyttään”, kertaa Ollikainen tunnelmia.

 

Ollikaisen lisäksi uuteen omistajatiimiin kuuluvat Jussi Taskinen ja Piia Tähtinen. Taskinen oli Ollikaisen tuttu aiemmasta työpaikasta ja Piia Tähtinen kuului Pektran omistajiin jo ennestään. Lisäksi mukana on ulkopuolinen sijoittaja.

”Jussi Taskisen kanssa olimme jo pitempään keskustelleet mahdollisesta yhteisestä yrityksestä. Kun Piia Tähtinen oli työskennellyt yrityksessä jo vuodesta 2010, oli meillä hyvä käsitys yrityksen tilasta.”

”Ensimmäiset keskustelut käytiin kesällä 2019 ja kauppoja oltiin tekemässä jo seuraavana keväänä. Sitten tuli korona, sekoitti suunnitelmat ja otimme aikalisän. Palasimme asiaan kesän jälkeen ja marraskuussa 2020 yrityskauppa toteutui.”

”Yrityskaupassa oli tärkeässä roolissa Finnveran asiantuntija, hän auttoi rahoituspaketin kasaan saamisessa. Lisäksi myyjällä oli prosessissa mukana omistajanvaihdos-konsultti, joka edisti asioita kaikilta osin. Mukana oli myös ELY-keskus ja tilintarkastus- ja konsulttiyritys, eli saimme hyvää analyysiä ja ulkopuolista näkemystä. Myös pankissa tehtiin aktiivisesti toimia oikein rahoituspaketin löytämiseksi.”

Tero Ollikainen ei ollut ihan noviisi yrityskauppaan lähtiessään. Aikaisemmin hän oli ollut osaomistaja ja johtoryhmän jäsen suunnittelutoimistossa ja toiminut johtotehtävissä liitososia ja liittorakenteita valmistavassa yrityksessä. ”Aikaisempi kokemus omistamisesta oli yrittäjäksi lähtemiseni motiivi. Koen, että yrittäjänä voin kehittää toimintaa ja vaikuttaa, se on merkityksellistä. Totta kai myös mahdollisuus taloudelliseen menestymiseen houkutteli.”

 

Artikkeli julkaistu maaliskuussa 2024

Tero Ollikainen osallistui 7.3.2024 Kouvolassa järjestettyyn Omistajanvaihdos – haaste ja mahdollisuus -tilaisuuteen. Tilaisuus järjestettiin osana Varustamo -hanketta, jossa kehitetään Kymenlaaksoon yritysten omistajanvaihdoksia edistävä ja tukeva palvelumalli ja annetaan konkreettista apua yritysten omistajanvaihdos tilanteissa. Hankkeen pääasiallinen rahoitus tulee ESR+ -ohjelmasta. 

Iso kuva: Omistajanvaihdos – haaste ja mahdollisuus -tilaisuudessa 7. maaliskuuta kuultiin yrityskaupat tehneiden jatkajayrittäjien ja yrityksensä myyneiden yrittäjien kokemuksia. Kuvassa vasemmalta Tomi Piipponen, Tero Ollikainen, Heidi Laukas, Jenni Paavola ja Arja Sarkanen.

 

Yhteystiedot:

Sipilä Nora

Asiantuntija
Omistajanvaihdokset
+358 20 615 5070
+358 40 661 4170
nora.sipila@kinno.fi

Scroll to top