Pienteurastamo tuottaa lammasta marketeille, lihakaupoille ja ravintoloille
Muhniemen Lahtivajalla on kasvatettu ja teurastettu lampaita 15 vuotta. Tätä nykyä Knuuttilassa on uuhia noin 80. Päälukua (tai bäälukua) kasvattavat karitsat ja pässit.
”Ostimme tilan vuonna 2002. Olen lypsykarjatilalta kotoisin ja tykkäsin, että kun kerran maatilalla asuttiin, niin illalla pitää navetassa näkyä valot. Niinpä meille otettiin muutama lammas ja sitten se mopo jotenkin lähti käsistä ja lampaita otettiin lisää ja vielä vähän lisää”, kertoo Kaarin Knuuttila.
”Teurastuspaikat sijaitsivat kuitenkin matkan päässä. Minulla on liha-alan koulutus ja olin tehnyt alan töitä parikymmentä vuotta. Ajatus omasta teurastamosta oli kytenyt jo pitkään ja niinpä perustimme sellaisen.”
Lampurin ja lihateollisuusteknikon koulutuksen omaava Kaarin Knuuttila osti Lappeenrannasta lopetetun teurastamon lammasteurastuslinjan ja siirsi sen Muhniemelle.
Maanantait ja tiistait ovat Lahtivajalla teurastuspäiviä. Eläinlääkäri tekee tilalle tarkastuskäynnin varhain aamulla ja antaa 24 tuntia voimassa olevan teurastamisluvan. Loppuviikko kuluu ruhonosien käsittelyssä. Lihat toimitetaan kauppoihin ja ravintoloihin. Ennakkotilauksella lihaa voi ostaa myös suoraan tilalta.
Viimeistään räntäsateista alkaa sesonki
Kesä on teurastusten osalta hiljaista aikaa, mutta syksyn myötä kiireet alkavat. Lampaat pitää saada sisätiloihin viimeistään ensimmäisten räntäsateiden aikaan, mikä tietää teurastusten käynnistymistä.
Suomessa lammas mielletään pääsiäisruuaksi, mutta kevään rinnalle on kirinyt joulusesonki. ”Tänä vuonna lampaanlihan kysyntä käynnistyi heti kesän päätyttyä ja menekki näyttää jatkuvan tasaisesti jouluun saakka. Lammaspaisti on löytänyt tiensä ihmisten joulupöytiin”, kertoo Kaarin Knuuttila ja lisää olevansa allerginen termille pääsiäislammas. ”Lammas sopii lautaselle läpi vuoden”, sanoo hän.
”Itse tykkään valmistaa lammasta ajatuksella ’hiljaa hyvä tulee’. Tähän lammaspataan sopii mikä tahansa ruhon osa, myös luullinen pala kelpaa mukaan.”
”Esimerkiksi lapaviipaleet sopivat tähän hyvin. Mukaan pilkotaan porkkanat, lantut, sipulit ja perunat. Sekaan laitetaan vielä pippuria, karkeaa merisuolaa, vähän vettä, ja padan saa antaa hautua 150 asteessa 3-4 tuntia. Seuraksi sopii raikas tuoresalaatti.”
Innovatiivinen Lammaslepuska
Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestettiin Kemiössä 9.-11.10.2025 yhdeksännen kerran. Seitsemän tuomariryhmää arvioi reilut 70 tuotetta ja kilpailusarjoja olivat muun muassa Välipalat ja snacks, Kasvis- ja sienituotteet sekä Hedelmä- ja marjatuotteet. Kilpailussa valittiin mm. Vuoden ruokamatkailutuote ja Vuoden artesaaniruokapakkaus, ja leipomotuotteiden sarjassa omissa alasarjoissaan kisasivat mm. maatiaisviljalajikeleivät, juurileivät ja hapanleivät.
Muhniemen Lahtivaja osallistui tänä vuonna kilpailuun Lammaslepuskalla. Tuotteessa savitaipalelaisen Reiposen tilan perunalepuska saa seurakseen Kaarin Knuuttilan lammaskebabia ja raikasta kaalisalaattia. ”Se on suomalainen versio tortillasta ja valmistettu kotimaisista lähiraaka-aineista. Tuomariston mielestä annos oli gastronomisesti loistavasti koottu ja vastasi koostumukseltaan lautasmallia.”
Värisuora täydentyi
Vuonna 2022 Muhniemen Lahtivaja sai artesaaniruoka SM-kilpailun tuomareilta kultaisen ja hopeisen mitalin, ja nyt Lammaslepuska kruunasi kokoelman pronssilla Innovatiivisen artesaaniruuan sarjassa.
Sanomattakin on selvää, että kotimainen ruokatuotanto ja lähiruoka on Kaarin Knuuttilalle sydämen asia. ”No totta kai, kun olen lapsesta saakka tottunut metsästä hakemaan sienet ja marjat sekä metsästämään. Silloin pellolta saatiin vilja, janoon juotiin maitoa ja kasvatettiin navetassa nautoja.”
”Pitää myös muistaa, että oma ruoantuotanto takaa huoltovarmuuden. Se takaa, että ruokaa riittää silloin, kun sitä tarvitaan”, hän huomauttaa.
Kaarin Knuuttila käyttää vapaa-aikaansa itselleen tärkeisiin luottamustehtäviin. Paitsi, että hän toimii Elimäen Lähiruoan ystävissä, toimii hän puheenjohtajana Suomen Teurastamoyrittäjät ry:ssä ja on jäsen kolmessa metsästysseurassa, joista myös kahden johtokunnassa. Hirvimetsällä Kaarin Knuuttila on käynyt vuodesta 1985.
Julkaistu 10/2025