Harkitsetko elintarvikkeiden tai elintarvikekontaktimateriaalien myyntiä, verkkokauppaa tai muuta etämyyntiä, välittämistä, maahantuontia, varastointia/säilytystä, kuljettamista, ravintolan, kahvilan tai tuotantolaitoksen perustamista?
Tiesithän, että elintarvike-, kontaktimateriaali- tai alkutuotantotoimintaa aloittavan yrityksen (toimijan) tulee rekisteröidä toimintansa alueensa elintarvikevalvontaviranomaiselle? Toimijalla on vastuu selvittää harjoittamaansa toimintaan sisältyvät velvoitteet, ja toimintaa säätelevät lait ja asetukset.
Alkutuotannon ja elintarvikealan toimijan sekä kontaktimateriaalialan toimijan tulee tehdä elintarvikelain (297/2021) 8 §, 10 §, 13 §:n mukainen toiminnan rekisteröinti-ilmoitus elintarviketoiminnasta ja toiminnan olennaisesta muuttamisesta 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan muuttamista. Myös keskeyttämisestä ja toiminnan lopettamisesta on tehtävä viipymättä ilmoitus. Uusi ilmoitus tulee tehdä myös aina, kun y-tunnus tai toimipaikan osoite muuttuu.
Kun suunnittelet elintarvikealan toiminnan aloittamista, tarkista ennen toiminnan aloittamista kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselta, onko sinun rekisteröitävä toiminta tai haettava sille hyväksyntää. Elintarviketoiminnan rekisteröinti- tai hyväksymisvelvollisuuden laiminlyönnistä valvontaviranomainen voi asettaa hallinnollisen seuraamusmaksun elintarvikealan toimijalle.
Jos sinulla on jo elintarviketoimintaa harjoittava yritys, etkä ole varma, tulisiko sen kuulua elintarvikevalvontaan, tarkista asia Kouvolan kaupungin elintarvikevalvontaviranomaiselta, linkki tässä
Lisätietoa toiminnan rekisteröimisestä täällä.