Yrityksen perustaminen toi valoa, kun muussa elämässä myllersi

Aiemmin Tiia Sorjonen, 37, ylisuoritti elämäänsä, eikä hän tahtonut pahoittaa toisten mieltä. Hän halusi olla hyvä opettaja, mustikkakeksien tuoksuinen äiti ja illat hän veti täysillä spinningiä sekä jumppia. Lopulta hän uupui.

Sorjonen oppi rentoutumaan ja olemaan läsnä joogan avulla. Vuosien joogaharrastuksen jälkeen hänelle virisi ajatus joogaopettajaksi kouluttautumisesta, jotta hän pääsisi jakamaan sitä samaa hyvää oloa eteenpäin, jota hän on itse joogasta saanut. Sorjonen on koulutukseltaan kasvatustieteiden ja terveystiedon maisteri. Alakoulun opettajan työn lisäksi hän on ohjannut erilaisia jumppia työnsä ohella yli 10 vuoden ajan. Sorjonen kokee, että hänen opettajan taustasta on paljon hyötyä joogaopettajan ammatissa.

"Minusta on ollut ihana päästä opettamaan yläkoululaisille joogaa. Voi, kun olisin itsekin joogannut sen ikäisenä."

Viime syksynä Sorjonen pohti opintovapaallaan, että kokeilisiko siipiään joogayrittäjänä. Isän yllättävä sairastuminen pani pohtimaan, onko aika oikea yritykselle. Yrittäjäisä kuitenkin kannusti ja tsemppasi tytärtään yrittäjäksi. Sorjosen piti mennä Kinnoonkin aloittavan yrittäjän tapaamiseen, mutta lopulta yritys syntyi niin nopeasti, että se jäi.

"Päivää ennen kun sain yritykseni kaupparekisteriin, isäni nukkui pois. Yritykseni kehittäminen on ollut minulle valoa pimeyden keskellä. Uskon, että isäni on minusta ylpeä."

Sorjonen kertoo olevansa isintyttö isolla I:llä. Vaikka isä oli yrittäjänä aina töissä ainakin ajatuksen tasolla, Sorjosesta ei koskaan tuntunut siltä, että isällä ei olisi ollut aikaa lapsilleen.

"Ihailen sitä, että isäni jaksoi aina yrittää uudelleen, vaikka hänelle sattuikin yrittäjänä kaikenlaista kurjaa."

Sorjonen otti aluksi yksityisoppilaita vastaan paikallisella joogastudiolla. Nykyään Sorjosella on Kymin Ruukissa Kuusankoskella Studio Yogananda -niminen yritys, joka tarjoaa muun muassa yin- ja flow-joogatunteja. Sorjonen oli aluksi virkavapaalla oleva kevytyrittäjä. Nyt hän on päätoiminen toiminimiyrittäjä. Sorjosella on vahva tunne, että hänen yrityksensä kasvaa vielä. Sorjonen suosittelee kevytyrittäjyyttä kaikille, jotka haluavat kokeilla siipiään yrittäjänä.

"Alussa oli iso apu siitä, että oli joku jolta pystyi kysymään tyhmiäkin kysymyksiä ja kaikkeen sai aina selkokielisen vastauksen."

Sorjosen mukaan yrittäjyydessä on parasta, että saa tehdä sitä, mitä rakastaa. Vaikeinta on ollut oppia pyytämään rahaa.

"Joogayrittäjyyttä ei voi tehdä rahan takia, mutta on kuitenkin tiedettävä oman työnsä arvo. Muistan vieläkin, kun alkuaikoina yksi oppilaista kysyi minulta yksityistunnin hintaa. Pyysin häntä katsomaan netistä, kun en silloin uskaltanut sanoa summaa ääneen. Nykyään on jo helpompaa. Tiedän, että olen hyvä työssäni, teen sitä täydellä sydämellä, niin kuuluuhan minun saada työstäni korvaus."

Sorjonen on kotoisin Kouvolasta, mutta hän muutti parikymppisenä Jyväskylään opiskelemaan ja jäi asumaan sinne. Takaisin Kouvolaan hän muutti maisterin papereiden, aviomiehen, kahden lapsen ja farmariauton kanssa.

"Kävimme pientä vääntöä Kouvolaan muutosta, kun tulimme työni perässä tänne ja rakensimme vanhan Kouvolan alueelle talon. Nykyään koko perhe viihtyy hyvin täällä."

Entinen suorittaja harjoittelee vieläkin rajojen asettamista, mutta hän nauttii siitä, että yrittäjänä voi olla menemättä maanantaina aamukasilta töihin, jos se ei ole itselle sopiva aika. Sorjonen huolehtii hyvinvoinnistaan varaamalla päiviin paljon hiljaisia hetkiä.

"Minulla on kolme lasta, kaksi äänekästä koiraa ja aviomies, joten meillä on kotona aina vilinää. Joogatessa ja juostessa saan olla hiljaa itseni kanssa."

 

Teksti ja kuva: Elina Iiskola-Joutjärvi, julkaistu heinäkuussa 2021

Aloittavan yrittäjän apuna:

Timo Lehmusmetsä

Lehmusmetsä Timo

Yritysneuvoja
Yrityksen perustaminen
+358 20 615 5957
+358 40 483 2957
timo.lehmusmetsa@kinno.fi

Scroll to top