Mainoskuvausten kuvaustilanne

Peruukki ja palmikko on luovuuden asialla

Parturi-kampaaja Janika Rikkola haaveili omasta yrityksestä, joka laajentaisi ”perinteisiä” hiustenleikkauspalveluja peruukinvalmistukseen.

Rikkola suoritti maskeerauksesta esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon Samiedussa ja laittoi firman pystyyn. ”Vapun jälkeen avattiin ovet viime vuonna”, hän vahvistaa. Peruukki ja palmikko on Kouvolan keskustassa sijaitseva yhden naisen yritys, josta saa kampaamopalvelut sekä meikki- ja maskeerauspalvelut ja peruukkityöt saman katon alta.

Meikkaaja työssään
Janika Rikkola työssään

Vuoden yrittämisen jälkeen Rikkola toteaa, että vaikka korona on puhkunut ja puhissut, aika on ollut antoisaa. Kampaamoasiakkaita riittää ja peruukkibisneskin on saanut tuulta purjeisiin. Toistaiseksi kampaamopuoli tuo liikevaihdosta suurimman osan. ”Kahdeksas peruukki on nyt työn alla”, hän kertoo ja lisää, että mittatilausperuukin tilaaminen on hintavahko investointi, mutta peruukkeja löytyy myös hyllytavarana.

”Mittatilaustyönä peruukki tehdään esimerkiksi silloin, kun valmismalli ei sovi – pää voi olla vaikka liian iso tai pieni”, hän kuvailee.

Kiinnostaisiko Hercule Poirot -look?

Janika Rikkola tekee mittatilauksena myös viiksiä, partoja, pulisonkeja ja muita irtokarvoja teatteri- ja kuvaustarpeisiin.
”Kouvolan teatterilla olen ollut vakituisen kampaajan assistenttina ja myös tuuraajana”, hän kertoo.

Kampaushommissa Rikkola todella on jo melkoinen veteraani: 15-vuotiaana parturi-kampaajakouluun kävellyt tyttö on nyt 33 vuotta täyttävä nainen, joka on ollut alalla 18 vuotta. ”Kampaamotoiminta on yritykseni ankkuri”, hän vahvistaa.

Työn jäljen näkee heti

Mikä sitten inspiroi ja motivoi yrittäjää? – Rikkolan mukaan hän saa energiaa asiakkaiden kohtaamisesta. ”Sen lisäksi tykkään sitä, että työ on luovaa. Ihan parasta on, kun vielä heti pääsee näkemään kättensä jäljen.”

Kun firmaa pyörittää yksin, tarvitaan osaavia yhteistyökumppaneita. Rikkola toteaa, että verkostoituminen on ”kantava voima” hänen liiketoiminnassaan: ”Eri yhteistyökuviot ovat todella tärkeitä ja olen ollut siinä tosi onnekas, että olen löytänyt mahtavia tyyppejä.”

Ylpeästi kouvolalainen

Asiaa auttaa se, että Kouvolassa pienestä tytöstä asti asunut Rikkola luonnollisesti tuntee paljon ihmisiä jo ihan kouluajoilta. Hän on myös sitä mieltä, että Kouvolan ”alkuasukkaissa” piilee paljon voimavaroja, jotka odottavat paljastumistaan.

”Jos ajatellaan vaikka kulttuuripuolta ja luovan työn tekijöitä, niin täällä on hirveän paljon potentiaalia. Se on yksi syy, miksi haluan pysyä Kouvolassa ja toimia nimenomaan täällä.”

Seuraavana leffassa?

Yrityksen synttärikakussa on vasta yksi kynttilä, mutta Rikkola miettii liiketoimintakuvioita jo kauas 2020-luvulle. Toiveiden tynnyrissä on ainakin elokuvatuotantoihin ja editorial-lehtikuvauksiin osallistuminen – sekä ihan oma peruukkimallisto.

”Lähivuosien tavoite on kasvaa ja kehittyä.”

 

Teksti: Sami Anteroinen
Kuvat: Misa Kannos

Scroll to top