Omistajanvaihdospalvelulle on kysyntää

Alkuvuoden 2023 aikana Kinnon yrityspalveluun on tullut jo viitisenkymmentä omistajanvaihdoksiin liittyvää yhteydenottoa.  Niissä on haettu neuvoja muun muassa yrittäjäperheen sisäisiin omistajanvaihdoksiin, yrityksen arvon määritykseen, eläköitymiseen, yhteistyökumppanille myyntiin tai yhtiömuotoisen toiminnan lopettamiseen talousongelmien tai ikääntymisen vuoksi. Tammi-maaliskuun aikana on toteutettu kymmenkunta omistajanvaihdosta Kinnon asiantuntijaverkoston avulla.

Kinno auttaa ja neuvoo eteenpäin

Kun Kinnon asiakas haluaa ostaa yrityksen, hän asioi yritysneuvoja Timo Lehmusmetsän kanssa, Leena Gardemeister ja Jukka Antila puolestaan auttavat asiakkaita yrityksen myymisessä. ”Ikääntyvien yrittäjien määrä on kasvanut ja yritysten tilanteet ovat monenlaisia. Meidän tehtävämme on auttaa yrittäjiä sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin”, kertoo yhteyspäällikkö Leena Gardemeister.

Yrittäjien luopumispäätöstä ovat vauhdittaneet viime vuosien suuret muutokset; koronarajoitukset, Venäjän hyökkäyssodasta johtuvat raaka-aineen toimitusvaikeudet ja energian kallistunut hinta. Yritystoiminnan kannattavauusongelmien lisäksi yrittäjät ovat väsyneet jatkuviin haasteisiin.

Asiantuntijaverkoston avulla toimeksianto päätökseen

Kinnon yritysneuvonnasta asiakas ohjataan yrityksen arvonmääritystä ja omistajanvaihdoksen konkreettisia toimenpiteitä varten Kinnon asiantuntijaverkostoon kuuluvalle asiantuntijalle. Yksi heistä on Asko Virén, jolla on vuosikymmenten kokemus omistajanvaihdosten hoitamisesta. Hän kiittää Kinnon ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä: ”Kinno on aloittanut vuosia sitten omistajavaihdoksia edistävän työn ja on alusta alkaen ottanut alueen yksityiset palveluntarjoajat aktiivisesti mukaan tähän työhön. Alueen palveluverkosto on pysynyt aktiivisena, ja Kinnolla on hyvä käsitys eri yksityisten toimijoiden erikoisosaamisesta. Tilannetta on kehuttu valtakunnallisestikin.”

Yrityskauppaan sisältyy paljon tavallisista kaupoista poikkeavia riskejä, joihin yrittäjän on syytä valmistautua ajoissa, sillä toteutuessaan riskeistä aiheutuvat kulut ovat jopa kauppahintaa paljon suurempia. Oikeilla järjestelyillä voidaan välttää joko lisäkuluja tai kohtuuton verorasitus. ”Näiden riskien välttämiseksi ja asioiden huomioimiseksi kannattaa käyttää asiantuntijaa apuna ja maksaa tuosta asiantuntemuksesta.  Se myös auttaa nukkumaan yöt rauhassa, kun ei tarvitse pelätä huonojen sopimusten riskejä”, Virén huomauttaa.

Asko Virén tekee omistajanvaihdosten neuvontatyön oman yrityksensä puitteissa. Suomen Yrittäjien jäsenille hän antaa ilmaisen puhelinneuvontapalvelun kautta omistajanvaihdoksiin liittyviä neuvoja. Kaiken varsinaisen itse toteutettaviin omistajanvaihdoksiin liittyvän työn hän tekee Suomen Yrityskaupat -ketjun edustajana. Suomen Yrityskaupat on maamme suurin pk-sektorin omistajanvaihdoksiin erikoistunut asiantuntijaketju, jonka palveluihin kuuluvat omistajanvaihdoksin liittyvät työt. ”Teen sekä pienempiä neuvontakonsultointeja ja arvonmäärityksiä että koko palvelun käsittäviä välitystoimeksiantoja. Lisäksi teen myös perheiden sisäisiä sukupolvenvaihdosjärjestelyjä”, hän kertoo.

Omistajanvaihdoksilla turvataan yritykset ja työpaikat

Suomen Yrittäjien teettämän Yritysbarometri -kyselyn (2022) mukaan noin 15 % kaikista pk-yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan kahden vuoden aikana ja noin 17 % kaikista pk-yrityksistä kolmen-viiden vuoden aikana. Yksinyrittäjistä 41 % ilmoitti olevansa kiinnostunut myymään yrityksensä. Omistajanvaihdokset ovat tärkeitä yritystoiminnan ja verotulojen jatkumisen sekä työpaikkojen säilymisen kannalta. Samalla varmistetaan alueellinen elinvoima, osaamisen säilyminen ja varallisuuden kertyminen. Yrityskauppa voi myös olla askel yrittäjyyteen startupin sijaan.

"Verottajalta kerätyn tiedon mukaan osakekauppoja toteutuu noin 4 000 kpl vuodessa. Me tiedämme, että yrityskaupoista noin puolet toteutuu liiketoimintakauppoina, joten toteutuneiden omistusjärjestelyjen määrä lienee jo nyt lähempänä 8 000 kpl vuodessa. Tästä määrästä puuttuvat vielä lahjoituksilla ja testamenteilla jatkajille siirtyneet liiketoiminnat.  Alueelliset ja ajalliset vaihtelut ovat  kuitenkin hyvin suuria, mutta näyttää siltä, että yritysten omistajanvaihdoksia syntyy todellisuudessa enemmän kuin on luultu", Asko Virén arvioi.

Suomen Yrityskaupat

Kuva: Yrittäjät Mika Lokkila, Marja-Leena Joukainen ja Asko Virén ovat osa Kinnon asiantuntijaverkostoa - yritysten tukena ollaan koko niiden elinkaaren ajan yhteistyötä tehden.

Julkaistu huhtikuussa 2023.

 

Lisätietoja

Jukka Antila

Antila Jukka

Yritysneuvoja
Innovaationeuvonta, kehittäminen
+358 20 615 6365
+358 40 488 4365
jukka.antila@kinno.fi

Leena Gardemeister

Gardemeister Leena

Yhteyspäällikkö
Rahoitusneuvonta, omistajanvaihdokset
+358 20 615 8191
+358 40 768 3474
leena.gardemeister@kinno.fi

Timo Lehmusmetsä

Lehmusmetsä Timo

Yritysneuvoja
Yrityksen perustaminen
+358 20 615 5957
+358 40 483 2957
timo.lehmusmetsa@kinno.fi

Scroll to top