Kaksi miestä työvaatteissa konepajalla

Metallisorvaamo M. Hakalan yritystoiminnan jatkajat löytyivät henkilöstöstä

Matti ja Riitta Hakalan vuonna 1974 Mielakassa, vanhassa navettarakennuksessa, käynnistämä Metallisorvaamo M. Hakala on kasvanut vuosien kuluessa yhdeksi Kymenlaakson suurimmista koneistamoista. Yrityksen tulevaisuuden näkymät ovat hyvät, sillä yritystoiminnan jatkajat löytyivät omasta henkilöstöstä. Koneistajana yrityksessä 36 vuotta toiminut Janne Vainio ja 15 vuotta yrityksen koneiden huollosta vastannut Pertti Kyynäräinen ovat nyt pari vuotta yrittäjinä vastanneet yrityksen toiminnasta.

Onnistunut omistajanvaihdos

”Se oli sellainen päähänpisto, mutta näin jälkeenpäin ajatellen oikein hyvä päähänpisto”, naurahtaa toimitusjohtaja Janne Vainio muistellessaan yrityksen ostopäätöstä. Vainio oli keskustellut asiasta ensin Matti Hakalan kanssa ja sen jälkeen myös yhtiökumppanikseen pyytämänsä Kyynäräisen kanssa. Kun Hakalat laittoivat yrityksen julkiseen myyntiin, Vainio ja Kyynäräinen päättivät pistää toimeksi.

Vainio ja Kyynäräinen ottivat yhteyttä Kinnoon, joka asiantuntijaverkostonsa kanssa tarjoaa apua omistajanvaihdostilanteissa.
Antilan Jukka otti heti asian hoitaakseen ja hänen kanssaan tehtiin suunnitelma, kuinka edetä asiassa. Tarkemmat liiketoimintalaskelmat teki Asko Virén, joka on erikoistunut yrityskauppoihin. Virenin laskelmien ja Finnveralta saadun takauksen kanssa marssittiin pankkiin”, Vainio kertoo.

Tuoreet yrittäjät kokivat, että osassa pankeista yrityskauppaan ei suhtauduttu riittävällä vakavuudella. Elimäellä toimivaan Länsi-Kymen Osuuspankkiin riitti puhelinsoitto ja neuvotteluaika löytyi heti.
”Pieni pankki hoiti asiat aktiivisesti ja saimme sieltä erittäin hyvää palvelua. Aikataulu oli tiukka, mutta onneksi tässä omistajanvaihdoksessa meille osuivat oikeat henkilöt asioita hoitamaan", miehet muistelevat. "Se kesä on jäänyt hyvin mieleen. Asiat oli hoidettava salassa eikä siitä voinut töissä puhua, se oli jännä kesä.”

Asiat kuitenkin etenivät nopeasti. Toukokuussa 2020 käynnistetty omistajanvaihdoksen suunnittelu päättyi siihen, että jo elokuussa Matti Hakala lapsineen myi yhtiön osakkeet Vainion ja Kyynäräisen perustamalle Paja Holding Oy:lle.

Alkuvuosien haasteet

Omistajanvaihdoksen jälkeen yrittäjyys tutussa yrityksessä käynnistyi hyvin muun muassa monivuotisten asiakkuuksien ansiosta. Haasteita tuli kuitenkin ensin koronan ja sittemmin Ukrainan sodan myötä. Näitä haasteita ei yrityksen riskianalyyseissä voitu ennakoida. Sorvaamon työntekijät ottivat omistajan vaihdoksen pääsääntöisesti hyvin vastaan, mikä tietysti edesauttoi sujuvaa vaihdosta. Uudet yrittäjät kiittelevätkin osaavaa henkilökuntaa.

”Raaka-aineen saatavuudessa oli välillä vaikeuksia ja teräksen hinta on tänä aikana tuplaantunut. Energian osalta meillä oli onneksi hyvät sähkösopimukset voimassa”, Pertti Kyynäräinen kertoo. ”Olemme tänä vuonna tehneet kaksi isoa investointia, jotka toteutuvat kesän ja syksyn aikana. Lisää on suunnitteilla, joten laskelmat ja hyvä suunnittelu ovat olleet tarpeen”, Janne Vainio sanoo.

Osaajapula hidastaa kasvua

Yrittäjät ovat valmiit palkkaamaan heti muutaman henkilön, jos vain koulutettuja koneistajia löytyy. Nuoret eivät ole kiinnostuneet alasta ehkä osittain siksi, että sitä ei tunneta kovin hyvin. Koneistajan työ vaatii keskittymiskykyä ja tarkkuutta, ja taito karttuu työssä. Kun alalle tulee, siellä yleensä myös viihdytään hyvin. Näin on myös Metallisorvaamo M. Hakalassa: henkilöstöstä useimmat ovat olleet yrityksessä jo kymmenkunta vuotta. Pisimmät työurat ovat kestäneet  jopa 30-40 vuotta. Henkilöstöä on tällä hetkellä nelisenkymmentä ja työtä tehdään kahdessa vuorossa.

”Yksi viime vuonna kesätöihin palkatuista henkilöistä on jatkanut yrityksessä oppisopimuksella. Tälle kesälle on palkattu kesätöihin useita alan opiskelijoita. Yhteistyötä paikallisen ammattioppilaitoksen kanssa on pyritty tiivistämään”, Kyynäräinen kertoo.

Palvelua komponenttituotannosta varastointiin

Haponkestävästä ja ruostumattomasta teräksestä tehdään asiakkaan tarpeisiin pienempää, ”taskuun mahtuvaa”, komponenttia tai suurimmillaan jopa pari metriäkin halkaisijaltaan olevia koneiden osia. Suunnitteluohjelmien avulla laaditaan työstöradat koneistusta varten. Palvelutarjontaan kuuluvat pinta- ja lämpökäsittelyt, hapotus, hitsaus ja valosten korjaushitsaus, tarkastukset ja komponenttien kuljetus.

Yrityksessä on aina panostettu ajanmukaisiin koneisiin. Aikanaan alan uutuus oli vuonna 1985 hankittu CNC-ohjattu automaattisorvi ja vuonna 2006 hankittu Suomen ensimmäinen sorvaava 5-akselinen työstökeskus.

”Järjestelmällinen investointi uusimpaan tekniikkaan on kilpailukyvyn kannalta välttämätöntä. Yrityksen kaikki koneet ovat CNC-ohjattuja. Nyt järjestämme jälleen tilaa uudelle koneelle”, Pertti Kyynäräinen kertoo. "Toiminta on laajentunut niin, että pian alkaa tila loppua tällä tontilla."

Yrityksen asiakkaina on useita suuria suomalaisia teollisuusyrityksiä. Asiakkaiden lopputuotteiden myötä valtaosa kouvolalaisesta koneistusosaamisesta menee maailmalle.

 

Metallisorvaamo M. Hakala Oy

Julkaistu toukokuussa 2023

Lisätietoa omistajanvaihdospalvelusta

Jukka Antila

Antila Jukka

Yritysneuvoja
Innovaationeuvonta, kehittäminen
+358 20 615 6365
+358 40 488 4365
jukka.antila@kinno.fi

Scroll to top