Sivutoiminen yrittäjä tekee koruja ja asusteita kierrätysnahasta

”Kaikki alkoi keväällä 2014”, muistelee Ulla Metiäinen.

”Käsiini kulkeutui palanen vanhaa nahkasohvaa ja muistan ajatelleeni haikeasti, että siitä nahasta tulisi ihana laukku.”

Laukkua siitä ei syntynyt, mutta Ulla Metiäinen teki nahkapalasta kukkasen ja kiinnitti sen huiviinsa.

”Koru herätti huomiota ja pian ympäriltä alkoi kuulua kyselyjä, mistä sellaisia saa.”

Ulla Metiäinen jatkoi kesän kuluessa kokeilujaan nahan kanssa. ”Ajatus pelkistyi ja hapsut ja geometriset muodot veivät mukanaan. Tilauksia alkoi tulla.”

Nahka yhdistyi muttereihin ja prikkoihin, ja korujen lisäksi tuotevalikoimiin ovat ajan myötä tulleet myös erikokoiset laukut, käyntikorttikotelot, avaimenperät ja rusetit. Muun muassa.

”Syksyllä 2014 tuntui myös, että olisi aika keksiä tuotoksilleni nimi ja logo”, muistelee Ulla Metiäinen. Tutun graafikon kanssa syntyivät LETHERgo-nimi ja mutterilogo, ja vuoden 2014 lopussa Ulla Metiäinen varasi ajan Kinnon yritysneuvonnasta.

”Yritysneuvoja Timo Lehmusmetsä kannusti yrityksen perustamiseen ja opasti käytännön asioissa. Sain selkeät ohjeet, miten edetä. Saman tien päätin hankkia kirjanpitäjän ja ryhdyin alv-velvolliseksi”, kertaa Ulla Metiäinen loppuvuoden 2014 tapahtumia.

Materiaali inspiraation lähteenä

”Minua inspiroi eniten olemassa oleva materiaali ja käytän tuotteissani kierrätysnahkaa. Aluksi hain sitä kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja sukulaisten ja tuttavien vinteiltä. Koruni valmistuvat pääasiassa nahkatakeista. Isommat tuotteet eli kassit ja laukut puolestaan mahdollistaa yhteistyö huonekaluteollisuuden kanssa. Huonekaluteollisuuden ylijäämänahka on erittäin laadukasta ja tasalaatuista. Vuodesta 2015 olen tehnyt yhteistyötä myös Kymenlaakson Jäte Oy:n kanssa.”

”Jäteasemalle purettaviksi päätyneet sohvat ovat usein aika hurjassa kunnossa, mutta puhdistamisen suhteen olen tinkimätön. Valmiin tuotteen on oltava siisti, kestävä ja tasalaatuinen, sekä niin puhdas, että sitä voisi vaikka nuolaista.”

Ulla Metiäinen pyörittää yhden naisen mikroyritystään päivätyönsä ehdoilla.

”Aloitin kaiken niin pienesti, että ulkopuoliselle rahoitukselle ei ollut tarvetta. Kannattavuuslaskelmia en myöskään alussa tehnyt, koska koin ikään kuin ”liukuvani” harrastamisesta yrittäjyyteen. Materiaalivarastoa, työkaluja ja koneita olen hankkinut pikku hiljaa, sitä mukaa kun tarvetta on ilmennyt ja rahaa yrityksen tilille on kertynyt.”

 

Teksti: Kirsi Markkanen, 2019
Kuva: Lukas Pearsall

Kun sinulla on yritysidea tai haluat kehittää yritystäsi, ota yhteyttä!

Leena Gardemeister

Gardemeister Leena

Yhteyspäällikkö
Rahoitusneuvonta, omistajanvaihdokset
+358 20 615 8191
+358 40 768 3474
leena.gardemeister@kinno.fi

Timo Lehmusmetsä

Lehmusmetsä Timo

Yritysneuvoja
Yrityksen perustaminen
+358 20 615 5957
+358 40 483 2957
timo.lehmusmetsa@kinno.fi

Scroll to top