Kouvolasta ruokaa suomalaisten lautasille 

Blogi 29.9.2022 -Kymenlaakson elintarvikesektorin potentiaaliselvitys -hankkeen ensimmäinen työpaketti, eli toimialan nykytilan kartoitus, on edennyt hyvin: Yrityskäyntejä on tehty useita kymmeniä niin elintarviketeollisuuteen, maatiloille, ammattikeittiöihin kuin yhdistyksiinkin ja yhteistyö oppilaitoksiin on käynnistetty. Kaupungin virkamiesten ja päättäjien kanssa on käyty  mielenkiintoisia keskusteluja toimialan kehittämiseksi alueella sekä tulevaisuuden näkymistä. Hanke on otettu positiivisesti vastaan, johtuen varmaankin paljolti siitä, että ruoka puhuttaa nyt kaikkia. 

Tämänhetkinen maailmantilanne on nostanut suomalaisen elintarviketuotannon keskustelujen kohteeksi. Puhutaan huoltovarmuudesta, omavaraisuudesta ja ilmastonmuutoksesta. Elintarvikeala ei poikkea mistään muusta alasta, vaan sielläkin inflaatio ja tuotantokustannusten nousu vaikuttavat. Joidenkin raaka-aineiden saatavuus ylipäätään on vaikeutunut tai kokonaan loppunut. Alkutuotannon osalta kustannuksia nostavat energia, lannoitteiden hintojen roima nousu ja ylipäätään niiden saanti. 

Kansallisen huoltovarmuuden kannalta Kouvola on avaintekijä, koska se on yksi suurimmista viljan tuottajista Suomessa. Voitaneen puhua Suomen vilja-aitasta ja Suomen LUOMUvilja-aitasta. Koska Kouvolassa viljeltävästä peltoalasta on Suomen mittakaavassakin verraten suuri osa luomua (noin viidennes peltoalasta), meiltä löytyy osaamista lähteä innovatiivisesti kokeilemaan uutta ja LUOMUn osalta siinä on onnistuttu. Tätä innovatiivisuutta kaivataan myös mahdollisten uusien viljelykasvien ottamisessa käyttöön ilmastonmuutoksen niin vaatiessa. Tämä vaatii tuotekehittelypuolelle panostusta ja tukea, jotta päästään kokeilemaan ja testaamaan uutta.  

Kouvolasta löytyy paljon elintarviketeollisuutta, kuten HoviRuoka Oy, Finnish Food Factory Oy, Fazer Lifestyle Foods, Vaasan Oy ja totta kai maailman parhaan lakritsin valmistaja, Kouvolan Lakritsi. Tätä asiaa on hyvä nostaa valtakunnalliseenkin tietoisuuteen.  

Koska tarvitsemme myös osaajia elintarvikealalle, on hienoa, että Kouvolassa käynnistyy alan uutta koulutusta. Ensi vuoden syksyllä käynnistyy Xamkin Kehittyvä elintarviketekniikka -insinöörikoulutus. Lisäksi vuonna 2024 alkaa LUT:n Kouvolan yksikössä elintarviketekniikan maisterikoulutus.  

Tehdään yhdessä Kouvolasta Suomen tärkein elintarvikealan kaupunki! 

Scroll to top