”Hyvä kuva pysäyttää ja herättää mielenkiinnon”

Sonja Lahtisen Kuvattavaksi Oy tarjoaa valokuvauspalveluja Kouvolassa, Lahden seudulla ja pääkaupunkiseudulla. Vantaalta syntyjään oleva Lahtinen on toiminut yrittäjänä vuodesta 2019, ensin toiminimellä ja lokakuusta 2022 alkaen hän muutti yrityksensä osakeyhtiöksi.

”Korona-aika oli rankkaa, kun kuvauksia ei voinut tehdä, mutta se oli hyvin opettavaista. Oli pakko nöyrtyä myöntämään, että kuvauksia on vähemmän koronan vuoksi. Niinpä hankin elantoni sivutoimisilla töillä, kuten siivoamalla ja villasukkia myymällä. Hyvät verkostot ja yhteistyökumppanit auttoivat vaikean ajan yli,” Sonja Lahtinen kertoo.

Hän luopui Helsingissä olevasta studiostaan ja muutti toiminnan Kouvolaan. Tällä hetkellä kuvaukset tehdään asiakkaan toimitiloissa tai sovitussa kuvauspaikassa.

Sonja Lahtinen
Sonja Lahtinen, Kuvattavaksi Oy

”Rakennan kuvauspisteen asiakkaan toiveiden mukaan yrityksen tiloihin. Puolessa tunnissa kokoan taustat ja valaistuksen. Palvelujani ovat yrityksille henkilöstö- ja tuotekuvaukset sekä yksityisille erilaiset potretit.”

Lahtinen on oppinut yrittäjyytensä aikana, että omaa toimintaa täytyy muuttaa tilanteen mukaan, tärkeää on erottautua muista ja löytää vahvuutensa. Hän on vuosia harrastanut valokuvausta merkonomitöiden ohessa, mutta rohkaistui lopulta yrittäjäksi.

”Tein sen, mistä olin aina haaveillut.”

”Olen markkinoinut itseäni suoraan yrityksiin, soittamalla ja sähköpostitse sekä esittelemällä portfoliotani. Ennen yrittäjyyttä toimin myyntitehtävissä eri yrityksissä. Yrittäjyyttäni tukevat hyvin merkonomin koulutus ja valokuvaajan ammattitutkinto, VAT”.

Yritykset toivovat valokuvien lisäksi myös yritysvideoita. Lahtinen suunnittelee ja ideoi asiakkaan kanssa yhteistyössä videoita, jotka hän itse editoi valmiiksi. Hänen päätuotteensa on kuitenkin valokuvaus.

”Hyvä kuva pysäyttää ja herättää mielenkiinnon, sen avulla yritys lisää tuotteittensa ja palveluittensa menekkiä. Intohimoni on kuvata henkilöitä paikasta riippumatta sekä studio-olosuhteissa että luonnon valossa. Olenkin tehnyt paljon henkilökuvauksia monen ikäisille ja näköisille. Myös vähemmistösukupuolet ovat tervetulleita kuvattavakseni.”

Sonja Lahtisen mukaan monet jännittävät kuvausta, mutta hän on oppinut luomaan kuvattavalle turvallisen ilmapiirin. Hänellä on henkilökuvaukseen tulevalle hyviä vinkkejä.

”Kuvaukseen ei kannata tulla kiireellä, vaan siihen on hyvä varata riittävästi aikaa. Jos kuvaus jännittää, siitä kannattaa kertoa kuvaajalle. Meikkiä saa olla päivämeikkiä runsaammin ja silmälasit on hyvä puhdistaa. Mukaan kuvaustilanteeseen voi myös varata useamman vaatekerran. Businesskuvassa ei tarvitse olla aina mustalla jakulla, asusteiden valinnoissa autan mielelläni”.

Verkostot yrittäjän tukena

Yrittäjän on hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Neuvontaa ja asiantuntemusta on tarjolla, kun vaan osaa kysyä.

”Yrittäjälle kullanarvoinen asia on hyvä kirjanpitäjä sekä verkosto yhteistyökumppaneita ja saman alan yrittäjiä”, Sonja Lahtinen toteaa ja kertoo, että oma tilitoimisto osaa neuvoa ja antaa hyviä vinkkejä yrityksen talousasioissa.

Kinnon yritysneuvontapalvelut tulivat tutuiksi siinä vaiheessa, kun Lahtinen halusi muuttaa yrityksensä yhtiömuotoa ja sijaintia.

”Kiitokset Gardemeisterin Leenalle, jonka hyvien neuvojen ansiosta olen myös tavoittanut uusia asiakkaita. Suosittelen muitakin yrittäjiä ottamaan yhteyttä Kinnoon, jos haluaa kehittää omaa yritystoimintaansa. On tärkeää, että löytää jonkun ulkopuolisen, jonka kanssa voi keskustella oman yrityksen asioista”.

Kuvattavaksi-kotisivut

Scroll to top