”Halusin itse määritellä toimenkuvani ja siksi ryhdyin yrittäjäksi”

Graafinen suunnittelija Amanda Kareenkoski ryhtyi yrittäjäksi työskenneltyään alan palkkatyössä eri työnantajien palveluksessa 15 vuoden ajan.

”Kasvoin yrittäjäperheessä, joka 1990-lamassa menetti kaiken omaisuutensa ja vannoin, etten koskaan ryhtyisi yrittäjäksi itse. Halusin kuitenkin itse määritellä toimenkuvani. Nyt tuumin, että ehkä yrittäjyys on kuitenkin minussa.”

”Kinnossa sanottiin heti ensimmäisellä käyntikerralla, että tee yrityksestäsi unelmiesi työpaikka. Se on ollut ohjenuorani tähän päivään asti ja se toimii. Saan valita ympärilleni asioita, asiakkaita ja projekteja joista inspiroidun. Synergialla on valtava voima ja siitä nautin.”

”Graafisen suunnittelun toimistoni Creanda työllistää minut täysipäiväisesti. En ole juurikaan markkinoinut yritystäni, vaan tehdyt työt ovat poikineet uusia. Minä myyn omaa osaamistani, eikä varastoissa ole kiinni suuria summia.”

”Ajan myötä olen löytänyt itselleni sopivat toimintatavat. En esimerkiksi ole aina tavoitettavissa. Se on tärkeää yrittäjälle. Lepoa ja vapaa-aikaa pitää olla, jotta jaksaa. Myös verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa kannattaa. Talousasiat vaativat jatkuvaa opettelua ja etsinkin koko ajan itseäni viisaampia ympärilleni oppiakseni enemmän. Ei ole häpeä myöntää, ettei tiedä tai ymmärrä jotain.”

 

”Yrittäjyyden alku on jännittävää, mutta jännittävää se on jatkossakin joka päivä. Aina tulee joku yllätys, johon pitää pystyä reagoimaan.”

 

”Suunnittelen logoja, graafisia ilmeitä ja monenmoisia painotuotteita, kaikkea esitteistä myymälöiden mainosmateriaaleihin sekä näyttely- ja messuosastoihin. Järjestän tarvittaessa vaikka tuotekuvaukset. Asiakkaani voivat edustaa kulttuurialaa, vähittäiskauppaa tai maahantuontia. Ne voivat olla pieniä yhdistyksiä tai ylikansallisia yrityksiä. Nykypäivänä maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä. Olen jopa tehnyt kirjantaittoa irlantilaiselle runoilijalle pelkästään sähköpostiyhteydellä.”

”Taideruukkiin toimiston avaamisen myötä minulle avautui aivan uusi maailma taiteen ja tapahtumien parissa. Tutustuin talossa galleriaa pitävään Vesa Parviseen ja jo vuodesta 2015 meillä on ollut yhteinen Pato Klubi ja siihen liittyvää toimintaa. Se, että pääsen hyödyntämään omaa osaamistani Pato Klubin brändäämiseen on ollut erittäin antoisaa ja opettavaista. Ymmärrän asiakkaan vinkkeliä nyt paremmin.”

”Kulttuuri- ja tapahtuma-alan vaikeudet ovat tietysti heijastuneet myös omaan työtilanteeseeni. Koronan aikana olen saanut Kinnosta apua markkinoinnissa ja taloudessa. Pari asiantuntijaa on jäänyt avuksi tulevaisuuden suunnittelussa. Ajatusten ääneen pyörittäminen eri alan asiantuntijoiden kanssa auttaa jalostamaan omaa toimintaa ja karsimaan turhia rönsyjä.”

”Creandan tarkoitus ei ole kasvaa suureksi, vaan pysyä pienenä ja notkeana suunnittelutoimistona. Työllistän itseni sekä ajoittain myös freelancereita. Creandalla on jatkuvasti ammattikorkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijoita työharjoittelussa ja se on hyvin antoisaa. Oppilas oppii ja opettaa samalla minuakin. Vuorovaikutus ja näkemysten vaihtaminen pitää ajan hermolla.”

www.creanda.fi

Teksti: Kirsi Markkanen, julkaistu kesäkuussa 2021
Kuva: Janne Torikka -Photography

Aloittavien yritysten neuvontaa Kinnossa antaa:

Timo Lehmusmetsä

Lehmusmetsä Timo

Yritysneuvoja
Yrityksen perustaminen
+358 20 615 5957
+358 40 483 2957
timo.lehmusmetsa@kinno.fi

Scroll to top