Frantsin tilalla tuotettu peruna on laadukasta lähiruokaa

Frantsin suku on lähtöisin Karjalasta, josta Jari Frantsin isovanhemmat joutuivat aikanaan lähtemään. Hän itse edustaa kolmatta sukupolvea tilalla, jonka töihin hän tottui jo pikkupojasta asti.

”Olen aina tykännyt liikkua luonnossa ja tehdä näitä tilan töitä. Tällä hetkellä päätuotteemme on peruna, mutta myös kauraa viljellään. Osa maista on vuokralla”, Jari Frantsi kertoo.

Vuonna 1998 perustettu Frantsin Peruna Oy työllistää ympärivuotisesti neljä henkilöä, mutta sesonkiaikana yrittäjän lisäksi kymmenkunta muuta. Suomalaisten lisäksi tilalla on myös ulkomaalaisia työntekijöitä, joiden palkkaamiseen Frantsi toivoo helpotusta.

”Työperäinen maahanmuutto on kannatettavaa, sillä monet yritykset tarvitsevat lisää työvoimaa. Mutta turhaa byrokratiaa ulkomaalaisten palkkaamiseksi tulisi vähentää”, hän toivoo.

Peruna myydään pääosin Kouvolan alueelle, mutta myyntiä on myös Lappeenrantaan ja Rantasalmelle asti. Kouvolan kaupungin ruokapalvelun tuotantokeittiö on tällä hetkellä suurin asiakas, sillä Frantsin Peruna Oy valittiin palveluntuottajaksi kaupungin kilpailutuksessa. Hankinnan osalta Frantsi sai neuvoja Kinnon hankinta-asiamies Marita Melkolta.

 

”Kun tarvitsee apua, niin kannattaa pyytää apua. Hankinta-asiamiespalvelu on yrittäjälle hyödyllinen, kun osallistuu julkisten hankintojen kilpailutukseen. Ei tarvitse yksinään pähkäillä lomakkeitten kanssa”, Frantsi sanoo.

 

Hankinta-asiamieheltä tuli hyvät neuvot muun muassa tarjouspalveluun rekisteröitymiseksi, sähköisen tarjouksen tekemiseen sekä omavalvontakuvauksen ja ympäristöasioiden huomioimiseksi tarjouksessa.

”Olen investoinut muun muassa aurinkosähköön, jota käytämme kuorintaan ja perunoiden jäähdytykseen”.

Ympäristöasioita huomioidaan tilalla monin tavoin: Perunat voidaan tarvittaessa toimittaa tuotantokeittiöille ämpäreissä ja metalliastioissa, jotka palautuvat tilalle uudelleen käyttöön. Kuorittuihin perunoihin ei käytetä mitään lisä- tai säilöntäaineita ja pesty peruna toimitetaan tuotantokeittiöille paperi- tai muovipusseissa. Perunan kuoret ajetaan takaisin peltoon, joista otetaan maanäytteet säännöllisesti turhan liikalannoittamisen välttämiseksi.

”Me emme kilpaile hinnalla vaan laadulla. Jos halutaan syödä laadukasta lähiruokaa, siitä on myös oltava valmiit maksamaan. Meidän tilalta tuleva peruna on lähiruokaa, joka kuljetetaan lähelle, näin myös hiilijalanjälki on pieni”, Jari Frantsi huomauttaa.

 

Teksti: Pirjo Vuorenpää, julkaistu kesäkuussa 2021
Kuva: Janne Torikka -Photography

Hankinta-asiamiespalvelua Kinnossa hoitaa:

Marita Melkko

Melkko Marita

Hankinta-asiamies
Julkiset hankinnat
+358 20 615 5039
+358 40 489 9299
marita.melkko@kinno.fi

Scroll to top