Elintarvikealan asiantuntija Päivi Karhunen

Euroopan suomalaiselle elintarviketuotannolle tarjoamia mahdollisuuksia ei pitäisi sivuuttaa

Kinnossa elintarvikealan asiantuntijatehtävissä marraskuun puolivälissä aloittanut Päivi Karhunen uskoo intohimoisesti suomalaiseen ruokaan. ”Ruoka on osa ekosysteemiä ja kulttuuria. Se on osa jokapäiväistä elämää ja historiaa. Ruoka voi olla suuri elämysten lähde ja sen puute on katastrofi. ”

”Minua kiehtoo ruuan osallisuus lähes kaikessa ja sen käyttämättömät mahdollisuudet Suomessa. Ruoan tuotannon ja elintarvikkeiden jalostuksen soisi viimein nousevan siihen arvoon, mikä niillä todellisuudessa on, mutta mitä monikaan tule arjessa edes ajatelleeksi.”

Päivi Karhunen näkee, ettei ruokaa ja elintarvikealaa arvosteta, kuten pitäisi. ”Ruokaa ja siihen liittyviä merkityksiä ja mahdollisuuksia ei tunnisteta riittävästi, ja toisaalta ruoan tuotantoon liittyviä mahdollisuuksia ei oikein ole edes otettu todesta. Ruokaa ehkä pidetään itsestään selvänä, mitä se ei todellakaan ole.”

Itämarkkinaan on uskottu ja petytty

Karhunen pohtii, että ehkä asiaan aletaan herätä maatilojen määrän romahtamisen myötä. ”Suomalainen monipuolinen ruokakulttuuri ansaitsee uudistua ja jatkaa traditiota. Kotimaisen ruoan arvostuksen soisi nousevan sille tasolle, mikä sille kuuluu. Omalta kotiseudulta ja kotimaasta tuleva ruoka on aina paras valinta.”

Päivi Karhunen
Päivi Karhunen

Haasteita on tietenkin monenlaisia, toteaa Päivi Karhunen. Paitsi, että paikallisen elintarviketuotannon jalostusaste on matala, tuotanto on myös rajusti vähenemässä. Kehitys on saatava kääntymään, sanoo Päivi Karhunen.

”Kun Venäjän vienti vielä veti, uskottiin itämarkkinan mahdollisuuksiin lujasti. Siihen on Suomessa uskottu toistuvasti, mutta myös pettymyksiä on tullut useamman kerran. Suomen liityttyä Euroopan Unioniin aukesi laaja Euroopan laajuinen kotimarkkina, johon ei kuitenkaan kiinnitetty valtavan suurta huomiota. Tämän sisämarkkinan mahdollisuuksien ottaminen todesta on Suomen suurin haaste. Euroopan tarjoamia mahdollisuuksia ei olisi enää varaa ohittaa”, Karhunen huomauttaa.

Suomalaisilla elintarvikkeilla on hyvää kansainvälistä potentiaalia, ja nyt on aika käyttää se hyödyksi.

”Työtä se teettää, totta kai, mutta sitä teettää myös oma kotimainen markkina ongelmineen. Euroopan ”kotimarkkinan” lisäksi mahdollisuuksia on toki muuallakin, mutta helpointahan on aloittaa kohtuullisen läheltä ja jokseenkin tutuista ympäristöistä. Tämä haaste on valtakunnallinen, mutta myös erittäin seudullinen. Vähintään Euroopan suuntaan tulee liikahtaa.

Päivi Karhunen vetää Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka (KEKE) -hanketta. ”Elintarvikkeiden tuotantoon, jalostukseen ja markkinoihin – ja etenkin kansainvälisiin markkinoihin – liittyvä kehittäminen on elämäntehtäväni, jota olen toteuttanut jo noin 30 vuotta eri seuduilla ja maailmalla.”

”Olen aloittanut hankkeen kumppaniorganisaatioihin ja yhteistyökumppaneihin sekä sidosryhmiin tutustumisen. Tämä kaikki on sujunut oikein mukavasti ja kaikesta minulla on paljon hyvää sanottavaa. Yhteistyöhenki on todella hyvä”, kiittelee Päivi Karhunen.

 

Julkaistu joulukuussa 2023

Yhteystiedot:

Karhunen Päivi

Asiantuntija
+358 20 615 7783
+358 40 511 7783 

paivi.karhunen@kinno.fi

Scroll to top