Kauppiasyrittäjä Nina Alatalo

Ei mikään normipirkko, vaan ihan supermimmi

Byrokratia, taloudellinen riski ja tukkurikontaktien löytyminen askarruttivat eniten kauppiasyrittäjä Nina Alataloa, kun hän vakavasta sairaudesta toivuttuaan päätti tarttua unelmansa liepeestä ja toteuttaa sen.

”Astuessani ensimmäistä kertaa kauppani tyhjään liiketilaan, näin sieluni silmin nykyisen kaupan tunnelman ja aistin voimakkaasti, että tässä se nyt on”, entinen ravintola-alan ammattilainen kertoo. Nyt Nina Alatalo pyörittää ”hitoksee ihanaa” kivijalkakauppaa Kouvolan keskustan tuntumassa Tapiolankadulla. Ihanassa kaupassa kaupan on ihania tavaroita ja niiden ympäröimänä kauppias nauttii, kun saa keskustella kauppaan poikkeavien ihmisten kanssa.

Byrokratian mörkö

”Se byrokratia: miten kaikki hoidetaan, mistä ylipäätään lähdetään liikkeelle, jos haluaa perustaa yrityksen? Miten saan kontaktit tukkureihin?”, kertaa Nina Alatalo ajatuksiaan kun päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli syntynyt. Visiitti vakavien asioiden äärellä oli synnyttänyt vahvan halun alkaa toteuttaa unelmia, ihan villeimpiäkin.

”Olihan taloudellinen riskikin tietysti mielessä; mitä jos en saakaan riittävästi asiakkaita? Mielestäni yrittäjän on kuitenkin niin paljon uskottava omaan tekemiseensä, että saa muutkin uskomaan”, pohtii Nina Alatalo.

Kauppiasyrittäjä Nina Alatalo
Nina Alatalo

Perustiedot yrittämisestä löytyivät Internetistä, mutta pian Nina Alatalo koki tarvetta istua asiantuntijan kanssa alas, jotta saisi kysellä lisää. Alatalo varasi ajan Kinnon yritysneuvonnasta ja yritysneuvoja Timo Lehmusmetsän kanssa käydyt keskustelut auttoivat eteenpäin.

”Timon kanssa käydyt keskustelut avasivat paljon asioita ja niiden pohjalta lähdin toteuttamaan yrittäjyys-uraani. Piti ratkaista esimerkiksi, mikä yhtiömuoto olisi järkevä minulle, miten haen y-tunnuksen, miten haen starttirahaa tai voinko edes saada sitä.”

”Muistan ikuisesti sen, kun sain y-tunnuksen, se oli hieno hetki. Ajattelin, että nyt olen naimisissa tämän numerosarjan kanssa ja opettelin sen heti ulkoa”, nauraa Nina Alatalo.

 Yrittäjyyden ensiaskeleilla olivat mukana myös starttiraha-hakemuksen vastaanottanut TE-toimisto ja tilitoimisto, joka osaltaan selkiytti Alatalolle liiketoimintaan liittyviä kommervenkkejä. ”Oli alusta asti selvää, että otan tilitoimiston tuekseni.”

Tuore yrittäjä on saanut seurata ystäväpiirinsä yrittäjien moninaisia vaiheita haasteineen ja palkintoineen. ”Sieltä se arvostus onkin noussut, kun olen nähnyt, mitä se yrittäjyys voi tuoda tai viedä. Nöyryys ja ahkera tekeminen vievät jo pitkälle”, hän sanoo.

Samalla Nina Alatalo kuitenkin korostaa levon ja palautumisen tärkeyttä. ”Pitkää päivää tekevä yrittäjä ei ilman lomapäiviä pärjää, se on fakta johon kannattaa suhtautua vakavasti. Viimeistään silloin, kun vapaa-aikanakin on puuhastelemisen pakko, on syytä opetella pysähtymisen taito. Sillä ennen pitkää pysähdys tulee ja se voi tulla ykskaks yllättäen, kun yhtenä aamuna sängystä ei vaan enää pääse ylös. Siksi yrittäjän täytyy panostaa omaan hyvinvointiinsa.”

Nina Alatalo paljastaakin itse nauttivansa hitaista aamuista ja sohvalla löhöilystä. Tämän yrittäjän tärkein harrastus on kuitenkin ruoanlaitto.

ihana-kauppa.fi

 

Hankinta-asioissa asiantuntijasi on:

Marita Melkko

Melkko Marita

Hankinta-asiamies
Julkiset hankinnat
+358 20 615 5039
+358 40 489 9299
marita.melkko@kinno.fi

Scroll to top