Kuvituskuva Kouvolasta, jossa Pohjola-talo ja muita Kouvolan keskustan rakennuksia.

atNorth rakentaa megaluokan datakeskuksen Kouvolaan

Käytöstä syntyvä kierrätyslämpö ohjataan kaupunkilaisten tarpeisiin

TIEDOTE 7.12.2023

Datakeskuksen 2025 loppupuolella valmistuva ensimmäinen vaihe on kapasiteetiltaan 60 megawattia ja sen tuottama hukkalämpö tulee tarjoamaan Kouvolan kaupunkilaisille lämmitystä sekä kuumaa vettä.

atNorth, johtava pohjoismainen konesali-, suurteholaskenta- ja tekoälypalveluiden tarjoaja, on ilmoittanut laajentavansa toimintaansa Suomessa uuden megaluokan datakeskuksen voimin. Tilat sijoittuvat Redeve Oy:ltä ostetulle 21 hehtaarin alueelle Kouvolassa. Keskus on osa atNorthin kasvustrategiaa, ja se tulee olemaan yrityksen kymmenes datakeskus Pohjoismaissa ja neljäs kampus Suomessa. Keskus on osa atNorthin kasvustrategiaa, ja se tulee olemaan yrityksen kymmenes datakeskus Pohjoismaissa ja neljäs kampus Suomessa.

Ensimmäisessä vaiheessa datakeskuksen kapasiteetti on 60 megawattia ja se valmistuu käyttöön vuoden 2025 toisella puoliskolla. Kun FIN04 on täysin valmis, sen kapasiteetti voi laajentua jopa useisiin satoihin megawatteihin. Megaluokan datakeskus palvelee sekä konesaliasiakkaita että räätälöityjä projektiratkaisuja.

"Sopimus on jälleen yksi merkittävä virstanpylväs atNorthille. Kouvola on kasvumme kannalta kriittinen sijainti seuraavalle megaluokan keskuksellemme. Jatkamme laajentumista ja vastaamme kasvavaan korkean suorituskyvyn palveluiden kysyntään. Olemme tehneet läheistä yhteistyötä Kouvolan kanssa, ja olemme vaikuttuneita siitä, miten hienosti kaupunki on ottanut meidät vastaan” kommentoi atNorthin toimitusjohtaja Eyjólfur Magnus Kristinsson.

“Keskustelemme useiden tekoäly-yritysten, pilvijättien sekä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Ne tarvitsevat suorituskykyistä laskentaa ja ovat kiinnostuneita siirtymään Pohjoismaihin pienentääkseen IT-työkuormiensa hiilidioksidipäästöjä. Visiomme mukaisesti olemme edelläkävijöitä tulevaisuudenkestävässä datakeskusinfrastruktuurissa.”

Kouvolan kaupunki ja KSS Energia kumppaneina

Suomi on maailmankin mittapuulla teknologian ja digitalisaation markkinajohtaja, jolla on pitkä perinne tutkimuksessa ja innovoinnissa, korkeasti koulutettua työvoimaa sekä vakaa ja kilpailukykyinen liiketoimintaympäristö. Kouvolan seutu tunnetaan kestävän kehityksen käytännöistään: kaupunki edistää kiertotaloutta infrastruktuurinsa suunnittelussa ja arkkitehtuurissa paikallisten yhteisöjen, yritysten ja asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

”Kouvola on haluttu, kestävä kohde. Toivotamme liiketoimintainvestoinnit tervetulleiksi vastuullisilta yrityksiltä, kuten atNorthilta, jotka haluavat edistää digitalisaatiota ympäristövastuullisella tavalla,” sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.

“Olemme innoissamme yhteistyöstä atNorthin kanssa. Yhdessä nostamme esiin innovaatiota, digitaalista kilpailukykyä ja kestävyyttä.”

atNorth tekee tiivistä yhteistyötä Kouvolan kaupungin ja energiakumppani KSS Energian kanssa. Uusi FIN04-keskus suunnitellaan lämmön talteenottoa silmällä pitäen, jolloin datakeskuksessa syntyvä ylimääräinen lämpö on mahdollista tarjota KSS:n voimalaitokseen ja uudelleen hyödynnettäväksi kaupunkilaisten tarpeisiin.

"On innostavaa työskennellä atNorthin kanssa lämmönkierrätyksen mahdollistamiseksi. Uskon sen toimivan inspiraationa muille yrityksille, jotka pyrkivät saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteita ja edistämään parempaa maailmaa," kommentoi KSS Energian toimitusjohtaja Marko Riipinen.

Vuonna 2023 atNorth on ostanut kaksi uutta datakeskusta Suomesta. Lisäksi se rakentaa paraikaa kolmatta datakeskusta Suomeen sekä 30 megawatin keskusta Tanskaan, jotka on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 lopussa. Tänä vuonna yhtiö saattoi myös päätökseen yrityskaupan ruotsalaisen Gomputen kanssa, lisäten portfolioonsa fullstack HPC-as-a-Service-tarjooman sekä uuden datakeskuksen Ruotsissa.

Lisätietoa:

Essi Isomäki, Netprofile Finland Oy, puh. 040 572 4648, essi@netprofile.fi

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi

Va. toimitusjohtaja Pasi Miettinen, Kouvola Innovation Oy, puh. 020 615 8814, pasi.miettinen@kinno.fi

 

Tietoa atNorthista

atNorth on Pohjoismaiden johtava datakeskuspalveluyhtiö, joka tarjoaa kestäviä, kustannustehokkaita ja skaalautuvia konesali- ja suurteholaskennan palveluita Islannissa, Ruotsissa ja Suomessa. Yritys hallinnoi seitsemää datakeskusta strategisesti tärkeissä lokaatioissa Pohjoismaissa. Kahdeksas datakeskus avautuu Helsingissä vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä ja yhdeksäs Tanskassa vuoden 2024 neljännellä neljänneksellä. Kymmenes keskus valmistuu käyttökuntoon vuoden 2025 aikana Kouvolaan.

Kestävyys on atNorthin toiminnan ytimessä, ja sen datakeskukset toimivat uusiutuvalla energialla ja tukevat kiertotalouden periaatteita. Kaikissa atNorthin datakeskuksissa innovatiivinen suunnittelu, energiatehokkuus ja älyratkaisut mahdollistavat pitkäikäisen infran ja joustavan käyttöönoton. Räätälöidyt ratkaisut mahdollistavat yrityksille tehokkaan, kustannusoptimoidun vaihtoehdon datankäsittelyn työkuormien laskentaan, simulointiin, kouluttamiseen ja visualisointiin.

atNorthin pääkonttori sijaitsee Islannin Reykjavikissa ja yhtiöön luottavat alansa johtavat organisaatiot kaikkein kriittisimpien työkuormiensa hallinnoinnissa. Yhtiö perustettiin vuonna 2009 ja se siirtyi Partners Groupin omistukseen vuonna 2022. Lisätietoa atNorthista löydät osoitteesta atNorth.com tai seuraamalla atNorthia LinkedInissä tai Facebookissa.

Scroll to top