Arttu Kortelainen on lukiolainen, mediatyöläinen, yrittäjä ja työnantaja

Kymintehtaan koulun uutisryhmän kasvatti työllistää nyt myös kavereitaan

Arttu Kortelainen innostui kuvaamisesta alakouluikäisenä ja on jo 15-vuotiaasta lähtien tienannut harrastuksellaan freelancerina, keikkatöitä tehden. Ensimmäinen media-alan kesätyöpaikka löytyi Kouvolan kaupungin kesätyösetelin avittamana paikallisesta mainostoimistosta.

Nyt 17-vuotiaalla lukiolaisella on oma yritys ja hän näkee itsensä tulevaisuudessakin sekä yrittäjänä että mediatyöläisenä.

”Ei meillä ole suvussa yrittäjiä, eikä minulla ollut aluksi mitään kontakteja media-alalle."

 

Kuva Arttu Kortelaisesta.
Arttu Kortelainen on 17-vuotias lukiolainen ja media-alan yrittäjä.

"Kävin 14-vuotiaana kysymässä mainostoimistosta kesätöitä, joita ei sinä vuonna ollut, mutta kun seuraavana vuonna sain kaupungin kesätyösetelin, kesätyökin järjestyi.”

”Sittemmin sain samalta työnantajalta keikkatöitä. Aluksi laskutin kevytyrittäjänä, mutta tätä nykyä minulla on oma toiminimi. Yritykselläni on omiakin asiakkaita ja olen kyennyt myös työllistämään kavereitani.”

”Lukion jälkeen menen varmasti armeijaan, mutta mitä sen jälkeen; opiskelemaan vai töihin, sitä en osaa sanoa. Sen tiedän, että kyllä se varmasti tähän alaan liittyy.”

”Olen saanut apua Kinnon yritysneuvonnasta, muun muassa yritykseni perustamispaperit kirjoittelimme yhdessä yritysneuvojan kanssa. Lisäksi minulla oli lista kysymyksiä, joihin sain vastaukset.”

”Kyllä jo ihan nuorenakin voi perustaa yrityksen, jos on joku idea. Siinä saa paljon erilaista oppia ja kokemusta”, kannustaa Arttu Kortelainen.

”Kannattaa olla aktiivinen ja oma-aloitteinen.”

 

”Eniten pidän videokuvauksesta ja livestriimausten monikameraohjauksen tekemisestä. Hankalimmat asiat taas liittyvät enemmän yrittäjänä toimimiseen ja paperitöihin: kirjanpitoon ja veroilmoituksen tekoon. Tuntuu, etteivät ohjeet aina ole ihan selkeitä.”

 

Videotuotanto on monimuotoinen maailma, joka edellyttää hintavia laite- ja ohjelmistoinvestointeja.

”Markkinoille tulee koko ajan uutta kalustoa, jota tekisi mieli kokeilla, mutta olen aika hyvin kyennyt pitämään itseni kurissa, enkä ole tehnyt ylimääräisiä hankintoja. Seuraan alan kehitystä ja muiden videontekijöiden töitä YouTubesta.”

”Parhaillaan teen videosarjaa yrittäjyys- ja työelämätaidoista perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten käyttöön. Sitä voi käyttää esimerkiksi yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaalina.”

 

arttukortelainen.fi

Arttu Kortelainen, omin sanoin: katso video.

 

Teksti ja kuvat: Kirsi Markkanen, kesäkuu 2022
Video: Arttu Kortelainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top