Miten lisätä yritysten kiinnostusta julkisiin tarjouskilpailuihin?

Tutkimusten mukaan jokainen lisätarjous voi laskea hankinnan hintaa 5–10 % julkisissa tarjouskilpailuissa. Lisäämällä kilpailua ja tarjoushalukkuutta voidaan saavuttaa parempia sopimuksia julkiselle sektorille.

Julkisiin hankintoihin osallistuminen voi olla monelle yritykselle haastavaa. Yritysten tarjoamishalukkuutta voidaan kuitenkin lisätä monin eri tavoin, kuten lisäämällä tiedotusta, järjestämällä markkinavuoropuheluja ja parantamalla hankintaprosessien läpinäkyvyyttä. Myös järjestelmällinen tiedottaminen hankintamahdollisuuksista ja niiden hyödyistä kannattaa.

Yritysten tarjoamishalukkuuden ja osallistumisen lisääminen julkisiin hankintoihin on tärkeä tavoite, sillä se edistää kilpailua ja voi johtaa kustannustehokkaampiin ja laadukkaampiin hankintoihin julkiselle sektorille. Sekä hankintayksiköiden että yritysten osaamisen lisääminen on kuitenkin avainasemassa, kun pohditaan, miten yhä useampia tarjoajia saadaan mukaan tarjouskilpailuihin.

Alla muutamia ehdotuksia toimenpiteistä, joilla julkisista hankinnoista voidaan tehdä houkuttelevampia ja saada enemmän tarjouksia sekä parempia diilejä kaikille osapuolille. Esimerkiksi näin yritysten kiinnostusta ja osallistumista voitaisiin lisätä:

1. Selkeyttämällä ja yksinkertaistamalla hankintaprosesseja

 Monet kokevat julkiset hankinnat monimutkaisiksi ja byrokraattisiksi. Vähentämällä byrokratiaa, selkeyttämällä ohjeita, helpottamalla vaatimuksia, tarjoamalla hankintaneuvontaa ja käyttämällä helppokäyttöisiä digitaalisia järjestelmiä voidaan madaltaa yritysten kynnystä osallistua.

2. Helpottamalla pk-yritysten osallistumista

Pienet yritykset jäävät usein ulkopuolelle suurista hankinnoista. Jakamalla hankinnat pienempiin osiin ja kannustamalla yrityksiä yhteistyöhön, myös pk-yritykset saadaan mukaan kilpailuun.

3. Läpinäkyvyydellä ja tasapuolisuudella

Selkeät kriteerit ja reilu kilpailu lisäävät luottamusta. Yrityksille voi myös antaa palautetta tarjouksistaan, jotta ne voivat parantaa suoritustaan tulevaisuudessa.

4. Tiedottamalla hankinnoista tehokkaammin

Monet yritykset eivät edes tiedä julkisista hankintamahdollisuuksista. Tiedottamalla niistä paremmin, järjestämällä markkinavuoropuheluja ja tarjoamalla yrityksille koulutusta voidaan lisätä osallistumista.

5. Huomioimalla laatu, eikä vain hinta

Jos tarjouskilpailussa keskitytään pelkkään hintaan, monet laadukkaat yritykset saattavat jättäytyä pois. Kun painotetaan myös laatua ja innovatiivisia ratkaisuja, useammat yritykset innostuvat tarjoamaan.

6. Madaltamalla ensimmäisen tarjouksen kynnystä

Aiemmat kokemukset julkisista hankinnoista voivat pelottaa uusia toimijoita. Vähentämällä vaatimuksia ensimmäisen tarjouksen kohdalla saadaan uusia yrityksiä mukaan.

7. Huomioimalla kilpailun vaikutus hintoihin

Tutkimusten mukaan jokainen lisätarjous voi laskea hankinnan hintaa 5–10 %. Lisäämällä kilpailua voidaan siis saavuttaa parempia sopimuksia julkiselle sektorille.

 

 

 

Hankinta-asiamiehen yhteystiedot:

Marita Melkko

Melkko Marita

Hankinta-asiamies
Julkiset hankinnat
+358 20 615 5039
+358 40 489 9299
marita.melkko@kinno.fi

Scroll to top