Hanna-Mari Keränen ja Tiina Luoma liputtavat Kouvolan elinvoiman ja elintarvikeosaamisen puolesta
Elintarvikeosaajat Hanna-Mari Keränen ja Tiina Luoma aloittivat työnsä Kinnossa syyskuun alussa. Hanna-Mari Keränen toimii projektipäällikkönä PALKO — Palkokasvien viljelykeskittymä Kymenlaaksoon -hankkeessa, jonka tavoitteena on palkokasvien koko arvoketjun toimintaedellytysten parantaminen, sekä elintarvikealan uudistamisen edistäminen, työllisyyden sekä kestävän ruokatuotannon ja huoltovarmuuden lisääminen Kymenlaaksossa. Tiina Luoma puolestaan edistää paikallisten elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja tuli Kinnoon vetämään KELKKA – Kymenlaakson elintarvikesektori kansainvälisille areenoille -hanketta.
Kainuusta lähtöisin oleva Hanna-Mari Keränen päätyi pari vuotta sitten Kouvolaan, useiden maailmalla ja pk-seudulla vietettyjen vuosien jälkeen. Kinnossa hän aloitti työt PALKO-hankkeen vetäjänä syyskuun alussa.
”Veri veti takaisin metsä- ja järvimaisemiin. Olen päivä päivältä ihastuneempi seutuun ja uskon täysillä sen potentiaaliin niin perheiden asuinpaikkana kuin yritysten sijaintipaikkanakin. Minulle on unelmien täyttymys päästä kehittämään Kouvolan seudun elinvoimaa. Luotan siihen, että tuon omalla osaamisellani ja motivaatiollani tarvittavaa voimaa ja energiaa niihin projekteihin, joissa voin auttaa yrityksiä ja ihmisiä sijoittumaan alueellemme.”
”Olen koulutukseltani kauppatieteiden maisteri ja MBA. Työskentelin vuosia laskentatoimen ja rahoituksen alalla, kunnes lopulta päädyin harrastuksen myötä viinien pariin töihin. Yli vuosikymmen vierähtikin viinien tuotepäällikkönä maahantuontiyrityksessä. Olen myös toiminut tukkumaailmassa kategoriapäällikkönä, vastuunani maitotalous- ja kasviperäisten tuotteiden hankinnat.”
”Työnkuvan monipuolisuus onkin valttikorttini myös nykyisessä työssäni Kinnossa projektipäällikön ja -assistentin roolissa. Vastuulleni kuuluvat niin elintarvikesektorin hankkeiden taloushallinnon tehtävät kuin sidosryhmäkontakteista huolehtiminenkin.”
”PALKO-hankkeessa teen selvitystyötä kasviproteiinipohjaisten kuluttajatuotteiden markkinoista ja vientimahdollisuuksista. Tehtäväni on myös luoda toimiva tuottajien ja jalostajien yritysverkosto ja liiketaloudelliset yhteydet Kymenlaakson ja Keski-Euroopan välille.”
"Olen vaikuttunut siitä, miten monipuolisten osaajien työyhteisöön olen päässyt."
”Kinnossa minulla on tukenani huikeita ammattilaisia, jotka kannustavat ja osaavat katsoa eteenpäin. Me kaikki olemme sitoutuneita Kouvolan seudun elinvoimaisuuden kasvattamiseen.”
”Vapaa-aika vierähtää kahden lapsen kanssa harrastaen ja ulkoillen. Retkeily ja sienestäminen yhdistävät koko perhettä ja olemme iloisia, että Kouvolan seutu tarjoaa tähän todella upeat mahdollisuudet. Oma lempiharrastukseni on päämäärätön samoilu metsässä, ilman aikatauluja.”
Kasvumahdollisuuksia Suomen rajojen tuolta puolen
Aiemmin Business Finlandin Food from Finland -vientiohjelmassa projektipäällikkönä työskennellyt Tiina Luoma tuli Kinnoon vetämään KELKKA – Kymenlaakson elintarvikesektori kansainvälisille areenoille -hanketta.
”Ensimmäinen tehtäväni on tutustua alueen elintarvikeyrityksiin ja niiden tarpeisiin sekä tarvittaessa kannustaa yrityksiä etsimään kasvumahdollisuuksia Suomen rajojen ulkopuolelta.”
”Elintarvikealalla messut ovat yksi tärkeimmistä väylistä tavata potentiaalisia kumppaneita. Tarkoitus on myös käydä tutustumassa muutamaan kohdemarkkinaan. Pelkkä verkosta tiedon etsiminen ei riitä, vaan täytyy käydä eri kauppapaikoissa katsomassa, miltä kilpailijat näyttävät hyllyssä. Se, mikä toimii yrityksen kotimaassa, ei välttämättä houkuta kuluttajaa kohdemaassa.”
”Ensimmäinen isompi toimenpidekokonaisuus on osallistua Berliinissä järjestettäville Grüne Woche -messuille, missä yrityksillä on mahdollisuus verkostoitua ja solmia kumppanuuksia. Messut ovat yrityksille oiva paikka saada palautetta omasta tuotteestaan ja sen sopivuudesta Saksan markkinoille.”
"On vanhanaikainen ajatus, että ensin täytyy kasvaa Suomessa tarpeeksi isoksi, että voisi alkaa miettimään kansainvälistymistä."
”Koulutukseltani olen BBA tradenomi ja valmistunut Helsingin Liiketalouden ammattikorkeakoulusta englanninkieliseltä linjalta. Tällä hetkellä olen kirjoilla Xamkissa, josta minulla opinnäytetyötä vaille oleva Kestävän liiketoiminnan kehittäjä -tutkinto YAMK-ohjelmasta. Opiskelin muutama vuosi sitten digimyynnin ja -markkinoinnin erikoistumistutkinnon Haaga-Heliassa. Kunhan saan opinnäytetyöni tehtyä, niin opiskelut saavat riittää hetkeksi, sillä niiden yhdistäminen kokopäiväiseen työhön ja perhe-elämään on melkoinen palapeli.”
”Minua kiehtoo ajatus, että pääsen vaikuttamaan ja kehittämään asioita alueellisesti hyödyntäen saamiani oppeja ja verkostoja. Olisi hienoa, jos alueen elintarvikeyritykset avullani löytäisivät tiensä maailmalle tai pystyisivät laajentamaan jo olemassa olevia markkinoita.”
Tiina Luoma asuu perheineen Helsingissä. "Vapaa-aikani kuluu hyvin pitkälti perheen parissa ja varsinkin taaperon kanssa tulee paljon ulkoiltua ja ihmeteltyä ympäristöä."
Katso myös:
PALKO – Palkokasvien viljelykeskittymä Kymenlaaksoon, tietoa hankkeesta täällä.
KELKKA – Kymenlaakson elintarvikesektori kansainvälisille areenoille, hankesivulle tästä.
Julkaistu syyskuussa 2024