Laskelmat ja kirjanpito

Huolellisesti tehty kannattavuuslaskelma on kriittinen vaihe arvioitaessa yrityksen menestymismahdollisuuksia. Yrittäjällä saa olla pää pilvissä aina silloin tällöin, mutta lukuja on rustattava nöyrin mielin ja jalat maassa. Kulut kannattaa arvioida ennemmin liian suuriksi kuin pieniksi.

Kannattavuuslaskelman ytimessä on kaksi asiaa: mitkä ovat yritystoiminnan kustannukset ja miten liikevaihto muodostuu? Tärkeä ohjenuora yrittäjälle on muistaa, että firman rahat ja omat rahat on pidettävä erillään aina ja joka tilanteessa.

Kirjanpito

Kirjanpitolain mukaan kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia. Kysymyksessä ei silti ole välttämätön paha, vaan välttämätön hyvä: kelpo kirjanpitäjä on yrittäjän paras ystävä. Yrittäjän täytyy tietää perusasiat esimerkiksi arvonlisäverosta, mutta kirjanpitäjällä on oman alansa tarkin ja viimeisin tieto. Kun yrityksen taloushallinto on hyvissä käsissä, yrittäjä nukkuu yönsä paremmin ja välttää karikot varmemmin.

Valitse tilitoimisto, jolla on kokemusta aloittavien yritysten kanssa toimimisesta – ja rakenna kirjanpitäjääsi hyvä ja luottamuksellinen suhde.

 

Katso lisätietoa täältä:

Linkki Taloushallintoliiton sivuille: Kirjanpidon ABC
Linkki Yritystulkki.fi-sivuille: Yritystulkki

Lisätietoja

Timo Lehmusmetsä

Lehmusmetsä Timo

Yritysneuvoja
Yrityksen perustaminen
+358 20 615 5957
timo.lehmusmetsa@kinno.fi

Scroll to top