Sami Anteroinen

Yrittäjän ääni: Yrittäjän joulusaarna

Blogi 24.12.2020  - ”Maailman suurin tarina” meinasi sakata heti startissa, kirjoittaa viestintäyrittäjä Sami J. Anteroinen

Valloittava ajattelija Simon Sinek on läpivalaissut yrittäjyyttä monesta kulmasta. Kuuluisassa case-esimerkissään hän muistelee Wrightin veljeksiä ja näiden legendaarista ensilentoa. Sinekin pointti on tämä: veljesten ei olisi koskaan pitänyt onnistua.

Peruutetaan hiukan. Sinekin mukaan bisneksissään epäonnistuneilla yrittäjillä on usein esittää kolmen kohdan lista, miksi näin kävi: markkinoille tulon ajoitus oli ongelmallinen, rahoituskuviot menivät puihin ja tiimi ei ollut niin hyvä kuin luultiin. Wrightin veljekset ovat esimerkki siitä, miten nämä ongelmat voitetaan.

Näillä polkupyöränkorjaajilla ei nimittäin ollut rahaa eikä tukijoukkoja – he puuhastelivat kahdestaan ”rakkaudesta lajiin”. Samaan aikaan valtamedia kyllä tohkeili ilmailusta, mutta esimerkiksi New York Times oli asettanut pelimerkkinsä ihan toisen pioneerin taakse. Pojat lähtivät kisaan takamatkalta – tai itse asiassa melkein vahtimestarin kopin luota – ja voittivat sen.

Kun kuulin Wrightin veljesten tarinan tässä viitekehyksessä, se aiheutti yllättävää resonointia. Tajusin nimittäin vielä isomman stoorin, joka noudattaa samaa käsikirjoitusta. Ja kappas: siinäkin tarinassa noustaan taivaisiin.

Jeesus Nasaretilaisen ei olisi koskaan pitänyt onnistua. Ensinnäkin ajoitus oli ongelma, koska maailman mahtavin imperiumi oli miehittänyt hänen maansa, eikä Rooma juuri peukuttanut vallankumousyrityksiä, ei edes hengellisiä. Toki oli olemassa profetia tulevasta messiaasta, mutta juutalaispapisto oli tulokkaalle tyly: sinä puusepänplanttu et nyt ainakaan ole se luvattu vapahtaja.

Entäs sitten finanssipuoli? No, kuten tunnettua, Jeesuksen ikimuistoinen saapuminen Jerusalemiin tapahtui aasin selässä, koska sen kummoisempaan menopeliin ei ollut varaa. Jeesus oli itse asiassa niin köyhä, että hänen jäämistöstään ei löytynyt rahaa edes hautapaikkaan. Ilman temppelineuvoston Joosefin tunnontuskia – ja pulleaa kukkaroa – historia olisi pitänyt kirjoittaa toisin.

Ja sitten meillä on Team Jeesus. Sanottakoon se tässä kohtaa: voi Jeesus. Tusina oppimatonta kalastajaa, joista pahin kavaltaa Jeesuksen ja paras kieltää hänet kolmesti. Ja löytyypä possesta vielä kantakorttiskeptikkokin. Tässäkö siis high performance -porukka, joka vie mestarin viisauden maailman kaikkiin kolkkiin?

Nasaretilaisen startup oli tuhoon tuomittu alusta asti. Ja jotenkin – jotenkin – kun kaikki oli sanottu ja tehty ja hopearahatkin tilitetty, sana sai siivet ja muutti maailman.

Tallista alkaneelle tarinalle ei löytynyt pysäyttäjää, ei ylhäisten eikä alhaisten parista. Muistakaamme siis tänä jouluna viisasta Simonia, huimapäisiä veljeksiä ja lasta seimessään.

Ja yrittäjää mahdollisen mahdottomansa äärellä.

Katso Simonin video:
Simon Sinek: How great leaders inspire action | TED Talk


Sami J. Anteroinen

Kirjoittaja on kouvolalainen viestintäyrittäjä, joka näkee brändejä sielläkin, missä niitä ei ole