Rakennusmateriaalien uusiokäyttöä selvitettiin

Rakennusmateriaalien uusiokäytöstä on muualla Euroopassa jo laajaa kokemusta. Esimerkiksi Kööpenhaminassa sijaitsevien ns. resurssitalojen julkisivuissa hyödynnettiin purettujen kiinteistöjen tiiliseiniä isoina elementteinä. Uudelleen käytöllä saavutettiin julkisivujen osalta 60 % pienemmät hiilidioksidipäästöt Ylen mukaan.

Rakentaminen on Tilastokeskuksen mukaan toiseksi suurin jätteitä tuottava toimiala Suomessa, joten materiaalien uudelleen käytöllä voisi olla potentiaalia myös Kymenlaaksossa. Rakennusmateriaalien uudelleen käyttöä on nyt selvitetty Kouvolan ammattikorkeakoulun ja kehittämisyhtiö Kinnon yhteisessä hankkeessa, jossa oli mukana myös rakennusalan yrityksiä. Tavoitteena oli löytää uusia keinoja purkumateriaalien uudelleen käyttöön.

Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin kyltti purkumateriaalista. Kouvolan kaupungin Tilapalvelujen mukaan teos tulee toimimaan Valkealan vanhan kunnan talon paikalle vuonna 2024 rakennettavan Valkealan monitoimitalon nimikylttinä.

”Teoksessa on käytetty purettujen julkisten rakennusten ulkoverhoustiiliä, joita on hankittu useista rakennuksista ympäri Kouvolaa. Kylttiin on muun muassa säilötty pala Sippolan seurakuntataloa, Jokelan päiväkotia sekä palat Valkealan vanhasta kunnantalosta ja Valkealan kirjastosta”, kertoo asiantuntija Ville Räty Kouvola Innovationista.

Nimikyltin toteutus on yhteistyön tulos, johon saatiin mukaan myös paikallisia yrityksiä. Mukana hankkeessa ovat olleet Kouvolan Betoni Oy, Ri-plan Oy, Terrainfra Oy, Kouvolan kaupunki, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu XAMK ja kehittämisyhtiö Kouvola Innovation Oy.

Valkealan monitoimitalon tuleva nimikyltti sijoitettiin väliaikaisesti Pikku-Veturin päiväkodin entiselle tontille. Sijoituspaikka tuntuu luontevalta Kustaa III tien alkupäässä, jossa teos toimii käytännön esimerkkinä rakentamisen kiertotaloudesta.

Kuva: Ville Räty

 

 

Lisätietoa:

Katja Ahola, rakennustekniikan lehtori, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, katja.ahola@xamk.fi

Ville Räty

Räty Ville

Asiantuntija
+358 20 615 6368
ville.raty@kinno.fi

Scroll to top