Korona rokotti yksinyrittäjiä

Tähän mennessä (10.6.) kaupungin myöntämää yksinyrittäjätukea on hakenut 585 yksinyrittäjää, joista tukea on myönnetty vajaalle 500 yritykselle lähes miljoona euroa. Edellytyksenä 2000 euron suuruisen tuen saamiselle on koronan aiheuttama liikevaihdon tuntuva aleneminen.

Kouvolalaiset yksinyrittäjät ovat olleet tyytyväisiä kaupungin myöntämään tukeen, jolla on voinut kattaa kiinteitä kulujaan koronan vaikeuttamassa taloustilanteessa:

Kauneus- ja jalkahoitola Helinän yrittäjälle Heli Laurbärille koronan aiheuttama asiakaskato viime keväänä oli shokki.

”Yleensä kevät on ollut vilkasta aikaa, kun asiakkaat ovat varanneet erilaisia hoitoja. Mutta tämä kevät oli aivan järkyttävä, sillä tilauksiin tuli stoppi kuin veitsellä leikaten. Puhelimet alkoivat soida ja ihmiset halusivat koronan takia perua jo varaamiaan hoitoaikoja”, Heli Laurbär kuvailee mennyttä kevättä.

Hän seurasi tarkkaan uutisointia yrityksille suunnatuista tukimahdollisuuksista ja oli tyytyväinen, että myös yksinyrittäjiä huomioitiin. Tieto yksinyrittäjätuesta lähetettiin Kinnosta suoraa yksinyrittäjille sähköpostiin ja hakeminen oli helppoa.

”Oli hienoa, että sain sähköpostitse ohjeet ja linkin sähköiselle hakemuslomakkeelle. Sähköposti tuli torstaina ja hakemuksen tein perjantaina. Koska en tiennyt, että hakemukseen piti liittää myös verovelkatodistus todisteeksi siitä, ettei yrityksellä ole verovelkaa ja todistus liikevaihdon vähenemisestä, sain heti Kinnosta uuden ohjeen korjata hakemus siltä osin. Verovelkatodistuksen sain vero.fi –sivulta ladattua hakemukseen mukaan”, Laubär kertoo.

”Lisäsin liitteet hakemukseeni heti viikonloppuna, joten myönteinen päätös tuesta tuli jo sunnuntaina sähköpostiin ja rahat olivat tilillä maanantaina. Olen tosi tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että tuki järjestyi nopeasti, kaikki raha oli tarpeen, ne menivät vuokraan ja veroihin. Nyt asiakkaat ovat palanneet ja yrityksen tulevaisuus näyttää valoisammalta.”

 

Yrittäjä Jukka Niemi Jiiniemen Sähkö Oy:stä kertoo, että yksinyrittäjätukea oli helppo hakea.

"Se kävi näppärästi, vein hakemuksen liitteineen Kinnoon ja ei mennyt viikkoakaan, kun rahat olivat tilillä."

Yrittäjän mukaan tilanne ei ole vieläkään täysin normaali, mutta hän suhtautuu luottavaisin mielin yrityksensä tulevaisuuteen.

"Haastavaa aikaahan tämä on ollut. Mutta onhan näitä kriisejä nähty ennenkin, esimerkiksi 2008 finanssikriisi koetteli kovasti yrityksiä ja siitäkin selvittiin, kuten tästäkin", Niemi sanoo.

 

Parturi-kampaamo -yrittäjä Janita Hellsten kertoo löytäneensä osoitteen yksinyrittäjätuen hakemiseen Kouvolan  kampaajayrittäjien ryhmän somekanavalta. Hän on tyytyväinen hakemuksen nopeaan käsittelyyn.

”Tein hakemuksen sähköisesti, lomakehan on yleislomake kaikille toimialoille, mutta kysymykset olivat sopivan simppelit. Lähetin maanantaina hakemuksen, seuraavana päivänä tuli myönteinen päätös ja keskiviikkona rahat olivat jo tilillä, enpä olisi uskonut, että tuen saa niin nopeasti!”, hän kertoo.

Tuesta oli yrittäjälle suuri apu, sillä sen avulla hän sai katettua yrityksen kiinteitä kuluja. Nyt vaikea aika alkaa vähitellen väistyä.

”Pahin aika alkaa olla nyt ohi, vaikka vieläkin on hieman normaalia hiljaisempaa. Tilanne muuttui sen jälkeen, kun hallitus tiedotti toukokuun alussa maanantaina, että koulut avataan ja suurempien ryhmien kokoontumisia vähitellen sallitaan, niin tiistaina alkoi puhelin soida ja aamupäivän aikana aikoja varattiin viikoksi eteenpäin”, Janita Hellsten kertoo tyytyväisenä.

Yksinyrittäjätukea voi hakea vielä syyskuun loppuun asti. Hakeminen onnistuu täyttämällä joko sähköinen tai paperinen hakemuslomake ja toimittamalla hakemukseen tarvittavat liitteet. Katso tarkemmat ohjeet Kinnon sivuilta.

Lisätietoja

Leena Gardemeister

Gardemeister Leena

Yhteyspäällikkö
Rahoitusneuvonta, omistajanvaihdokset
+358 20 615 8191
leena.gardemeister@kinno.fi

Scroll to top