Elinvoimavaikutusten arviointi otetaan käyttöön Kouvolan hankinnoissa

Kouvolan hankintaseminaari kokosi jälleen satakunta yrittäjää, päättäjiä ja hankintoja tekeviä kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja ja keskustelemaan julkisista hankinnoista. Tilaisuudessa kuultiin, että yritys- ja elinvoimavaikutusten arviointi strategisesti ja taloudellisesti merkittävissä hankinnoissa liitetään osaksi kaupungin EVAus toimenpiteitä.

”Kouvolan kaupungin johtoryhmä on päättänyt toteuttaa ennakkoarvioinnin muun muassa palveluverkkomuutoksiin, uusiin kärkihankkeisiin ja rakentamispäätöksiin”, Kouvolan kaupungin hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä kertoi.

Rakennuttajapäällikkö Pia Rajala Kouvolan kaupungin Tilapalveluista esitteli puheenvuorossaan hankintaprosessin etenemistä julkisissa rakennusurakoissa. Hän korosti yrittäjän aktiivisuutta jo hankintojen alkuvaiheessa.

”Hankkijan ja tarjoajan vuorovaikutus on tärkeää. Siksi järjestämme markkinavuoropuheluja, joissa hankinnasta käydään jo ennakkoon keskustelua. Yrittäjällä on myös oma vastuu omasta aktiivisuudestaan. Kannattaa kysyä, kyseenalaistaa ja varmistaa jo ennakkoon hankintaan liittyviä asioita”, Pia Rajala muistutti.

Yrittäjä saa tietoa tulevista hankinnoista muun muassa kaupungin verkkosivuilta hankintakalenterista ja sähköisistä tarjouspalveluista. Tilapalvelut järjestää myös yrittäjien tapaamispäivän 18.1. 2023, jossa on mahdollisuus kysyä Kouvolan tulevista hankinnoista. Isot rakennusurakat päätyvät usein valtakunnallisten isojen rakennusyhtiöiden hoidettavaksi, mutta Kinnon hankinta-asiamies Marita Melkko on yritysten apuna, kun yritys haluaa tietoa miten päästä aliurakoitsijaksi tai tavarantoimittajaksi.

”Seuraamme hankintoja muun muassa ostolaskudatan kautta. Isojen investointien, eli yli 300 000 € urakoista 80 prosenttia on paikallisia kappalemäärinä, mutta suurin osa rahavirroista menee suuryrityksille isoihin urakoihin ” Rajala kertoi.

Yrittäjiltä kritiikkiä julkisomisteisten inhouse -yhtiöiden toimintaa kohtaan

Tuomi Logistiikka Oy:n hankintajohtaja ja Hankinta-Suomen Strategisen johtamisen -teemaryhmän vetäjä Tuure Marku tarkasteli hankintojen strategista johtamista. Tuomi Logistiikka Oy edustaa julkisomisteisia yhtiöitä, inhouse -yhtiöitä.

”Seuraamme tarkasti eri data-analyysityökalujen avulla hankintatoimintaamme. Meitä kritisoidaan markkinahäiriköksi, mutta kilpailutamme itse palveluntuottajat, joista monet ovat yksityisiä yrityksiä”, Marku kertoi.

Markun puheenvuoron jälkeen Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari nosti esiin pk-yritysten näkökulmaa inhouse -yhtiöiden toimintaa kohtaan.

”Olemme valitettavasti menossa väärään suuntaan ja siksi haluan haastaa kaikkia pohtimaan, miten voisimme tehdä hankintoja uudella tavalla. Esimerkiksi tulevat hyvinvointialueet nojautuvat vahvasti inhouse -yhtiöihin. Pirkanmaalla kaikki tukipalvelut hankitaan inhouse -yhtiöiltä ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen ruokahuollon tuottaa vastaavasti Servica. Kymenlaakson hyvinvointialue ulkoistaa taloushallinnon Sarastialle,” Jaskari huomautti.

Hankintaseminaarin teemoista tulossa juttusarja

Hankintaseminaarin asiantuntijapuheenvuorot käsittelivät monipuolisesti julkisia hankintoja ja synnyttivät vilkasta keskustelua osallistujissa. Muun muassa Hankinnoilla työllistämisen vauhditusohjelma -teemaa avasi projektipäällikkö Anu Tirkkonen Suomen Kuntaliitosta. Palveluntuottajan näkökulmaa hankinnoilla työllistämiseen toi avainasiakaspäällikkö Anne Hyypiä Lindström Oy:stä. Nykyisessä toimintaympäristön muutoksessa ovat keskiöön nousseet myös hankintatoimintaan liittyvät sopimukset, josta tilaisuudessa alustivat LM, OTM Ville Mielonen ja LM, VT Hannu Huostila, Lakiasiaintoimisto Almgren & Sankamo.  

Käsittelemme kaikkia  hankintaseminaarin teemoja tarkemmin tulevassa, Kinnon kanavissa julkaistavassa, Julkiset hankinnat -juttusarjassamme.

Kuva: Hankintaseminaarin juonsi MTV:n uutisankkuri Keijo Leppänen. Hankinta-asiamies Marita Melkko neuvoo sekä hankkijoita että tarjoajia julkisiin hankintoihin liittyvissä asioissa.

Lisätietoja

Marita Melkko

Melkko Marita

Hankinta-asiamies
+358 20 615 5039
marita.melkko@kinno.fi

Scroll to top