Yritykset valmistautuvat Kimolan kanavan avautumiseen

TIEDOTE 11.12.2019

Kimolan kanavan ja sen myötä uuden vesitieyhteyden avautumisen tuomat mahdollisuudet kiinnostavat alueen toimijoita. Lähes 40 kanavan vaikutusalueen toimijaa Lahdesta, Heinolasta, Iitistä ja Kouvolasta kokoontui marraskuun lopulla Jaalassa keskustelemaan kanavan tuomista mahdollisuuksista.

Kouvolan kaupunkisuunnittelun edustajat kertoivat käynnissä olevasta Pyhäjärven vesistön rantayleiskaavan tarveselvityksen tilanteesta. Tarveselvityksen tavoitteena on mahdollistaa alueen matkailu-, virkistys- ja veneilypalvelujen kehittäminen. Yrityksillä ja maanomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa keväällä 2020 valmistuvaan kaavaluonnokseen.

Kaupungin yhdyskuntatekniikka vastaa sulkualueen rakentamisesta. Tilaisuudessa esiteltiin ja keskusteltiin sulkualueen liikenne- ja paikoitussuunnitelmista sekä jalankulkijoiden liikkumisväylistä alueella. Alueelle tulee mm. sululle avautuva näköalapaikka ja mahdollisuus kioksi-kahvila -toiminnalle.

RISTEILYLIIKENNE KANAVALLA KIINNOSTAA LAIVUREITA

Heinolan laivaosakeyhtiö suunnittelee risteilyliikennettä Heinolasta Pyhäjärvelle m/s Pyhäjärvi-aluksellaan, joka on liikennöinyt Heinolan ja Vuolenkosken välillä jo kesällä 2019. Myös lahtelainen Tiirismaan Laivat Oy selvittää mahdollisuuksiaan liikennöidä m/s Kymppi- tai m/s Suvitähti-aluksillaan uudella reitillä.

Kouvolalaisia veneilyliikenteen toimijoita tilaisuudessa edustivat Kymisun Oy ja vastikään laivahankinnan tehnyt Virtakiven Sauna. Laivaliikenne kaipaa myös mm. bussiliikennöitsijöitä ja caterin- kumppaneita. Erityisesti ryhmille tarjottavat bussi-laiva -yhdistelmämatkat, joihin sisältyvät vierailut lähialueiden matkailukohteissa, ovat mahdollisia uusia matkailutuotteita. 

Yhteisesti todettiin, että veneilyliikenteen lisäksi auto-, bussi-, pyöräily- ja motoristimatkailijoiden kiinnostus kanavaa kohtaan tulee olemaan merkittävää ja mahdollistaa matkailutulon kasvun. Kasvun edellytyksenä on kuitenkin palvelutarjonnan kehittyminen kanavan vaikutusalueella.

Kimolan kanavaa ja uutta vesitieyhteyttä esitellään tammikuussa Matka2020-messuilla ja helmikuussa Vene20-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

 

Tilaisuuden järjestivät Kouvolan kaupunki ja Kouvolan Innovation Oy:n Lähilomailun väylä –hanke. Hanke on LahtiRegionin ja Kouvola Innovation Oy:n yhteinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettava hanke. 

 

LISÄTIETOJA:

Kouvolan kaupunki

  • Petteri Portaankorva, kehitysjohtaja, p. 020 615 1287
  • Marko Luukkonen, yleiskaavapäällikkö, p. 020 615 7169
  • Topi Suomalainen, kaavoitusinsinööri, p. 020 615 8261
  • Olli-Pekka Helaja, suunnitteluinsinööri, p. 020 615 6723

Kouvola Innovation Oy

  • Raija Sierman, asiantuntija, p. 020 615 8254