Työllisyyden paraneminen selittänee uusien yritysten määrän vähenemistä Kouvolassa

Koko maassa kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla perustettiin uusyrityskeskusten kautta kolme prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Kouvolassa puolestaan uusia yrityksiä perustettiin edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tammi-kesäkuun aikana koko maassa perustettiin uusyrityskeskusten tarjoaman maksuttoman yritysneuvonnan avulla yhteensä 4065 uutta yritystä. Tämä on kolme prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.  Asiakaskäyntien määrä kuitenkin väheni vuoden takaisesta selvästi, jopa 14 prosenttia.

– Uusia yrityksiä syntyy verkostomme kautta nyt tehokkaammin kuin aikaisemmin. Neuvontaan tullaan selvästi aiempaa valmiimpien ideoiden kanssa eikä neuvontaa näin ollen tarvita niin paljon yhtä asiakasta kohden, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi arvioi.

Alle 36-vuotiaiden osuus yrityksen perustaneista oli vuoden alkupuoliskolla 50,4 prosenttia. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 47,6 eli lähes kolme prosenttiyksikköä pienempi. Eniten yrityksiä perustivat tammi-kesäkuussa 26-30-vuotiaat, joiden osuus kaikista yrityksen perustaneista oli 18,5 prosenttia.

Kouvolassa uusyrityskeskuksessa vastaavana aikana perustettiin 61 yritystä eli 28 % vähemmän kuin edellisvuotena. Myös Kouvolassa asiakaskäyntien ja uusien asiakkaiden määrät vähenivät.

-Kouvolan seudulla työttömyys on vähentynyt viime vuoden aikana, mikä osaltaan selittää asiakaskäyntien ja uusien asiakkaiden vähenemisen, kertoo yhteyspäällikkö Leena Gardemeister Kouvola Innovation Oy:stä.

Suomen 29 uusyrityskeskusta tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville. Kouvolassa uusyrityskeskus toimii Kouvola Innovation Oy:n tiloissa Kasarminmäellä. Uusyritysverkoston taustatukena on yli 1500 yrityselämän asiantuntijaa. Uusyrityskeskusten neuvonnalla on ISO 9001/2015 laatusertifikaatti. Suomen Uusyrityskeskukset ry on paikallisten uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö. www.uusyrityskeskus.fi

Kaakkois-Suomessa Ely-keskuksen työllisyyskatsaus.

Kuva: Kinnon uusyrityskeskuksessa, alkavien yritysten perustamisneuvonnassa palvelee yritysneuvoja Timo Lehmusmetsä.

 

 

Lisätietoja:         

Suomen Uusyrityskeskukset ry
 Jari Jokilampi, toimitusjohtaja
 p. 0500 731 445
 jari.jokilampi@uusyrityskeskus.fi