SUO, KUOKKA JA TAISTO

Väsymätön innovaattori Taisto Raussi rakentaa nyt biosampoa EU:n tuella.

Suomi on “vihreän kullan maa” – mutta vasta viime aikoina on ryhdytty ajattelemaan, että tuo kulta voisi olla muutakin kuin paperia tai sellua. Biomassojen hyödyntäminen on päivän sana ja tässä työssä tarvitaan tietenkin biosampoa.  

Euroopan komission Mobile Flip -projektissa kehitetään siirrettäviä prosessointilaitteistoja, joilla biomassoja voidaan jalostaa niiden syntypaikkojen läheisyydessä. Osana projektia sippolalainen Raussin Energia Oy rakentaa siirrettävän ja jatkuvatoimisen puun hidaspyrolyysiyksikön. Mutta mistä siis oikein on kysymys?

Biotalous on kuuminta hottia myös poliittisessa keskustelussa, mutta biotuotteiden kannattava tuotanto ei aina ole niin yksinkertaista: raaka-aineet tulee korjata, käsitellä ja siirtää kustannustehokkaasti. Nyt tekeillä olevat yksinkertaiset ja siirrettävät jalostusyksiköt mahdollistavat pientenkin metsä- ja maatalousbiomassamäärien joustavan hyödyntämisen myös syrjäisiltä seuduilta – ja biobisneksestä tulee aidosti mobiilia hommaa. 

Biokärjellä tulosta!

Siirrettävä ja jatkuvatoiminen puun hidaspyrolyysilaitteisto suunnitellaan, rakennetaan ja demonstroidaan projektin aikana Raussin Energia Oy:n ja VTT:n yhteistyönä. Raussin Energia Oy, VTT ja MTT myös selvittävät tuotteiden soveltuvuutta lannoitevalmisteisiin, kasvinsuojeluaineisiin ja heikkolaatuisen aktiivihiilen käyttösovelluksiin kuten suodatinhiileksi. Hidaspyrolyysin (eli hiiltotekniikan) esikokeet tehdään VTT:n koelaitteistolla ja demonstrointikokeet rakennettavalla laitteistolla. 

Toimitusjohtaja Taisto Raussi raportoi, että ihan Sammon tasolle ei vielä ylletä: hidaspyrolyysikone ottaa puuaineksen (esimerkiksi koivun), kuumentaa sen ja jaottelee sen neljään kategoriaan.

”Näistä ainesosista tutkijat lähtevät sitten kehittelemään lisää”, Raussi kuvailee.   

Euroopan ”dream team”

Vaikka Raussin Energia Oy on pieni toimija, se on selvästi onnistunut murtautumaan divaritasolta Mestarien Liigaan. Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelmaan kuuluvan Mobile Flip -projektin seula oli äärimmäisen tiukka ja mukaan poimittiin koko Euroopasta vain neljä pk-yritystä: Raussin Energian kumppanit ovat BioGold (Eesti), CHIMAR (Kreikka) ja SPC (Ruotsi). 

Mukana on myös kuusi tutkimusorganisaatiota: kotimaiset VTT ja Luonnonvarakeskus LUKE, SP (Ruotsi), CEA (Ranska), FCBA (Ranska) ja SLU (Ruotsi). Lisäksi suuryrityksen resursseja ja hartioita projektiin tuo ranskalainen RAGT.

Nelivuotisen projektin kokonaisbudjetti on noin 10 miljoonaa euroa, josta Raussin ihmekoneelle on jyvitetty 600 000 euroa.

”Onhan se jotain, mitä maalaispoika ei meinaa käsittää”, virnistää Raussi. 

Kone tulille keväällä

Itsestään eivät ovet suurempiin ympyröihin kuitenkaan avautuneet, vaan takana on määrätietoinen suuntautuminen vastaaviin kunnianhimoisiin projekteihin. Raussi kertoo, että hidaspyrolyysin suhteen yhteistyötä VTT:n kanssa on tehty jo pitkään, tai ”räpiköity mukana” kuten ”keksijäpelleksi” itseään nimittävä Raussi asian ilmaisee.

”Ilmeisesti vuosien varrella tehdyt yhteiset projektit painoivat jonkin verran projektiin mukaan pääsemisessä”, hän arvelee.

Työmaalla on ”pistetty palikoita kasaan” ja Raussi arvelee, että hidaspyrolyysikone on valmis kevääseen mennessä.

”Silloin voidaan aloittaa testaukset, ei ehkä vielä kaikilla mahdollisilla puulajeilla, mutta ainakin kotimaisilla.”

Analyyttista silmää

Matkan varrella rakennussuunnittelua on pitänyt justeerata suuntaan jos toiseenkin, mutta nyt ollaan oikealla polulla, Raussi arvioi. Ikänsä keksintöjen parissa huseerannutta Raussia auttaa työssä analyyttinen mielenlaatu: kyky katsoa myös omia tekemisiä kriittisesti ja nähdä mikä toimii ja mikä ei.

Mutta koska Raussi on nimenomaan innovaattori, eikä byrokraatti, miten kummassa hän jaksoi taistella läpi EU-projektin vaatiman paperisodan? – Raussi vastaa, että itse hakemuksen suhteen auttoi VTT ja sen jälkeen kirjeenvaihtoa on vauhdittanut paikallinen ”ässä hihassa” eli Kouvola Innovation. 

Ainutlaatuinen veto

Risto Wallin Kinnosta toteaa, että jo Raussin hakemus oli omaa luokkaansa, napaten lähes täydet pisteet (vain puoli pistettä maksimista). Saavutus on huikea kahdellakin eri mittarilla mitattuna:

”Ensinnäkin, meillä ei ole niin paljon paikallisia toimijoita, jotka voisivat ylipäätänsä hakea tämän tason EU-projekteihin – mutta se että haetaan ja päästään sisään näin komeasti, niin se on vielä hurjempi juttu”, Wallin toteaa. 

“Tämä projekti vain osoittaa sen, että kun on visio ja asenne kohdallaan, niin ideansa voi viedä vaikka kuinka pitkälle”, hän lisää. Kinno on edelleen keksijän tukena aina, kun kansainvälisiä kuvioita pitää hienosäätää kohdalleen.   

Hidaspyrolyysillä hyvä tulee

Mobile Flip -projekti kehittää toki muunkinlaisia siirrettäviä käsittelyprosesseja puu- ja muiden kasvibiomassojen jalostukseen. Hidaspyrolyysin lisäksi kehitettäviä tekniikoita ovat pelletointi, märkähiilto, paahtaminen (torrefiointi) sekä eri tekniikoihin liittyen biomassojen kuivaus. 

Ja mitä putkesta sitten tulee? – No, lopputuotteita voivat olla biopohjaiset kemikaalit, polttoaineet, arvomateriaalit, lannoitteet, jatkojalostukseen tarkoitetut välituotteet…melkein mitä vain. Sellaistakin mitä ei ole vielä edes keksitty. 

Raussi toteaa, että hidaspyrolyysi on astetta vaativampi kuin muut tekniikat, koska kone tarvitsee toimiakseen poikkeuksellisen korkean lämpötilan.

”Varsin haastava laite meillä on rakennettavana”, sanoo Raussi, eikä vaikuta olevan niin tippaakaan harmissaan.

EU-rahoitteisen Mobile Flip -projektin kesto on tammikuusta 2015 joulukuuhun 2018. Taisto Raussi aikoo tehdä ensimmäiset kokeet hidaspyrolyysikoneellaan keväällä 2016.