Säännöllinen konttijunaliikenne Kouvolasta Kiinaan käynnistyy

Tiedote 9.11.2017 - Railgate Finland Kouvola - China Express -reitti avautuu, kun ensimmäinen konttijuna lähtee huomenna Kouvolasta Xi’aniin. Matka taittuu noin kymmenessä päivässä, joka on merirahtiin verrattuna merkittävästi nopeampi. Konttijunakuljetus on myös hinnaltaan kilpailukykyinen.   

Aluksi konttijuna liikennöi kerran viikossa. Reitin operaattori on Kazakstanin rautateiden rahtiyhtiö KTZ Express, jonka agenttina Suomessa on Unytrade Oy. Ensimmäisen junan lastina on metsäteollisuuden tuotteita ja asiakkaana on muun muassa Kuehne+Nagel.

Uusi reitti tuo tehokkuutta kuljetuksiin ja kilpailuetua raideliikenteelle. Euroopan konttijunaliikenne Kiinasta on hyvin kuormittunutta ja kuljetuksia vaikeuttaa krooninen konttipula. Kuljetus Kouvolan kautta lyhentää reittiä jopa 2000 km ja raideleveys on sama kuin Venäjällä, joten matkaa hidastava junan uudelleenlastaus tehdään vain kerran. 

”Reitti avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia uusille tuoteryhmille, joille lento on ollut liian kallis ratkaisu, mutta laiva liian hidas. Kiinan lisäksi reitti mahdollistaa viennin Japaniin, Australiaan, Etelä-Koreaan sekä tuonnin Eurooppaan ja Pohjoismaihin”, kertoo toimitusjohtaja Martti Husu Kouvola Innovation Oy:stä.

Nopeuden ansiosta myös kylmäkuljetukset, erityisiä kuljetusolosuhteita edellyttävien tuotteiden sekä sesonkituotteiden kuljettaminen rautateitse on mahdollista.

Kuljetuskäytävää on kehitetty aktiivisesti vuodesta 2013 alkaen Kouvola Innovation Oy:n johdolla yhteistyössä Kouvolan kaupungin, alueen yritysten ja eri yhteistyökumppanien kanssa.

Kouvola – moderni rahtikeskus Euroopan ja Aasian solmukohdassa

Uuden, modernin Silkkitien avautuminen Kouvolasta Kiinaan vahvistaa Kouvolan asemaa Aasian ja Euroopan liikenteen solmukohtana. Kouvola on jo tänään moderni, kansainvälinen rahtiliikenteen keskus, joka on arvioitu Pohjoismaiden parhaaksi logistiikkakeskukseksi kansainvälisessä vertailussa.  

Kouvolan etuna on eri kuljetusmuotojen yhteensopivuus. Logistiikka-alueella on pistoraiteita noin kymmenen kilometriä ja raiteita noin sata kilometriä. Alueelle on sijoittunut noin sata logistiikka-alan yritystä eli noin puolet seudun 200 logistiikka-alan yrityksestä. Logistiikka-ala työllistää Kouvolan seudulla noin 1700 henkilöä. 

Nykyisessä terminaalissa voidaan käsitellä vähintään yksi kokojuna päivässä tai noin 55 000 TEU vuodessa. Logistiikan kehittämisessä tehdään vahvaa yhteistyötä yksityisten ja julkisten toimijoiden kesken.