RAILFORUM 2019: Raidelogistiikkaa kehitetään yhteistyössä

Kansainvälisessä rautatielogistiikan Railforum 2019 –seminaarissa käytiin keskustelua kasvavasta Euroopan ja Aasian välisestä raideliikenteestä, raidelogistiikan kehittämisestä entistä sujuvammaksi ja turvallisemmaksi sekä kuljetusten ilmastovaikutuksista. Kouvolan merkittävät investoinnit logistiikkaan ja useita vuosia kestänyt kehittämistyö yhteyksien avaamiseksi ja toimijoiden verkottamiseksi tuottavat nyt tulosta. 

 

”Puheenvuoroissa nousi hyvin esiin se, että logistiikan kehittämisessä ollaan oikeilla raiteilla. Volyymien odotetaan kasvavan ja Kouvola on tulevaisuudessakin merkittävä logistinen keskus kansainvälisille vienti- ja logistiikkayrityksille. Jatkamme työtä edelleen, tämä on tulevaisuutta”, kehittämispäällikkö Simo Päivinen toteaa.

Asiakasnäkökulmaa seminaariin tuoneet norjalaiset, Narvikin satamajohtaja Rune Arnoy ja toimitusjohtaja Ola Strand, Norjan Bluwrapista, vahvistivat puheenvuoroissaan, että kalan kuljetukset Kouvolasta Aasiaan käynnistyvät heti, kun käytännön järjestelyt Venäjällä vahvistuvat. Rautatiekuljetusten tulevaisuuden potentiaalia painotti myös Aasiaan useisiin kohteisiin kuljetuksia hoitavan Tuoretie Oy:n logistiikkajohtaja Jaakko Saha.  

 

Tuloksia saadaan pitkäjänteisellä yhteistyöllä

Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen vakuutti, että eri maiden tulliviranomaiset ovat tehneet ja tekevät edelleen omalta osaltaan laajaa yhteistyötä sen eteen, että kansainväliset kuljetukset hoituvat joustavasti ja turvallisesti. Esimerkiksi tullausta koskevien dokumenttien käytäntöihin haetaan yhteisiä ratkaisuja ja käytäntöjä.

”Logistiikkaa voidaan kehittää entisestään joustavammaksi ja nopeammaksi digitalisoinnin avulla, tavoitteenamme on ekologisuus, turvallisuus ja taloudellisuus”, totesi Traficomin tietojohtaja Juha Kenraali. Hän esitteli seminaarissa älylogistiikkaa raideliikenteeseen kehittävää Corridor as a Service –yhteistyöhanketta. 

Neljättä kertaa Kouvolassa järjestettyyn seminaariin osallistui logistiikka-alan yritysten ja organisaatioiden edustajien lisäksi kaupunkien ja valtioiden edustajia, muun muassa kaikki  Pohjoismaat olivat edustettuina. Raideliikenteen kehittäminen vaatii yhteyksiä eri valtioiden toimijoiden välillä, joten seminaariin osallistuivat Valko-Venäjän ja Kazakstanin suurlähettiläät sekä Venäjän, Valko-Venäjän, Kasakstanin, Kiinan ja Yhdysvaltojen lähetystöjen kaupallisia edustajia.

”Railforumin osanottajat 13 eri maasta muodostavat ydinjoukon, joka rakentaa Railgate Finland -konseptia eteenpäin liiketoiminnaksi. Tämä tapahtuma näytti kuinka innostunutta tuo porukka on”, toimitusjohtaja Martti Husu summasi päätöspuheessaan.

 

Kuva Janne Torikka: Railforum 2019 järjestettiin Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa. 

 

Lisätietoa: