Pohjoismaiden kaupungit edistävät yhdessä puurakentamista

Pohjoismaiden puukaupunkiverkoston (Nordic Wooden Cities; NWC) vuosikonferenssi pidettiin Ruotsin Växjössä 23-25.9.2015.

Puurakentaminen on hyvässä myötätuulessa Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Puurakentamisen teollisen esivalmistuksen kehittyessä uusia kohteita on suunnitteilla, rakenteilla ja rakennettu moniin pohjoismaisiin kaupunkeihin esim. Trondheim, Bergen, Elverum, Tukholma, Skellefteå, Växjö, Espoo, Helsinki, Tampere, Kouvola.

Ruotsalaisten ja norjalaisten välillä on menossa osittain leikkimielinen kilpailu kumpi rakentaa korkeamman puurakenteisen kerrostalon. Tällä hetkellä Bergen johtaa uudella 14-kerroksisella asuinkerrostalolla, mutta ruotsalaisilla on valmiina suunnitelmat peräti 22-kerroksisen rakennuksen osalta. Vuosikonferenssissa kuultiin yli 50 luentoa, vaihdettiin tietoja, kokemuksia ja näkemyksiä sekä tutustuttiin näytteilleasettajien uusimpiin ratkaisuihin suunnitteluohjelmista rakennustarvikkeisiin.

Ruotsissa on huutava pula kohtuuhintaisista uusista asunnoista; nykyinen vuosittainen rakennusmäärä eli noin 25.000 uutta asuntoa pitäisi vähintään kaksinkertaistaa moneksi vuodeksi, jotta asuntojen tarjonta saataisiin vastaamaan kasvavia tarpeita. Puurakentamisen nopeudella ja muunneltavuudella uskotaan olevan hyvät mahdollisuudet tuottaa erityisesti pieniä kohtuuhintaisia asuntoja kasvukeskuksiin.

Kouvola jakoi vuosittaisen NWC-puupalkinnon kahdelle ruotsalaiselle alaa edistäneelle tutkijalle, jotka ovat lisänneet alan osaamista: Frida Tjernberg ja Kerstin Hemström. Puupalkinto on suunniteltu ja valmistettu Kouvolassa.

Seuraavan NWC-puukonferenssin ”Progress Through Collaboration” järjestävät Aalto-yliopisto ja Espoon kaupunki. Konferenssi pidetään 15-17.6.2016 Aalto-yliopiston päärakennuksessa Otaniemessä. Katso tästä kutsu vuoden 2016 NWC-konferenssiin.

 

Kysy lisää: