"Nappikauppa on ja pysyy, jos joku sitä vielä kysyy!"

RITAN NAUHA & NAPPI 50 VUOTTA

”Rohkeana tyttönä ryhdyin yrittäjäksi, sillä halusin pitää itselläni työpaikan tilanteessa, jossa entinen yrittäjä siirtyi muualle vuonna 2000”, kertoo Rita Suursalmi Ritan Nauha & Nappi –liikkeestä. 

15-vuotiaasta lähtien töitä tekemään tottunut yrittäjä ei halua vielä jäädä eläkkeelle. Joulukuun 11. päivänä nappikaupassa kilistellään kuohuviinillä ja maistellaan ”nappeja” liikkeen 50-vuotisen toiminnan kunniaksi. 

”Haluan tarjota jotain erityistä, siksi ei kakkukahveja tällä kertaa.”

”Osoittautuikin, että tämä on ihan minun juttuni! Yrittäjäksi ryhtyminen ei koskaan ollut ollut minulla suunnitelmissa, mutta se vain napsahti kohdalleen. Minulla ei ollut mitään tuulentupia yrittämisen suhteen. Olin nähnyt hyvin läheltä, ettei leipä tule helpolla. Yrittäjäystäväni neuvoi minua muistamaan, että kassassa olevat rahat eivät ole minun, vaan yrityksen, ja että verot pitää hoitaa ajallaan”, muistelee parikymmentä vuotta yrittäjänä toiminut Rita Suursalmi.

”Aiemmin olen tehnyt jos jonkinmoista. Olen hoitanut halvaantunutta tätiäni, työskennellyt lapsenlikkana, baariapulaisena, bingohallin vuoroesimiehenä, leipomossa, optikkoliikkeessä ja hitsaajana.”

 

NAPPIKSESTA ILOA JA YSTÄVIÄ

”Tämä kauppa, Nappis, on tuonut minulle runsaasti iloa ja hyviä ystäviä."

 

 "Tämä on minulle kuin toinen koti. Ystävät käyvät täällä minun luonani, kun en kuulemma koskaan ole kotona. Keittelemme kahvit ja parannamme maailmaa.”

 

”Kun ainoa poikamme viisi vuotta sitten kuoli, elämä romahti ja minusta tuntui, ettei millään ole mitään väliä. Mieheni Tapsan ja tämän liikkeen ansiosta pääsin takaisin jaloilleni ja elämään kiinni.”

”Oman suruni myötä olen saanut ymmärrystä kanssaihmisten ja asiakkaitteni suruihin ja joskus otan ne liiankin henkilökohtaisesti. Mutta täysillä myös iloitsen asiakkaitten lapsenlapsista ja muista ilon aiheista!”

Rita Suursalmea ilahduttavat myös uudet asiakkaat. 

”Viime aikoina asiakkaita on tullut kauempaakin. Moni haluaa käydä nimenomaan kivijalkaliikkeissä, ja näin tukea tätä katoavaa luonnonvaraa”, tuumii Rita Suursalmi. 

 

KÄSITYÖBUUMISTA NOSTETTA KAUPANKÄYNTIIN

Liiketoiminnassa on näkynyt viime vuosien käsityöbuumi. Kutominen ja virkkaus on ollut muodissa. Paras myyntituote ovat vetoketjut. Myös korjausompelupalvelulla on kysyntää. 

”Asiakkaita tuovat myös erilaiset teemajuhlat ja roolipelit. On hirveän hauskaa miettiä sopivia asuja yhdessä asiakkaiden kanssa! Kun joku pulma ratkeaa, on asiakas tyytyväinen ja minäkin olen tyytyväinen.”

Ritan Nauha & Nappi on palvellut samassa kulmassa koko toimintansa ajan, 50 vuotta.

 

”Sama talo, sama kulma! Siellä ratkee moni pulma!”, hihkaisee yrittäjä ja heläyttää kunnon naurun päälle.

 

Ritan Nauha & Nappi, Kouvolankatu 1, 45100 Kouvola

 

Teksti ja kuva: Kirsi Markkanen