Modernin Silkkien mahdollisuuksista keskusteltiin SuomiAreenassa

Kouvola-Xi'an konttijunayhteydestä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista Suomelle ja Euroopalle keskusteltiin Porin SuomiAreenassa 16.7.  Eri näkökulmaa aiheeseen toivat markkinontijohtaja Anu Kujansuu Kouvola Cargo Handling Oy:stä, Suomen Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen, MEP Henna Virkkunen sekä reitin kehittämistyöstä vastanneen Kouvola Innovation Oy:n toimitusjohtaja Martti Husu ja kehittämispäällikkö Simo Päivinen. Juontaja Peter Nymanin johdolla käytiin läpi reitin kehittämistyötä, käytännön arkipäivää ja tulevaisuuden näkymiä.

 

Vuodesta 2012 alkaen reittiä on kehitetty Kouvola Innovation Oy:n aloitteesta ja yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Neljän eri maan ja kulttuurin kesken tehty kehittämistyö on vaatinut useita neuvotteluja ja suunnittelua. Esimerkiksi tulleista ja rajan ylityksiin liittyvistä toimintatavoista on käyty useita neuvotteluja ja tehty sopimuksia kunkin maan rajaviranomaisten kesken. Tärkeä yhteistyötaho rajamuodollisuuksien osalta onkin ollut Suomen Tulli.

"Tulliasioista ja toimitatavoista sopiminen on vienyt aikaa, mutta asiat on saatu neuvoteltua eri maiden rajaviranomaisten kesken. Kuljetuksin liittyvän tiedonkulun osalta kehittämistyötä tehdään edelleen", pääjohtaja Antti Hartikainen totesi.

Euroopan Unionin näkökulmasta nyt puoli vuotta toiminut reitti nähdään tärkeänä koko Euroopalle. Suomi sijaitsee logistisesti erinomaisessa solmukohdassa Euroopan ja Aasian välillä.

"Kiina on Euroopan toiseksi suurin kauppakumppani, joten on on tärkeää, että yhteyksiä luodaan aktiivisesti. Asiaan voivat myös kaupungit osaltaan vaikuttaa, kuten Kouvolassa on nyt toimittu", Henna Virkkunen sanoi.

Kouvolasta konttijunayhteyden huollinnasta ja lastauksesta vastaa  Kouvola Cargo Handling Oy ja yrityksessä ollaan tyytyväisiä reitin saamasta suosiosta.

"Kouvolasta lähtevissä junissa on pääosin metsäteollisuuden tuotteita, kuten sellua, lisäksi koneita ja laitteita. Kiinasta Kouvolaan saapuu hyvin monenlaista tavaraa, pääosin kulutustuotteita, kertoi markkinointijohtaja Anu Kujansuu.

Moderni Silkkitie -keskustelu on kokonaisuudessaan (1h) katsottavissa  MTVKatsomo -kanavalla:

https://www.katsomo.fi/sarja/suomiareena-33001006004/railgate-finland-moderni-silkkitie-942702

 

Kuva: Jari Heikkilä

 

 

Lisätietoa: